EU PROTIV SECESIJE KOSMETA

0
1082

BRISEL, 3. mart 1997. – Komesar za spoljne poslove Evropske unije (EU) Hans van den Bruk (Broek) izjavio je u Briselu da je EU protiv izdvajanja Kosova i Metohije iz sastava Srbije.

Van den Bruk je, u prisustvu jugoslovenskog ministra za spoljnu trgovinu Borislava Vukovića, koji se nalazi u poseti Briselu, rekao da ne može da zamisli da će međunarodna zajednica „dozvoliti takav razvoj događaja koji bi mogao da izazove novi konflikt na jugu Balkana“, prenose agencije.

Komesar EU je ponovio, u izjavi za predstavnike mas-medija, zahtev evropske Petnaestorice za otpočinjanje dijaloga između jugoslovenskih vlasti i predstavnika albanske manjine, radi mirnog rešavanja svih sporova na Kosmetu.

Vuković je, sa svoje strane, izjavio da je EU predočio da se jugoslovenska vlada zalaže za „otvoren i konstruktivan dijalog“ za kosmetskim Albancima, ali da ocekuje od Evropljana i međunarodne zajednice da osude terorizam separatista.

„Bilo je pokušaja ponovnog otpočinjanja tog dijaloga i mi smo sa žaljenjem uočili da je nestrpljivost određenih snaga da pribegnu drugim sredstvima rešavanja problema poremetilo proces pregovora. Sada se nadamo da ćemo veoma skoro biti u stanju da nastavimo“ razgovore, rekao je ministar Vuković.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime