Evrointegracija «Istočnog partnerstva» korak u neizvesnost

0
891

9Vileaspart111_5

Rusija će preduzeti mere za zaštitu svoje ekonomije. Moskva očekuje negativne posledice od potpisivanja sporazuma o asocijaciji Ukrajine s EU, – izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Taj su dokument potpisali 27. juna u Briselu takođe Gruzija i Moldavija. Predsednik Evrokomisije Barozu je izjavio prilikom ceremonije da je to za tri zemlje početak puta. Međutim, vodi li taj put u «svetlu budućnost»? U to sumnjaju oni, koji su već prošli tim putem.

Ceremonija je u Briselu bila svečana. Dokumenti je potpisalo ukupno više od 30 ljudi: osim premijera Gruzije, Moldavije i predsednika Ukrajine sporazum su potpisali predstavnici rukovodstva EU i i šefovi evropskih država.

Za razliku od Tbilisija i Kišineva – svoje partnere po «Istočnom partnerstvu» – Kijev je potpisao ekonomski blok sporazuma o asocijaciji. Reagovanje Moskve na taj događaj je bilo očekivano: evrointegracija je suvereno pravo Ukrajine. Istovremeno, čim se pojave očite negativne posledice novog statusa tri zemlje za ekonomiju Rusije, Moskva će morati da preduzme mere. Ona neće zadržati za Kijev predviđenu za Zonu slobodne trgovitne ZND nultu taksu uvozne carine za robu, pre svega poljoprivredne proizvode.

Šta će asocijacija s EU pružiti ukrajinskoj ekonomiji? Teško da će se opravdati nade Kijeva. Otvaranje tržišta će voditi invaziji evropske robe, koja će potisnuti skuplju, a manje kvalitetnu domaću robu. Zahtev EU o smanjenju socijalnih isplata i povećanje tarifa za stanovništvo već su osetili u punoj meri obični Ukrajinci, smatra donecki politikolog, direktor Centra evroazijskih istraživanja Vladimir Kornilov.

U Kišinevu talas protestnih raspoloženja se očekuje bliže novembru. Prema mišlenju politikologa, tada će se prednosti i mane evrointergracije postati očite. Posledice će u jesen u punoj meri osetiti poljoprivredni proizvođači. Zbog toga moldavska ekonomija može da konačno propadne. Teško da će razmažena Evropa menjati francuska ili španska vina za moldavska, – smatra politikolog Bogdan Cirda.

Da Vas podsetimo:  U Narodnom muzeju i Narodnom pozorištu u Beogradu od 25. do 29. januara Rossi fest 2022

Još jedan ozbiljan problem je Pridnjestrovje. Uoči potpisivanja dokumenta s EU premijer Moldavije Jurij LJanke je rekao novinarima da norme sporazuma nisu do kraja usklađene s Tiraspoljem. Premijer nije iskren: u Tiraspolju o evrointegraciji neće ni da čuju, – ističe lider Stranke socijalista, poslanik parlamenta Moldavije Igor Dodon.

Moldaviju čekaju gubitak celovitosti, međuetnički razdor i socijalni meteži, smatra Igor Dodon. Osnova ekonomije Gruzije, kao i Moldavije je agroindustrijski kompleks. Čeka ga, verovatno, potpuno uništavanje, – smatra predsednik Fonda jedinstva ruskog i gruzijskog naroda Vladimir Homeriki.

Analitičari ističu da će Kijevu, Tbilisiju i Kišinevu predstoji «baltički» put. Zemlje Baltije danas na sve moguće načine ističu svoju evropskost, dok ekonomija teži nuli. 20 godina se tamo govori o preorijentaciji izvoza u Evropu, te se u toku 20 godina ispostavlja da su sva evropska tržišta zauzeta. Isto tako «optimistično» izgleda budućnost Ukrajine, Gruzije i Moldavije: katastrofalni pad ekonomije uz prvu ozbiljnu krizu, smanjenje nacionalne proizvodnje (uključujući likvidaciju skoro čitave industrije) i neviđena emigracija.

Igor Silecki

serbian.ruvr.ru

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime