Evropski sud o trgovini organima na KiM

2
974

zuta kuca krvave bojeRatni zločini, međunarodna trgovina organima, mafijaške mreže, korupcija u koju su umešani najviši zvaničnici balkanske države Kosova – zvuči kao scenario za Le Kareov roman. Međutim, tragično je što se čini da je sve ovo istinito. Nakon 8 godina od prvih optužbi i 2 istrage koje su ih potvrdile možda će uskoro pravda biti zadovoljena. Kako bi zaštitila potencijalne svedoke, EU priprema osnivanje svog prvog tribunala. “JusticeInfo.Net“ saznaje da će za sve“osetljive postupke“ biti nadležan međunarodni pravosudni aparat izvan Kosova kako bi se zaštitili svedoci i sprečilo infiltriranje kriminalnih mreža u tribunal. Sve je počelo 2008. kada je Karla del Ponte, bivši tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) objavila knjigu “Lov: ja i ratni zločinci“ u kojoj je optužila članove onog što se zvalo Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) za trgovinu organima srpskih zatvorenika pri kraju rata ’99. Na osnovu njenih optužbi Savet Evrope je postavio za istražitelja Dika Martija, još jednog bivšeg tužioca koji je takođe iz italijanskog govornog područja Švajcarske.

Iako je bio skeptičan u prvi mah, ubrzo se uverio da su se zločini stvarno dogodili. Njegov izveštaj decembra 2010. ukazuje na to. Citirajući tadašnja svedočenja, potvrdio je optužbe iz knjige Del Ponte, čak je otišao i korak dalje. Naročito optužuje komandanta OVK Hašima Tačija koji je bio redovni sagovornik sekretara SAD-a Medlin Olbrajt, da je sa svojim bliskim komandantima osnovao moćnu mrežu povezanu sa organizovanim kriminalom na Kosovu i Albaniji koja je ubijala, mučila i ucenjivala. Dik Marti tvrdi da je Tači ostao “nedodirljiv“ zato što se, kako tvrdi, Zapadne vlade opredeljuju za žrtvovanje pravde zarad kratkotrajne stabilnosti u periodu haosa, kao onog koji je usledio nakon NATO bombardovanja i srpskog povlačenja sa Kosova ’99., čak i kada to znači dalje razvijanje mafijaških mreža. Kada je Kosovo dobilo nezavisnost 2008. Hašim Tači je postao premijer nove države. Sada je ministar spoljnih poslova.

Da Vas podsetimo:  „Isplivao“ srpski manastir iz 1395. godine u Hrvatskoj u jezuru Peruća

Tužilac, dokazi, ali bez suda

Prema tome, Dik Marti potvrđuje da se trgovina organima dešavala. Žrtve bi bile odvedene u Albaniju, ubijene metkom u čelo, a zatim odmah operisane da bi im se izvadili bubrezi koji su dalje bili dopremani do tiranskog aerodroma. Američki tužilac Klint Vilijamson postavljen je oktobra 2011. da usmerava specijalnu operativnu grupu EU kako bi dokazali Dik Martinove optužbe. Izjavio je da sakupio dovoljno dokaza da pokaže da je “OVK predvodio sistematski progon manjina od ’99, uključujući i: ubistva bez suđenja, nestanke, nehumane tretmane, seksualno nasilje, (…), što zaslužuje da izvršitelji budu sudski gonjeni zbog zločina protiv čovečnosti“. Takođe, američki tužilac navodi da je “oko 12-ak ljudi“ ubijeno da bi im se odstranili organi koji su prodavani. Klint Vilijamson, sa gorčinom zaključuje “Ovo je presedan gde je imenovanom međunarodnom tužiocu data sva moguća vlast da istraži i sudski goni, a za sada ne postoji nijedan tribunal koji bi sudio počiniocima za ove zločine“. EU je konačno odlučila da deluje. Prvi put u istoriji priprema se osnivanje tribunala. Ovaj sud će biti zadužen za istraživanje ratnih zločina i trgovine organima na Kosovu. U Briselu jedan mali tim radi na osnivanju ove potencijalne, vrlo neuobičajene institucije. Tribunal, finansiran od strane EU, biće integrisan u kosovski pravni sistem. Ali, kako postoji rizik infiltriranja kriminalnih mreža, što predstavlja pritisak na svedoke, prema izvorima “JusticeInfo.Net“, EU i kosovska vlada su se dogovorile da bi ovaj tribunal morao biti sastavljen isključivo od nekosovskih službenika. Tužilac će biti Dejvid Švendiman iz SAD-a koji nastavlja istragu posle Klinta Vilijamsona. Sudije i osoblje tribunala takođe će biti “isključivo međunarodni“. To je potvrdila preds. Kosova Atifete Jahjaga u pismu Visokom predstavniku EU za spoljne poslove Ketrin Ešton.

Da Vas podsetimo:  Kosovo: koliko u stvari znamo? Onlajn biblioteka o Kosovu i Metohiji!

“Osetljivi postupci“

U istom pismu, čiju smo kopiju dobili, navodi se da će sud biti na Kosovu, ali da će se svi “osetljivi postupci“, uključujući saslušanja svedoka, odvijati van zemlje. Pregovori su trenutno u toku između Holandije i Kosova, što može dovesti do toga da Holandija bude “domaćin“ tribunala. Jahjaga u tom pismu kaže da će “sva osetljiva dokumenta biti smeštena i čuvana isključivo van zemlje“. Nikada nije preduzeto toliko mera opreza pri osnivanju međunarodnog tribunala. Tačno je da se u nekoliko izveštaja EU osuđuje korupcija na Kosovu i pretnje onima koji su spremni da svedoče. U svom izveštaju Savetu Evrope Dik Marti je osudio zid ćutanja na koji je nailazio u svojo istrazi. “Čak iako zaverenici nisu članovi istog klana, nemoguće je slomiti njihovu odanost šefovima“, kaže Marti, “a da političke vođe ne negiraju navode vezane za umešanost OVK u pritvore, ubistva i mučenja“. Ključni svedok na Kosovu koji je osudio vrhovne zvaničnike za ratne zločine 2011. god. pronađen je obešen o drvo u Nemačkoj pre nego što se obratio sudu. Suočeni sa rizicima, ostali radije biraju da “zaborave“ ono što znaju. Dokazi o trgovini organima koje je Međunarodni krivični sud za Jugoslaviju (MKSJ) sakupio tajanstveno su uništeni.

Kratkoročni interesi ispred pravde

Godinama ni SAD, ni EU nisu želele da rade na ovom slučaju iako i SAD i EU snose veliku odgovornost za nezavisnost Kosova preko intervencije ’99. Pažnja je tada bila usmerena na zločine koje su počinile srpske snage. Zapadne vlade su Hašima Tačija i njegove bliske komandante OVK videle kao neminovne partnere u pregovorima. Ali sada se situacija menja. Vlade EU i Vašington su zabrinute zbog rasta organizovanog kriminala na Balkanu čije mreže delimično kontrolišu trgovinu oružjem, drogom, kao i migracije. Međutim, pravni proces će biti spor. Avgusta ove godine kosovska vlada je dala zeleno svetlo za osnivanje ovog tribunala. Dogovor između Prištine i Haga će se okončati nakon što holandska prestonica bude proglašena “domaćinom“ tribunala. Tribunal bi trebalo da se osnuje sledeće god., ali verovatno neće početi sa ozbiljnim radom do 2017. dok se ne imenuju sudije koji će se zajedno sa istražiteljima baciti na posao. Što se tiče ključnog svedoka koga su Dik Martin i Klint Vilijamson upoznali, da li će biti voljan da svedoči skoro 20 god. nakon događaja i skoro 10 god. od optužbi Del Ponte, a time možda i ugrozi živote?

Da Vas podsetimo:  Džaferović je sa prozora svog stana mogao posmatrati kako ABiH i policija muče Hrvate i Srbe u Zenici

Pierre Hazan

Tekst u originalu možete pročitati na sajtu: http://www.justiceinfo.net/en/crimes/2509-european-court-in-view-on-kosovo-organ-trafficking.html

2 KOMENTARA

  1. Nema to veze s pravdom. Jedina svrha ovog kontrolisanog pravosudnog maca nad glavom kriminalaca koji cine vladu tzv. Kosova je da se isti nateraju na poslusnost. Upravo zato je istraga pustena da dodje do konkretnih nalaza, ali ce sve onda biti kanalisano u „sud“ koji potpuno kontrolisu Ameri. Pitanje koje bi Srbija morala da potegne da je samostalna drzava je nenadleznost EU da (za Amere) formira jos jedan kriminalno-lakrdijaski politicki sud koji treba da resava o zlocinima nad Srbima na Kosmetu.

    • Treba da dodam, svrha je, naravno, i da se albanskim zlocincima „sudi“ i da se oslobode, da bi se to skinulo sa dnevnog reda i zavrsilo sa upakivanjem „nezavisnog“ Kosova.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime