Evropska unija postaje prinudna zajednica

3
1132

Ispravno govoreći, Evropski parlament (EP) je odlučio o davanju preporuke Evropskom savetu da ispita mogućnost sankcionisanja Mađarske zbog navodnog kršenja čl. 2 Ugovora o Evropskoj uniji. Po uprošćenim medijskim izveštajima mogao se steći utisak da je EP kaznio Mađarsku zbog nepoštovanja „evropskih vrednosti“. Takvu odluku on ne može da donese, jer to je politički slabije telo u Evropskoj uniji. Za to je nadležan samo Evropski savet i to neobično komplikovanim postupkom kome su posvećena tri člana Ugovora (7, 354 i 238). Bila bi potrebna najmanje jedna stranica teksta da se predoči šta bi sve u ovom slučaju Evropski savet mogao da učini i koje su šanse da bar nešto učini, recimo da „utvrdi da postoji jasan rizik od ozbiljnog kršenja vrednosti navedenih u čl. 2 od strane države članice“. Tako da ne treba pridavati veliki značaj glasanju u EP iako je većina izuzetna (448 za, 197 protiv i 48 uzdržanih). Ipak, ovo glasanje jasno govori o jakom trendu u Uniji koji vodi u pravcu prinudne zajednice zasnovane na teroru vrednosti.

Svi znaju da je povod pokretanja procedure kažnjavanja mađarski zvanični stav povodom migrantskog pitanja. Ali, opšte je poznato i da zvanična Mađarska nekim drugim unutrašnjim akcijama provocira ideološki main stream Unije, recimo zakonskim promenama u pravosuđu, većom kontrolom medija ili ograničenjima obuhvatnog Soroševog pogona. U odluci EP od 12. septembra, zapravo, sve to zajedno podvedeno je pod opštu odredbu drugog člana Ugovora: „Unija je zasnovana na vrednosti poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, pravne države, kao i na poštovanju prava čoveka, uključujući i prava lica koja pripadaju nacionalnim manjinama“.

Na prvi pogled, sve ovo deluje kao pitanje kršenja prava i samim tim kao potencijalni predmet sudskog postupka. Ali, u EU je to nemoguće, jer u ovim pitanjima Sud pravde EU nema nadležnost. Da li neka država vrši neki prekršaj u oblasti osnovnih prava, o tome ne može da odlučuje Sud pravde, već eventualno preostale države članice (čl. 7 Ugovora). Takva pitanja ne podležu sudskoj sankciji, već političkoj.

Da Vas podsetimo:  Glavni štab OVK: U zakonu upravljao OVK, u Hagu postojao samo na papiru

Ovakvo pravilo uvedeno je još Ugovorom iz Amsterdama (1999), ali ono nije imalo pravo praktično iskušenje. Jedan izazov iz 2000. godine mogao je biti prvi slučaj za aktiviranje čl. 7, ali on je bio rešen u prethodnom postupku. Posle formiranja prve koalicione vlade Narodne i Slobodarske stranke u Austriji (danas je ova formacija ponovo na vlasti), Evropski savet je upozorio novoformiranu vladu da bi mogao da postupi po čl. 7 ukoliko ona ne odustane od dela izbornog programa koji se ticao ograničenja zapošljavanja stranih radnika. Pošto je koalicija postupila po preporuci Saveta, do toga nije došlo.

Danas je ova stvar mnogo ozbiljnija iz prostog razloga što se događa u drugačijoj Uniji od one pre osamnaest godina. Unija je tada bila politički homogenija i nije se nalazila u egzistencijalnoj krizi kao danas. Tada se mislilo da će se EU ne samo proširiti nego i integraciono produbiti, a došlo je ne samo do krize nego i do dubokih unutrašnjih podela po nizu pitanja. I ako nekada efekat političke pravde protiv kršenja osnovnih prava ne bi delovao odbojno, danas je upravo to slučaj. Političko kažnjavanje neke države od strane drugih država članica, bez obzira na postupak koji je i formalno gotovo nesprovodljiv, danas je nezamislivo. Naprosto, Unija ne poseduje dovoljnu političku legitimnost za tako nešto.

Uzmimo za primer samo migrantsko pitanje. Mađarska je ovde na tapetu zato  što je prva preduzela jednostrane mere. One se, apstraktno gledano, mogu tumačiti kao kršenje nekih „vrednosti“ EU. Ali, šta je prethodilo tim merama Mađarske? Raspad pravnog sistema EU u oblasti zajedničke politike migracije, viza i azila i, posebno, sistema tzv. integrisanog upravljanja spoljnim granicama Unije. Ono što je pokrenula Nemačka u već raspadnutom sistemu – masovni prihvat izbeglica – prihvatile su neke zemlje a neke nisu. Prva među drugima bila je Mađarska. Nju su sledile preostale zemlje Višegradske grupe, a potom i Austrija, Hrvatska, Slovenija i Italija. (To što se Grčka ovde nije priključila posledica je njene potpune finansijske zavisnosti od EU, a zapravo od Nemačke). Ali, odijum jednog broja ostalih država članica na čelu sa Nemačkom, pao je na Mađarsku. U sinhronizaciji sa drugim poduhvatima mađarske vlade (pravosuđe, mediji, Soroš) javnost glavne struje obrušila se upravo na ovu zemlju po paničnoj logici – ako bure curi na više rupa, treba pritisnuti onu najveću. Ishod svega toga je odluka EP.

Da Vas podsetimo:  U poslednjih 30 godina broj Srba u Marincima deset puta manji

Sada se već deluje metodom zastrašivanja. Ako Mađarska prođe, gotovo je. Ako ne, biće lakše sa narednim kandidatom, a to je izvesno Poljska, itd.

Ali, kada predmet sa EP dođe na Evropski savet, videće se da batina političkog kažnjavanja ima dva kraja. Zašto bi niz kandidata za potonja kažnjavanja dao glas eventualnoj sankcionoj odluci. To bi bilo ravno sečenju grane na kojoj sami sede. Nije neka grana, ali ipak sede, znajući da nije problem u grani nego u stablu i njegovom korenu. Jedna je država, Velika Britanija, upravo zbog toga skočila sa grane. Ugruvala se, ali je ostala živa. I još neke bi, ali ne smeju, jer su za svoju granu vezane mehanizmima prinude koji sve više odlikuju unutrašnji poredak EU. Ona je sada kao velika monada. U nju više niko ne može da uđe, ali ni iz nje da izađe. Ali, ništa za to. Bitno je da su njene vrednosti ostale nedirnute. Bar kao sredstvo za disciplinovanje neposlušnih.

Blog Boška Mijatovića i Slobodana Samardžića
srbijasvet.wordpress.com

3 KOMENTARA

 1. Imam poruku za @samo istinu :
  OLADI MALO !
  Evropska Unija je oaza mira i prosperiteta u koju hrli kogod moze.
  Gde ljudi imaju pristojnu platu, dobru socijalnu zastitu i naravno, VLADAVINU PRAVA.

 2. Ovako to rade ustaše, nacisti i fašisti po hrvatskoj slednici ndh oni su elita eu u koju vučić gura Srbe: http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Ovo-je-sramota-cijelog-Splita-Gnjusnom-porukom-gostu-iz-Srbije-porucili-da-je-nepozeljan?utm_source=Midas&utm_medium=Widget&utm_campaign=Razmjena%2bprometa , Dok u isto vreme hrvati bez srama traže u Srbiji veća prava, mašu ustaškim barjacima a Vučić im obećava i više no što traže. A za Srbe u privremeno okupiranoj Republici Srpskoj Krajini i hrvatskoj ga baš briga, izdajnik drugačije i ne može. Vidiš ti izdajniče što podržava tvoja nacističko fašistička eu i ameri katoličko-protestanska banda . Podržavaju nacizam i fašizam protiv pravoslavnih i oni su tebi uzor izdajniče: https://www.telegram.hr/price/vise-nas-zapravo-uopce-ne-bi-trebalo-cuditi-to-sto-je-hrt-ustaski-logor-nazvao-djecjim-domom/ , No ne brineš me ti izdajniče već kukavički srpski narod ceo narod ćuti i drhti od straha , jesmo li nečim cepljeni ili samo NAJKUKAVIČKIJI narod na kugli zemaljskoj?
  Cela evropa i amerika skreću udesno brane azilantima ulaz u eu, mađarsku, hrvatsku gde će završiti kod glupih i kukavičkih Srba a vi i dalje od STRAHA ćutite KUKAVICE. Srbi širite ovu istinu po fejsu, tviteru, portalima, forumima, među sobom srpskim rodoljubima i gde god stignete.Srbija je u medijskom mraku i blokadi potpuno počinjena katoličko protestanskim eu zlikovcima.

 3. Bravo Orbane svi pravi Srbi te podržavaju ali mi nažalost imamo same izdajnike u vlasti od vrha do dna. Sluša mali vučko svoju kevu Merkel i previše. Govor izdajnika Aleksandra Vučića na Kosovu više je od gole izdaje i sramote a ćutanje kukavičkog srpskog naroda još je veća sramota. Kako taj izdajnik nema stida spominjati Miloševića pa on je za njega izdajnika, kukavicu i stranog plaćenika heroj. Šta nam stalno ponavlja ono šta mu je naredila Merkelica i Vatikan kako smo izgubili pravo na Kosovo jel nismo bili dobri prema šiftarima. Izdajniče daj ti kaži narodu kako Hrvatska slednica NDH nije izgubila pravo na privremeno okupiranu Republiku Srpsku Krajinu iako je nad Srbima izvršila tri genocida i to uvek uz pomoć vatikana i nemaca, kako to Vučiću? I u zadnjem ratu Hrvati se javno fale pomoglo je vatikansko zlato i nemačke marke a stradao je srpski narod Krajine ustaška država nagrađena primanjem u eu? Jel vidiš izdajniče kako to rade tvoji ?Evropa i vatikan uvek su bili i bit će uz fašiste, naciste i ustaše protiv pravoslavnih naroda. https://www.telegram.hr/politika-kriminal/kod-plitvickih-jezera-danas-su-uz-vojne-pocasti-pokopali-ubijene-ustase-dosao-je-i-ministar-medved/?utm_source=NetClanak&utm_medium=Widget&utm_campaign=NetWidget , Uči od svojih ustaša kako se od zlikovaca uz pomoć eu i vatikana rade heroji i ne laži više srpski narod: https://www.telegram.hr/politika-kriminal/hrvatska-je-upravo-postala-zemlja-u-kojoj-osudeni-ratni-zlocinac-sudjeluje-u-obiljezavanju-akcije-u-kojoj-je-pocinio-zlocin/?utm_source=NetNaslovnica&utm_medium=Widget&utm_campaign=NetWidget , Jesi pitao izdajniče kako je to moguće u tvojoj nacističkoj eu da hrvatski koljači i ubojice budu heroji a evropa ih podržava? https://www.telegram.hr/politika-kriminal/vlada-rh-od-mirka-norca-2018-radi-heroja-ocito-treba-podsjetiti-kako-je-taj-tip-zvjerski-ubijao-civile/ , Čitaj izdajniče: https://www.telegram.hr/politika-kriminal/vlada-rh-od-mirka-norca-2018-radi-heroja-ocito-treba-podsjetiti-kako-je-taj-tip-zvjerski-ubijao-civile/ , Vidiš ljigo i izdajniče to pišu hrvatske novine dok ti braniš istinu u srpskima bilo o ustašama bilo o šiftarima smradu jedan izdajnički: https://www.telegram.hr/politika-kriminal/usput-kako-osudeni-ratni-zlocinac-moze-imati-zastitarsku-firmu-jos-si-tepa-u-nazivu-noky/?utm_source=NetClanak&utm_medium=Widget&utm_campaign=NetWidget
  Ustaštvo za decu baš super: https://www.telegram.hr/politika-kriminal/ustaski-fanovi-imaju-novi-krasan-nacin-nosenja-slova-u-na-majici-ugurali-su-ga-u-smajlica/?utm_source=NetClanak&utm_medium=Widget&utm_campaign=NetWidget , Dok u ndh ni jedan srpski pevač nije poželjan idi plači sa Dulićkom za ustaškinjom Terezom koje je posle pljuvanja po Srbima ipak došla u Srbiju uzeti novac tim budalama i idiotima koji su bili na koncertu a sutra bi i Tompsonu sama da dođe: https://www.index.hr/vijesti/clanak/branitelji-zele-zabraniti-jos-jedan-bajagin-koncert-u-hrvatskoj/2023249.aspx ,Mađari zatvorili granice za migrante tvoja keva Merkelica s hrvatskom osniva specijalne policijske snage da kontrolišu granicu sa Srbijim i da svi izbeglice ostanu u bednoj Srbiji i to ti je normalno u redu izdajniče? Za svakog Srbina Orban je pravi gospodin i rodoljub a ti izdajnik i smeće i nije te stid? Normalno da nisi i nećeš da pitaš dali isto važi i za Republiku Srpsku samostalnost kao i za Kosovo? Što je sa ustaškom, fašističkom i nacističkom hrvatskom koju podržavaju tvoji prijatelji i katoličkoprotestanska eu i amerika plus vatikan izvor svih zala prema Srbima i to vekovima opet te to ne interesuje izdajniče? Kažeš smeće izdajničko Milošević je poveo rat i izgubio a ceo svet zna da je nato i eu razbio Jugoslaviju da bi ju uništili uz pomoć izdajnika kao što si ti i slični tebi. Gde je sad IMT naši traktori koji su održali sirotinu na selu ne ti ćeš sve da uništiš za račun svojih gazdi pa će mo onda od njih uvažati smeće kao što sad po tvoj naredbi ide uvoz smeća iz hrvatske ndh i prodaja srpskih njiva ustašama. No ne čudiš me ti zlikovče nego prodan narod u sns-u , kukavice koje ćute apatija i muk. Dok ti od Miloševića i srpskih generala radiš zločince hrvati od svojih zločinaca uz pomoć haga i tvoje eu rade heroje idiote izdajnički: https://net.hr/danas/hrvatska/skandalozno-osudeni-ratni-zlocinac-tomislav-mercep-kaznu-ne-sluzi-u-zatvoru-vec-u-toplicama/ , Ovo je ono šta tvoja eu želi čuti katoličke fašiste: https://www.telegram.hr/politika-kriminal/krasno-predsjednica-je-u-intervjuu-za-becke-novine-sasvim-otvoreno-pokusala-opravdati-radikalni-nacionalizam/?utm_source=NetClanak&utm_medium=Widget&utm_campaign=NetWidget , Ustaše u crnom u čast crnoj legiji marširaju Rusijom i eu Rusima kažu to im je za Staljingrad ovi fašisti nemaju stida. A sad je i Kaufland po hrvatskoj počeo da oblači svoje radnike u crno cela hrvatska postaje crna legija: https://net.hr/sport/nogomet/svi-su-ostali-iznenadeni-kad-su-vidjeli-u-cemu-su-vatreni-istrcali-protiv-furije-ovo-jos-nikad-nismo-vidjeli/ ,Vidiš Vučiću ti bi lako dobio posao u tvojoj ljubljenoj ndh: https://net.hr/webcafe/svastara/slusateljica-u-radijskom-programu-uzivo-iskreno-priznala-kako-je-dosla-do-mirovine-dala-sam-pi/ , Ustaše biju Vučiću i ne pune ndh izbeglicama kao ti Srbiju: https://net.hr/danas/hrvatska/stotine-migranata-kaze-da-ih-je-hrvatska-policija-tukla-i-krala-mup-tvrdi-da-su-bas-sve-optuzbe-neutemeljene/ , Ovako se laže u hrvatskoj a tako i ti lažeš Srbe izdajniče; https://net.hr/danas/hrvatska/kolinda-u-intervjuu-za-kleine-zeitung-desetljecima-je-nama-hrvatima-bilo-zabranjeno-imenovati-svoje-porijeklo/ , Srbi širite ovu istinu po fejsu, tviteru, portalima, forumima, među sobom srpskim rodoljubima i gde god stignete.Srbija je u medijskom mraku i blokadi potpuno počinjena katoličko protestanskim eu zlikovcima.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime