Evropa i ruski gas

0
716

9RIAN_00426511.HR.ru

Evropa deklariše da ne želi da ulazi u energetski klinč sa Rusijom. Bez obzira na stremljenje da se umanji gasna zavisnost od Moskve, u Briselu počinju da shvataju da će od konfrontacije stradati, najpre oni sami.

Nedeljivost kontinentalne energetske bezbednosti faktički je priznao evropski komesar za pitanja energetike Ginter Etinger. Po njegovim rečima, energetika se nalazi na samom kraju spiska mogućih sankcija EU protiv Rusije. Osim toga, on se distancirao u ovom pitanju od Amerikanaca, podvukavši da će Brisel, nakon što sasluša mišljenje Vašingtona, donositi odluke samostalno. Kako je sam Etinger rekao: „ruski gas kupujemo mi iz EU, a ne SAD“.

Ova je izjava data za manje od nedelju dana do početka samita EU, gde će u tom smislu biti razmtrana mogućnost uvođenja takozvane „treće faze“ sankcija protiv Rusije u vezi sa ukrajinskom krizom. Izgleda da je povod za ovakvu trenasformaciju bio između ostalog i rezultat izbora za Evropski parlament koji svedoči o tome da značajni deo Evropljana koji misle racionalno, ne želi da podržava doktrine „hladnog rata“. Jednstavno zbog toga što će energetski rat za njih postati hladni rat u pravom smislu ovih reči.

U međuvremenu, ruski „Gasprom“ još jednom je pokazao sposobnost da izađe u susret svojim klijentima, pokzavši spremnost da poveća, na svoj račin, obim punjenja za evropske korisnike tokom zimskog perioda. Konkretno ovu spremnost je najavio šef gasnog giganta Aleksej Miler, koji je uveren da će izgradnja gaosvoda „Južni tok“ rešiti pitanja tranzitnih rizika preko teritorije Ukrajine. Vrlo je indikativnoto što je već pomenuti komesar Ginter Etinger takođe savršeno neočekivano izjavio da je završetak izgradnje „Južnog toka“ više nego neophodan. Čini se, da će predstojeća zima početi da hladi usijane glave, smatra rukovodilac centra spoljnr politike instituta ekonomije Ruske akademije nauka Boris Šmeljov:

Da Vas podsetimo:  Kazne za petarde, nagrade za retarde

U poslednje vreme Evropa se više oslanjala na geopolitiku u smislu isporuka gasa iz Rusije. I zato je Evropa kočila sve poslove oko realizacije „Južnog toka“, tog važnog projekta i za Rusiju i za Evropu. Zadatak je bio da se pritisne Rusija, a to je uopšteno govoreći i jasno. Ipak, ova je geopolitička igra otišla predaleko. I ta je igra geopolitike na teritoriji Ukrajine, uopšte i u celosti, skoro dovela Evropu na granicu katastrofe.

Nažalost, takva politika najjače udara po evropskim korisnicima koji zbog toga nemaju alternativu gasu koji tranzitom dolazi preko ukrajinske teritorije. Jasno je da su dvosmislenost situacije, najzad osetili i u Briselu, pa je tako Ginter Etinger- energokomesar nehotice priznao da je Rusija u pravu. I to se desilo baš u onom momentu kada je Vašington nastojao da ubedi partnere da prodube konfrontaciju sa Moskvom. Takva hrabrost inspiriše na određene nade u budućnosti.

Sergej Duz

serbian.ruvr.ru

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime