Evo zašto bi svako jutro trebalo da vam počne čašom vode

0
749

Jutro koje počinje čašom vode uvek nagoveštava kvalitetan dan. Organizam se budi i već pri prvom gutljaju nam zahvaljuje. Zašto?

Zato što je ispijanje vode najbolji način da se pročisti celo telo, ali i um. Proizvode se nova krv i mišićne ćelije, ubrzava se metabolizam, koža i kosa postaju blistave, a energija se povećava iz sekunde u sekundu. Dodatno, ovi benefiti čine tek mali deo u odnosu na njihov ukupan broj.

Redovna hidracija odražava se isključivo pozitivno na čoveka. Zato dan ne treba samo početi, već i nastaviti konzumiranjem vode. Ipak, treba biti pažljiv kada je reč o odabiru vode koju ćemo unositi u organizam. Uglavnom važi pravilo da je flaširana voda bolja opcija od one sa česme, ali i pri tom izboru je neophodno obratiti pažnju na određene standarde kvaliteta. Lekar i višedecenijski fiziolog vrhunskih sportista prof. dr Sergej Ostojić, izneo je podatke koje je neophodno da zna svako ko pije flaširanu vodu.

Kada biramo flaširane vode kao izvor tečnosti za hidraciju zdrave populacije, potrebno je posebno obratiti pažnju na odsustvo aditiva ukusa, pH vrednost (optimalno oko 7.4), sadržaj natrijuma (ispod 20 mg po litru), količinu suvog ostatka (manje od 300 mg/L) i rok upotrebe. Dodatno filtrirane vode (npr. destilovana voda ili voda obrađena reverznom osmozom) ne preporučuju se za hidraciju zdravih ljudi. Preporučuje se i da sve osobe smanje sadržaj natrijuma (kuhinjske soli) u napicima koje unose, a posebno su korisne niskomineralne vode koje imaju manje od 20 miligrama natrijuma po litru – savetuje dr Ostojić.

U moru nezdravih navika, jasno je da treba mnogo rituala promeniti ukoliko želimo kvalitetan život. Zato zaboravite to odavno zagađeno more, posvetite se svom zdravlju, i to počevši od jedne, naizgled obične, kapljice vode. Moć koju ona ima da popravi život nemaju nijedan lek ni preparat. Neka hidracija postane podrazumevana stavka u vašem životu, i vaš život će obilovati novim morem, koje će ovoga puta biti kristalno čisto.

Da Vas podsetimo:  Pelješac, Mljet i Konavli bili su srpski

Izvor: dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime