Evropski parlament izglasao: Prvo sankcije Rusiji, pa nastavak pregovora

0
121

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je većinom glasova izveštaj u kom se traži da se pristupni pregovori sa Srbijom uslove usklađivanjem zvaničnog Beograda sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, odnosno uvođenjem sankcija Rusiji. U izveštaju se navodi da je neophodno dati prioritet usklađivanju zemalja kandidata sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Foto: Pixabay

– Pristupne pregovore Srbijom bi trebalo unaprediti samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari značajan napredak u reforme vezane za EU – navodi se u izveštaju koji je danas usvojen, prenosi portal Direktno.rs.

Evroposlanici su pozvali Srbiju da se sistematski uskladi sa restriktivnim merama EU i politikom EU prema Rusiji, te da pokaže napredak u demokratiji, vladavini prava i prihvati vrednosti i prioritete EU.

Oni su pozvali i da se prispitaju svi fondove EU za Srbiju, posebno svi projekti koji se finansiraju u okviru ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, kako bi se, prema njihovoj oceni, osiguralo da svi rashodi EU budu u potpunosti u skladu sa sopstvenim strateškim ciljevima i interesima.

Pomenuti izveštaj bi trebao u novembru da ide na plenarnu sednicu Evropskog parlamenta, a ukoliko se izglasa on postaje zvanična rezolucija. Rezolucije Evropskog paralmenta su savetodavne za druge institucije EU, poput Evropkse komisije i Evropskog saveta.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime