Evo zašto je KISELI KUPUS najbolja namirnica koju možete jesti ove zime

0
627
Foto: printscreen (opanak.rs)

Kiseli kupus spada u fermentirano povrće koje ima mnogo zdravstvenih prednosti. Pre više od 2.000 godina uz pomoć fermentacije hrana se čuvala od kvarenja. Fermentacija je proces rada mikroorganizama u kupusu koji probavljaju njegove prirodne šećere i pretvaraju ih u ugljenikov dioksid i organske kiseline.

Fermentacija stvara uslove koji podstiču rast korisnih probiotika koji se nalaze i u proizvodima kao što su jogurt i kefir. Reč je o bakterijama koje imaju mnogo zdravstvenih koristi. Takođe, pomažu da hrana bude probavljivija, što povećava sposobnost creva da apsorbuju vitamine i minerale.

Poboljšava probavu

Kiseli kupus sadrži već spomenute probiotike, koji su zapravo korisne bakterije i deluju kao prva linija obrane od toksina i štetnih bakterija.

Takođe, mogu da poboljšaju probavni sistem i opšte zdravlje. Probiotici pomažu i u smanjenju gasova, nadimanja, zatvora, dijareje i simptoma povezanih s Kronovom bolešću i ulceroznim kolitisom.

Osobe koje boluju od navedenih bolesti treba da prate kako kiseli kupus deluje na njih i u skladu s tim odluče hoće li ga konzumirati.

Kao i većina drugih fermentiranih namirnica i kiseli kupus sadrži razne enzime koji pomažu razgradnji hranjivih materija na manje molekule koje su lakše probavljive.

Jača imunološki sistem i šiti od infekcija

Kiseli kupus bogat je izvor hranjivih sastojaka za jačanje imuniteta. Bakterije koje se nalaze u crevima mogu da imaju jak uticaj na imunološki sistem.

Redovno konzumiranje hrane bogate probioticima poput kiselog kupusa može da umanji rizik od razvoja infekcija poput prehlade i infekcije mokraćnih puteva.

Bogat je i vitaminom C i gvožđem, što doprinosi jačem imunitetu.

Pomaže kod mršavljenja

Redovno konzumiranje kiselog kupusa može da pomogne u borbi sa viškom kilograma. To je delom i zbog toga što kiseli kupus, kao i većina povrća, sadrži malo kalorija i mnogo vlakana.

Da Vas podsetimo:  AFORIZMI -JARAM

Dijeta s visokim udelom vlakana duže nas drži sitim što može da pomogne da prirodnom smanjenju broja kalorija koje pojedemo dnevno.

Smanjuje stres i održava zdravlje mozga

Namirnice koje jedemo mogu da utiču na naše raspoloženje, ali i na rad mozga. Otkriveno je da probiotici pomažu u poboljšanju pamćenja i smanjenju simptoma anksioznosti, depresije, autizma, pa čak i opsesivno-kompulzivnog poremećaja (OCD).

Smanjuje rizik od određenih vrsta raka

Kupus sadrži antioksidanse i druge korisne biljne spojeve koji smanjuju rizik od određenih vrsta raka.

Istraživači veruju da ovi spojevi mogu da pomognu smanjivanju oštećenja DNA, sprečavanju mutacije ćelija i blokiranju prekomernog rasta ćelija koje obično dovode do razvoja tumora.

Takođe, proces fermentacije kupusa može da stvori posebne biljne spojeve za koje se misli da pomažu u uništavanju kancerogenih ćelija.

Jedno istraživanje je pokazalo da su žene koje su jele puno kupusa i kiselog kupusa od svojih mlađih godina do odrasle dobi imale smanjen rizik od raka dojke.

Čuva srce

Kiseli kupus čuva zdravje srca jer sadrži visoku količinu vlakana i probiotika, koji pomažu u smanjenju nivoa holesterola.

Osim toga, kiseli kupus je jedan je od retkih biljnih izvora menakinona, poznatijeg kao vitamin K2. Smatra se da vitamin K2 pomaže u smanjenju srčanih bolesti sprečavanjem nakupljanja kalcijuma u arterijama.

Jača kosti

Kiseli kupus sadrži vitamin K2, koji igra važnu ulogu u zdravlju kostiju. Točnije, vitamin K2 aktivira dva proteina čija je funkcija vezanje kalcijuma, glavnog minerala koji se nalazi u kostima.

Trogodišnje istraživanje koje je obuhvatilo žene u postmenopauzi pokazalo je da one koje su uzimale dodatke vitamina K2 imaju sporiji gubitak mineralne gustine kostiju koje se povezuju sa starenjem.

Da Vas podsetimo:  Nema šanse da se preokrene ishod krize, crta se nova karta sveta

Takođe, nekoliko drugih studija pokazalo je da je uzimanje dodataka vitamina K2 smanjilo rizik od preloma kičme i kuka za 60–81 odsto.

Izvor: Srbija danas

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime