Evo šta je Porfirije govorio veče nakon sahrane patrijarha Irineja

0
499

Veče nakon sahrane patrijarha Irineja, novoizabrani patrijarh srpski Porfirije, tada mitropolit zagrebačko – ljubljanski bio je gost u emisiji Hit tvit na televiziji Pink.

Printscreen Youtube/Pink

Pored mitropolita, gosti Verice Bradić bili su i dr Marija Zdravković i ministar Ratko Dmitrović. Na početku emisije gosti su komentarisali najvažniji događaj dana, a to je sahrana patrijarha Irineja.

Mitropolit Porfirije je rekao da je vladika Irinej Bački bio u pravu kada je besedeći na sahrani rekao da je upokojeni Irinej bio na meti nekih ljudi koji su ga smatrali da nije dovoljno savremen.

“Hristos je izvan vremena i prostora i uvek je svež. Sofokle je prvi napisao “Tragediju o kralju Epidu”, mnogo je posle bilo verzija iste tragedije, ali ma koliko bile nove i sveže, ni jedna nije toliko autentična i istinita kao prva. Naročito kada govorimo o ljudima crkve, oni su itekako savremeni. Oni zasnivaju život na temeljima prošlosti ali oni su itekako otvoreni za sve izazove i probleme”, rekao je mitropolit.

Kako kaže, Irinej nije hteo da se udvara modernizmu po svaku ceo i da nije hteo da koketira sa svime što je novo.

“Patrijarh je bio i te kako svež kada je u pitanju njegova misao. Neki često imaju potrebu da crkvu eliminišu iz javnog života”, zaključio je mitropolit.

Kako kaže, on je dubinski osećao šta Kosovo znači za naš narod i za našu crkvu, kao i da je to magnet koji nas sabira.

“Govorio je da je Kosovo mnogo više od mita”, rekao je mitropolit, i dodao da kada je reč o identitetskoj stvari da je bilo ko eliminisan niti da podrazumeva neprijateljstvo prema bilo kome.

Izvor: Dnevno

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime