Euleks pod sumnjom

0
1804

Teške optužbe na račun Euleksa na Kosovu od strane jedne suspendovane tužiteljke. Visoki službenici optuženi su da su krivce puštali na slobodu za novac. Iz EU je potvrđeno da je istraga u toku.

0,,16343689_303,00

Ciriški list Noje cirher cajtung prenosi da je kosovski dnevni list Koha Ditore poslednjih sedmica izneo teške optužbe na račun Euleksove misije vladavine prava: „Na osnovu njih sudije su u zamenu za novac puštale na slobodu osumnjičene. Konkretno se radu o slučaju trostrukog ubistva, zašta su dva počinioca bila osuđena na visoke zatvorske kazne. Trećeg je italijanski istražni sudija Frančesko Florit, koji je u međuvremenu ponovo u Udinama, pustio iz zatvora nakon što je primio 300.000 evra. Rodbina počinioca kaznenog dela koja je učestvovala u otkupu, potvrdila je podmićivanje, preneo je internet-portal Balkan Insight. Ubrzo nakon objavljivanja članka, britanska tužiteljka Marija Bamije je suspendovana. Od tada je više puta izlazila u javnost i negirala da je ona dokumente prosledila novinama. Ipak, potvrdila je njihovu istinitost“.

„Tereti se i glavna tužiteljka Euleksa, Čehinja Jaroslava Novotna, kao i britanski specijalni tužilac Džonatan Ratel. Novotna je štitila Florita, a Ratel je u jednom drugom slučaju, Mariji Bamije zabranio saslušanje svedoka koji je trebalo da optuži jednog poslanika. Nije poznato na koji načina Euleks ispituje optužbe za korupciju u sopstvenim redovima. Florit, koji odbacuje sve optužbe, kaže da je administrativna istraga protiv njega prekinuta bez rezultata. U Briselu je potvrđeno da su optužbe još u junu 2013. bile poznate i istraživane“.

„Prištinski mediji prenose da je u međuvremenu šef civilnih operacija u Evropskoj uniji, Britanac Kenet Din stigao u Prištinu kako bi istražio slučaj. Iz Brisela ti navodi nisu potvrđeni. Sadašnji šef Euleksa, Italijan Gabrijele Meuči od nedavno je na toj funkciji. On je obećao da će učiniti sve da se istraže zloupotrebe, naglasivši da je Euleks tu kako bi se od Kosova napravilo bolje mesto za život i da se korupcija neće tolerisati“, piše Noje cirher cajtung.

Da Vas podsetimo:  Šmit udara posljednje eksere u kovčeg državne zajednice uz zapadne aplauze

0,,17894779_403,00Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini

Ciriški list podseća da je misija Euleksa počela 2008. godine, u godini proglašenje nezavisnosti, sa ciljem da se uspostavi vladavina prava na Kosovu. U misija je trenutno 1.600 službenika, od kojih su polovina stranci. Godišnji budžet iznosi 90 miliona evra.

Misije EU moraju ostati verodostojne

Optužbe za korupciju protiv zaposlenika Euleksa trebalo bi da ispitaju nezavisni stručnjaci, prenela je i nemačka agencija dpa: „Nova visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini, u utorak (4.11.) je najavila da će imena stručnjaka biti saopštena narednih dana. Potrebno je osigurati da sve misije EU ostanu verodostojne, kazala je Mogerini.

Optužbe se između ostalog odnose i na dva visokorangirana tužioca Euleksa, za koje se sumnja da su u zamenu za mito obustavljali krivične postupke. Uz to je, sumnja se, bilo i pokušaja da se spreči medijsko izveštavanje o toj aferi.

Boris Rabrenović

DW

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime