Evropljani su organizovali hajku protiv bivših pripadnika OVK

2
1030

Navikli smo da ne očekujemo ništa dobro od Haškog suda. Desetine uhapšenih Srba, uključujući generala Ratka Mladića i predsednika Republike Srpske Krajine Milana Martića, samo su potvrdili strahove. Poseban val ogorčenja izazvala je doživotna kazna bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, što je izazvalo ozbiljan raspad srpske opozicije. Boško Obradović, kojeg su britanski mediji nazvali opozicionim liderom, ozbiljno je ogorčen reakcijom njegovih liberalnih opozicionih kolega na suđenje srpskom heroju.

U isto vreme, druga strana rada suda potpuno je nezapažena od strane Srba. Evropske organizacije su nedavno pojačale aktivnosti protiv bivših komandanata OVK. Od novembra prošle godine sud u Hagu, misija EULEX i drugi sudovi su izdali poternice za 25 osoba. Među onima koji su pozvani na ispitivanje su takve osobe kao Sulejman Selimi (bivši glavni komandant OVK), Sokolj Dobruna (bivši predsednik „Vojnog suda Oslobodilačke vojske Kosova“), Pjeter Šalja ( „Komandant vuk“), Ismet Tara („Komandant Hodža“) i neki drugi. Istovremeno, ispitivanja nisu bila puka formalnost, pošto su Pjeter Šalja, Ismet Tara i mnogi drugi žalili da su ih ispitivali nekoliko dana. Remzi Šalja, „komandant specijalne jedinice glavnog štaba OVK“, pozvan je na saslušanje 17. januara u Hagu, ali nije došao na njega. Početkom februara je Osnovni sud u Prizrenu izdao međunarodnu poternicu za Šaljom.

Gore navedena lista pokazuje da je Evropska unija krenula u promjenu stavova prema onome što se događa na Kosmetu. Ako je do ovog trenutka odnos prema bivšim komandantima Albanske OVK bio neutralan, a njihove aktivnosti u periodu 1998-2000. nisu postavljali nikakvih konkretnih pitanja o ljudskim pravima, sada su Evropljani odlučili kazniti barem najodvratnije figure na srednjem nivou. Ova činjenica ne znači da će Haradinaj, Tači i Veseli biti progonjeni, ali će izgubiti značajan dio svoje podrške među veteranima.

Da Vas podsetimo:  Podele i razlike

Tako će takozvana „Republika Kosova“ postati konzistentnija sa vlastitim i evropskim deklaracijama o demokratiji. Možda je ovaj proces takođe neka vrsta ustupka Srbije, čiji je jedan od zahteva bio početak rada suda na zločinima bivših pripadnika OVK. Sam sud u Kosovu nije počeo da radi, ali su druge organizacije počele da obavljaju njegove funkcije. Veoma malo utehe za porodice poginulih Srba, ali bar neki pokušaj da se uspostavi pravdu.

Jasna Krivokapićeva

2 KOMENTARA

  1. To je maskarada za naivne Srbe da poveruju da je zapadu doista stalo do pravde i da nisu pristrani.
    Prvo, kasno su se setiti da nisu samo Srbi nosili pusku i drugo, od tog suda nema nista.
    Da nije zalosno bilo bi smesno. Dovoljno je videti ko sudi i bice vam jasno sve.

  2. Kada EUROPLJANI rade protiv Srba, onda je to sasvim normalno ! Kada cine nesto sto bi koristilo Srbima onda je to KRAJNJE OPASNO !! Sta ce Srpski predsjednik morati da ucini ili potpise za uzvrat tako velikom cinu pravednosti ???? Sta se krije iza ovog poteza !??? Sjetili su se Poslije toliko godina???? Grinze ih savjet??? ( Takvi nemaju savjesti ) . Ovakav vjest bi me trebala veseliti, ali poznavajuci o kome se radi, puno me vise zabrinjava !!!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime