Evropska komisija slikovito izvređala stanovnike na prostoru bivše Jugoslavije

0
122

Evropska komisija se baš potrudila da edukuje decu objavivši mapu Evrope na svojoj Fejsbuk stranici. Oni su se potrudili da na slikovit način dočaraju evropske zemlje i na taj način obeleže Međunarodni dan mladih i slikovito izvređaju stanovnike na prostoru bivše Jugoslavije.

Foto: printscreen

Evropska komisija je kako se navodi želela da pruži edukativni sadržaj nastavnicima i učenicima u sklopu svog „Kutka za učenje“, ali nacrtana karta izazvala je brojne kontroverze.

Naime, na njoj se mogu videti brojne evropske znamenitosti ali, ukoliko se obrati pažnja na Balkan, ne može se zanemariti, da su slučajno ili namerno, zapostavila ovaj deo Evrope.

U sklopu znamenitosti na području Hrvatske prikazan je pas dalmatinac, Zagrebačka katedrala, Dioklecijanova palata u Splitu, kao i šoljica kafe, koja je simbol jedne od navika tamošnjih građana.

Međutim, ostatak Balkana izgleda nije preterano očarao ilustratore karte, pa je tako od svih simbola koji krase naš region ostavljen samo – medved.

Brojni korisnici društvenih mreža primetili su ovakav “propust” EU, pa su u komentarima izrazili svoje nezadovoljstvo.

-Na „Divljem zapadnom Balkanu“ ništa se ne može videti ni naći, osim malo trave, medveda, pasa i mosta usred divljine – piše u jednom.

U većini zemalja bivše Jugoslavije žive samo medvedi? Hvala vam ni za šta – jedan je od komentara.

Dakle, u zemljama ostatka Balkana žive samo psi i medvedi. Interesantno, istinske evropske vrednosti – takođe je jedan od komentara ispod karte.

Da Vas podsetimo:  Nije vreme za širenje panike

Dok su neki komentatori ilustratorima poručili „da se vrate u osnovnu školu“, drugi su svoje nezadovoljstvo pretočili u komentare koji se bave ozbiljnijom tematikom.

Ovo je tako dobar izvor za podučavanje…za podučavanje o rasizmu – piše u jednom komentaru.

– Kako se usuđujete zemlje van EU prikazati kao neke prazne pustinje bez ikakve kulturne baštine? Bilo bi prikladnije da taj prostor ostavite praznim – napisao je jedan korisnik Fejsbuka, koji se osvrnio i na dizajn, odnosno, ilustracije na ostatku karte.

A čini se da zemlje EU kao glavno nasleđe imaju uglavnom hrišćanske katedrale? Kako se usuđujete ovde koristiti reč „raznolik“? Da ne spominjem koliko je ovo needukativno… – naveo je u komentaru, i dodao da je neumesno staviti hrvatsku zastavu usred Bosne, kao i nakupinom šume i medvedom simbolizovati Srbiju.

U svakom slučaju, koja god namera da je bila, Evropska komisija je na ovoj ilustrovanoj karti deci Evrope opisala zemlje Balkana kao medvede, nema tu šta da se doda

Piše: Milena Stojaković
Izvor: Nulta Tačka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime