Evo zašto ne treba jesti beli hleb, i kako da prepoznate pravi integralni

0
3084

20493-hleb-580x0O štetnosti belog hleba se govori i uvek napominje da se konzumacija istog treba svesti naminimum. Ali se čini da ljudi još uvek nisu svesni zbog čega to savetuju stručnjaci, kao i koji hleb zapravo treba da upotrebljavaju.

Pitali smo nutricionistkinju Branku Mirković, zbog čega beli hleb nije zdrav?

Beli hleb se pravi od belog brašna kome su obradom odstanjeni svi hranljivi sastojici, vitamini, minerali kao i celuloza. Sadrži u sebi prazne kalorije, a osnovni protein je gluten koji pravi sve većem broju ljudi probleme. Industrijski pravljenom belom hlebu dodaju se aditivi i emulgatori koji održavaju vlagu, da se ne budja, pojačivači ukusa i mirisa. Može veoma lepo da izgleda, ali je nutritivno beskorisna namirnica jer je osim praznih kalorija odstranjeno sve korisno što žitarica sadrži. Najmanje je preporučljiv u ishrani odraslih a posebno dece – rekla je doktorka.

Preporučuje se konzumacija integralnog hleba, ali se tu nameće problem jer dosta proizvođača podvaljuje kupcima, tako što u beli hled dodaju prehrambene boje ili neke druge sastojke koji samo daju tamniju nijansu ovom proizvodu.

Razlike između obojenog i pravog integralnog hleba su ozbiljne i na to posebno treba obratiti pažnju.

Integralni hleb se pravi od punog zrna pšenice i drugih hlebnih žitarica. Svetlo braon je boje i mogu se videti komadići krupno mlevenih žitarica. Bogat je vitaminima, mineralima i celulozom. Često je i korica pokrivenama semenkama. Teži je jer zadržava više vlage i nije vazdušast. Beli obojeni hleb je vazdušast, lagan i obično tamnije boje. Teže se prepoznaje zato kupujte od proverenih proizvođača – istakla je Marković.

Prema rečima nutricionistkinje prilikom odabira hleba, treba da pažljivo čitate deklaracije, uzmete u obzir svaki sastojak i imate na umu da boja proizvoda ne garantuje i sastav.

Preporučujem integralni hleb od punog zrna raznih žitarica. Proizvođač obično naglasi koje žitarice ima najviše pa ih tako razlikujemo i dobijaju imena. Crni, ražani, heljdin, kukuruzni… Nažalost sve je više zloupotrebe lakovernih potrošača koji misle da su kupili dobar integralni hleb, a kupe beli obojeni. Ni privatne pekare nisu uvek garancija. Kupujte deklarisani hleb od proverenih proizvođača a najbolje bi bilo da ga sami da pravite. Jednostavno i brzo se prave u mini pekarama  – zaključila je nutricionistkinja Branka.

J.P.

Da Vas podsetimo:  Doktorat

Dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime