Evroprajd nikada neće biti dozvoljen u Varšavi, iako je Poljska članica EU

1
123
Foto: Printscreen Youtube

“Ja molim licemere iz Evropske unije koji nam to nameću – ‘ajde probajte u Varšavi to da napravite, što tamo to ne napravite? Nego znate koliko je strašan uticaj rimokatoličke crkve koja nikada to neće dopustiti, a Poljska je članica Evropske unije. Idite tamo to da napravite. Ili, ako već hoćete demokratiju na Balkanu, idite, u Sarajevu probajte to da napravite.” – Član Predsedništava SNS-a Vladimir Đukanović o Evroprajdu (TV Happy, 15. 8. 2022. godine)

Nakon litija protiv održavanja Evroprajda sledećeg meseca u Beogradu, u kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada pravoslavnih vernika i pristalica Dveri i Zavetnika, otkazivanje te manifestacije zatražio je i član Predsedništava Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović.

Rekavši da je kao verujući čovek i sam protiv manifestacije koja je “promovisanje potpune skaradije”, Đukanović je pozvao organizatore Evroprajda da odustanu od pravljenja skupa protiv kog je, kako je procenio, oko 90 posto ljudi.

“Ako već gospoda iz Evroprajda neće da zabrane, ja bih zamolio državu da razmisli da onda ona to otkaže”, izjavio je Đukanović u gostovanju na televiziji Happy, dodavši da se prave tenzije oko “periferne, idiotske teme” kada, kako je rekao, imamo ozbiljnu sitauaciju na Kosovu.

Ja molim ove licemere iz Evropske unije koji nam to nameću – ‘ajde probajte u Varšavi to da napravite, što tamo to ne napravite? Nego znate koliko je strašan uticaj rimokatoličke crkve koja nikada to neće dopustiti, a Poljska je članica Evropske unije. Idite tamo to da napravite. Ili, ako već hoćete demokratiju na Balkanu, idite, u Sarajevu probajte to da napravite. A što samo u Beogradu želite to da uradite i što samo želite nas da maltretirate i da nam namećete to kao temu? Ako se slučajno zabrani ili ne znam šta, pa da onda pritiskate Srbiju i da kažete – vi ne poštujete ljudska prava, vi ne znam šta radite”, rekao je poslanik SNS-a.

Da Vas podsetimo:  Trampov zet, izraelci i arapi sklopili posao za izgradnju hotela na mestu bombardovanog Generalštaba

Porukom – “Kolega, ne foliraj se! Ti si na vlasti! Brnabić je kadar SNS”, na Đukanovićeve reči je reagovao Boško Obradović. Podsetio ga je i da su gej parade postale redovne tek od dolaska naprednjaka na vlast, te ustvrdio da je premijerka dala državne garancije za održavanje Evroprajda.

Ali, nije foliranje, kako to kaže Obradović, sporno u Đukanovićevoj izjavi. Problematičan je deo kada kaže da nam “licemeri iz EU” nameću Evroprajd, a zapravo je organizacija “Beograd Prajd” još pre tri godine konkurisala da bude domaćin ovogodišnjeg Evroprajda. U konkurenciji su bili i Barselona, Lisabon i Dablin, ali je Evropska asocijacija organizatora prajdova (EPOA) odlučila da “Evroprajd 2022” bude održan u Beogradu.

Ne stoji, takođe, ni Đukanovićeva tvrdnja da nikada neće biti dopušteno da se Evroprajd organizuje u Poljskoj, kada čika “licemere iz EU” rečima – “ajde probajte u Varšavi to da napravite”. Jer upravo je Varšava bila jedan od gradova domaćina ove manifestacije, koja se organizuje od 1992. godine.

Prestonica Poljske bila je domaćin Evroprajda u julu 2010. godine, uprkos protestima konzervativnih katoličkih udruženja i peticiji za zabranu prajda, koju je potpisalo više od 55.000 Poljaka. U evropskoj gej paradi u centru Varšave učestvovalo je oko 20.000 ljudi, dok je policija reagovala na svaki pokušaj i najmanjeg fizičkog nastraja na učesnike prajda. To je, inače, bio prvi put da se Evroprajd organizuje u prestonici neke postkomunističke zemlje.

Za razliku od prajda u konzervativnoj Varšavi, Parada ponosa u Beogradu se te 2010. godine završila krvavo. Kada je nekoliko hiljada huligana pokušalo da napadne učesnike skupa, reagovala je policija, a u neredima je povređeno više od 140 ljudi, više od 200 je privedeno, a pričinjena je šteta od milion evra.

Da Vas podsetimo:  Doneta presuda: Pulmolog Žujović mora da plati epidemiologu Konu zbog povrede časti

Iako Sarajevo nikada nije bilo domaćin Evroprajda, koji se već tri decenije svake godine održava u drugom evropskom gradu, u prestonici Bosne i Hercegovine se od 2019. godine redovno održavaju Povorke ponosa, u znak protesta protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba.

Dakle, iako nikada nije bio domaćin Evroprajda, u Sarajevu se poslednje četiri godine održavaju parade ponosa. S druge strane, Varšava je bila domaćin Evroprajda još u julu 2010. godine. Stoga za izjavu u kojoj poziva “licemere iz EU” da probaju da Evroprajd organizuju u Varšavi i tvrdnju da to ne čine jer znaju “koliko je strašan uticaj rimokatoličke crkve koja nikada to neće dopustiti, a Poljska je članica EU”, Vladimir Đukanović dobija ocenu “neistina”.

Izvor: Istinomer

1 KOMENTAR

  1. Ђука Бизон је ту само за контролу штете код Вучићевих бирача који нису за промовисање хомосексуалаца али ето не смета им што им је комплетан врх странке хомосексуалан.
    Иначе то набијање Србима педера упркос вољи народа показује само право лице либералног глобал фашизма и његових лакеја.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime