Euractiv: Šta piše u nemačko-francuskom predlogu za Kosovo

1
138

Francusko-nemački predlog, kojim je predviđen konačni dogovor o normalizaciji odnosa u pregovorima Beograda i Prištine, procurio je u javnost, a u taj dokument uvid su imali i novinari portala Nova.rs, kao i briselkog portala EUractiv. Prema saznanjima portala Nova.rs, verzija u koju su imali uvid biće podložna izmenama i dopunama tokom pregovora dve strane.

Foto: Facebook/ Armend Mehaj

EUractiv ocenjuje da francusko-nemački predlog u koji su uvid, kako navode, dobili iz poverljivog izvora, indirektno otkriva, oslanjajući se na interpretacije teksta, da ima malo sinergije između dve strane da reše međusobni problem.

Portal navodi da su od kosovskog rata 1998-99 godine i prištinskog proglašenja nezavisnosti od Srbije 2008, odnosi dve strane zategnuti. Međutim, od septembra kruže glasine da su nedavno imenovani izaslanici u regionu iz Pariza i Berlina izradili novi okvir, što ukazuje na novu volju da se uhvati u koštac sa jednim od ključnih pitanja u regionu, čijih šest zemalja je postavilo cilj ka članstvu u EU .

Kako dodaje EUractiv, zvaničnici Beograda i Prištine potvrdili su postojanje novog nemačko-francuskog predloga, ali se nisu složili šta tačno piše u dokumentu.

U delu dokumenta, u koji su uvid imali Nova.rs i EUractiv, navedeni su sledeći članovi:

Član 1

Кosovo i Srbija će razvijati normalne, dobrosusedske odnose međusobno zasnovane na jednakim pravima.

Član 2

Кosovo i Srbija će se rukovoditi zajedničkim težnjama ka članstvu u EU.

Član 3

U skladu sa SSP-om (Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju) koji su potpisale obe strane, Кosovo i Srbija će sve sporove između sebe rešavati isključivo mirnim putem i uzdržaće se od pretnje ili upotrebe sile. Oni ponovo potvrđuju nepovredivost sada i u budućnosti granica koje postoje između njih i obavezuju se da će u potpunosti poštovati međusobni teritorijalni integritet.

Član 4

Кosovo i Srbija polaze od pretpostavke da nijedna od dve strane ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi niti delovati u njeno ime.

Da Vas podsetimo:  Smilja Avramov: Da smo problem hrvatskog genocida nad Srbima postavili 1945, ne bismo doživeli 1991. godinu

Član 5

Кosovo i Srbija će promovisati mirne odnose na Zapadnom Balkanu i doprineti regionalnoj bezbednosti i saradnji u Evropi.

Član 6

Кosovo i Srbija postupaju uz uzajamno poštovanje nadležnosti svake strane.

Član 7

Кosovo i Srbija izjavljuju spremnost da regulišu praktična i humanitarna pitanja u procesu normalizacije svojih odnosa. Oni će zaključivati sporazume u cilju razvoja i unapređenja na osnovu ovog Ugovora i na obostranu korist saradnje u oblasti ekonomije, nauke i tehnologije, saobraćaja, pravosudnih odnosa, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, sporta, životne sredine. zaštite, iu drugim oblastima. Detalji su dogovoreni u Dopunskom protokolu.

Član 8

Кosovo i Srbija razmenjuju stalne misije. Oni se osnivaju u sedištu odgovarajuće Vlade. Praktična pitanja u vezi sa uspostavljanjem misija biće obrađena posebno.

Član 9

Кosovo i Srbija su saglasni da ovaj Ugovor neće uticati na bilateralne i multilateralne međunarodne ugovore i sporazume koje su oni već zaključili ili se na njih odnose.

1 KOMENTAR

  1. Nemačko- Francuski predlog o KiM , je krajnje uvredljiv za Drzavu Srbiju !! Takav predlog se moze poslati samo onome , koji je ucjenjen , ovisan , jadan i mentalno izgubljen. Danas u Srbiji, o KiM se mora baviti exspertski tim stručnjaka, sastavljen na , nacionalnom i iznad- stranačkom principu. Vučić se mora pod hitno “ zaulariti “ , jer ovako razularen , bi mogao da nastavi da pravi štetu do kobne , presudne i nepopravljive pogreške, braneći samo i isključivo lične interese ! Njega se mora natjerati u “ USTAVNE OKVIRE „, i ne dozvoliti mu više da radi bilo šta, što ne spada u nadleznosti presednika drzave. Ukoliko ne prihvati isto, patriotski blok stranaka, stvarna opozicija, bi morala napustiti sve institucije drzave , otvoriti krizu, delegitizovati SNS i Vučića ! Svako pregovaranje bilo koga u vezi KiM mora da kao bazu pregovora postavi R1244 . Unaprijed spriječiti i samu pomisao da se Srbi na KiM vrate u kosovske institucije. Sada je šansa da se povratimo , na one , „prije izdajničkih pozicija „!
    Bezobrazluk Njemačke i Francuske, izraz su njihove krize, nemoći i kontraverza u vezi rata u Ukrajini, koje zele prelomiti preko naših ledja. Za nas to moze biti još jedan bolan trenutak ucjena i pritisaka, ali i jedna potpuno nova i velika šansa i prilika. Sve ovisi o nama !!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime