Evroazijski forum novinara: Za poštovanje pravopisa srpskog jezika u medijima

0
953

kosarkasi-srbije-kosarka-evropsko-prvenstvo-fiba-prognoza-foto-sasa-pavlic-1440124075-723681Evroazijski forum novinara (EFN) poziva srpske medije da u izveštajima sa Evropskog prvenstva u košarci i u svim drugim novinarskim prilozima poštuju standarde srpskog književnog jezika.

Dnevni list „Blic“ u oba izdanja, štampanom i mrežnom, u izveštajima sa Evropskog prvenstva koristi izraz „Eurobasket“, što nije svojstveno srpskom jezičkom standardu i dovodi u zabludu stotine hiljada čitalaca, mahom mladih ljudi.

Zbog toga, EFN poziva Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, Srpsku akademiju nauka i umetnosti, Maticu srpsku i Odbor za standardizaciju srpskog jezika da se oglase ovim povodom, ali i povodom brojnih drugih slučajeva nepoštovanja pravopisa srpskog jezika u medijima.

Mediji da ne koriste eufemizme

Evroazijski forum novinara (EFN) poziva novinare i urednike da u medijskim prilozima ne koriste eufemizme, kako u javnosti ne bi izvrtali činjenice, stvarali lažnu sliku u javnosti i kod građana budili lažnu nadu.

Više puta do sada bili smo u prilici da čitamo, gledamo i slušamo medijske priloge u kojima se krediti, naročito evropskih finansijskih institucija, predstavljaju kao pomoć Srbiji, što oni svakako nisu, jer ih država, odnosno građani vraćaju sa pripadajućim, često visokim kamatama.

Evroazijski forum novinara podseća da su srpski mediji jula prošle godine preneli vest da su Srbija i BiH na donatorskoj konferenciji u Briselu „dobile“ 1,7 milijardi evra „pomoći“, iako se u stvari radilo o kreditima, dok je ukupan iznos svih prikupljenih donacija bio proporcionalno više nego simboličan i u tom smislu potpuno zanemarljiv. To ipak nije sprečilo urednike da u naslovima navedu kako su dve zemlje „dobile“ pomenuti iznos.

U nedelju, 13. septembra ove godine, većina srpskih medija prenela je na istovetan način izjavu Majkla Devenporta, šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji. Prema navodima srpskih medija, Devenport je rekao da Evropska unija finansira obnovu kuća i da će u tu svrhu izdvojiti još 70 miliona evra. Mediji su dužni da objave tačnu strukturu i prirodu iznosa koji će Evropska unija u pomenutom slučaju izdvojiti.

Da Vas podsetimo:  Đuka

Koristeći eufemizme, mediji dovode čitaoce, slušaoce i gledaoce u zabludu, menjajući suštinsku informaciju koju medijski prilog nosi.

Zbog toga, EFN poziva novinarska udruženja da posebnom deklaracijom ukažu na ovakva, očigledna i drastična kršenja Kodeksa novinara Srbije.

Srpski kulturni klub

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime