Fabrika u Rači dobila dozvolu devet dana pre izbora

0
1043
Fabrika u Rači  / Foto: printscreen

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Rači, koje se gradi devet godina i koje je tek nedavno pušteno u probni rad, naprasno je dobilo upotrebnu dozvolu devet dana pred izbore i pet dana pre nego što će u Raču doći predsednica Vlade Ana Brnabić. Prema najavi Saveza pčelarskih organizacija Srbije, Brnabić će otvoriti pogon za prikupljanje meda, koji je navodno baš u Rači izgrađen jer tu postoji postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Funkcioneri opštine Rača tvrdili su da je to postrojenje završeno još 2012. godine, što su tada naveli u opštinskom službenom glasniku, a član opštinskog veća i funkcioner Srpske napredne stranke Aleksandar Senić izjavio je u novembru 2016. godine da će u Rači biti izgrađen pogon za med i da je ta opština pobedila u konkurenciji 32 opštine jer ima postrojenje za preradu otpadnih voda. Tada, krajem 2016. godine, novinari Pištaljke su na mestu fantomskog postrojenja zatekli samo tri nedovršena prizemna objekta i dve rupe u zemlji. Do tada je iz opštinskog i državnog budžeta za izgradnju već bilo isplaćeno oko 600.000 evra. Ni jedno tužilaštvo nije istražilo gde je taj novac nestao.

Tim pitanjem trebalo je da se bavi i anketni odbor koji je formirala Skupština opštine Rača, ali je on umesto činjenica izneo niz uvreda na račun Pištaljke i uzbunjivača Tomislava Veljkovića, koji je ukazao na štetu po budžet. Anketni odbor u sastavu Branislav Milutinović (SNS), Nataša Janjić (SNS), Marko Dugić (SNS), Ivana Tomić (SNS) i Dragan Matić (SPS) manipulisao je dokazima i pogrešno ih predstavio.

Pištaljka i Tomislav Veljković prvi su obavestili javnost da je za postrojenje za preradu otpadnih voda utrošeno 600.000 evra, a da su na tom mestu umesto fabrike godinama stajale tek „tri šupe i dve rupe“. Pred anketnim odborom Veljković je u pratnji advokata Pištaljke ponovio svoja saznanja o mogućim malverzacijama tokom izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda. Tom prilikom, Veljković je dostavio fotografije napravljene 2016. godine na kojima se vidi da na mestu fabrike stoji tek nekoliko nedovršenih objekata.

Da Vas podsetimo:  Ko su donatori MUP-a: Dobro poznata imena i sukob interesa

Anketni odbor je umesto da detaljno ispita kako su utrošeni milioni građana ove zemlje u svom izveštaju naveo kako je izašao na teren i kako slike koje su im dostavljene ne odgovaraju stvarnom stanju stvari. Što nije ni čudno, s obzirom na činjenicu da su slike napravljene pre više od tri godine.

Trudeći se da dokaže da Tomislav Veljković nije uzbunjivač, anketni odbor je – ne poznajući zakon i činjenicu da se status uzbunjivača zvanično ne dodeljuje – uputio je Višem javnom tužilaštvu u Kragujevcu, Višem sudu u Kragujevcu, Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i opštinskoj upravi u Rači pitanje „Kada je, na koji način i po kom osnovu Tomislav Veljković stekao status uzbunjivača?“. Viši sud u Kragujevcu i Više javno tužilaštvo u Kragujevcu su, kako se u izveštaju navodi, odgovorili da „ne poseduju podatke kojima se Tomislavu Veljkoviću iz Bošnjana dodeljuje status uzbunjivača“.

Ono što bi članovi anketnog odbora morali da znaju jeste da je Viši sud u Kragujevcu Tomislava Veljkovića zaštitio kao uzbunjivača i 2017. godine kada je nakon uzbunjivanja dobio otkaz u opštini Rača, privremenom merom vratio na posao, a sve u skladu sa Zakonom o zaštiti uzbunjivača. Da je Tomislav Veljković uzbunjivač naveo je u svojim spisima i zamenik javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu Branislav Pavlović, iako je bez obrazloženja odbacio Veljkovićevu prijavu protiv nadležnih za izgradnju ovog postrojenja, o čemu je Pištaljka pisala.

S druge strane, ne iznenađuje to što opština Rača Tomislava Veljkovića ne priznaje za uzbunjivača iako on godinama ukazuje na moguće malverzacije u ovom mestu kraj Kragujevca, od kojih je neke utvrdio i sam anketni odbor. Ovo naročito ako se zna da je bio otpušten iz opštine. Podsećamo i na to da su čelnici opštine Rača ovo postrojenje proglasili završenim još 2012. godine, kada je u Službenom glasniku opštine Rača objavljeno da ovo mesto ima postrojenje za preradu otpadnih voda, o čemu je Pištaljka takođe pisala.

Da Vas podsetimo:  Da li je siledžija Kontić polomio i ministra Stefanovića

Da je nepoznanica kako su utrošena sredstva koja su za izgradnju postrojenja data do 2015. godine stoji u izveštaju komisije iz 2016. godine koju je formiralo tadašnje Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine kako bi utvrdilo statuse projekata koje je nasledilo od Fonda za zaštitu životne sredine. U rezimeu komisije stoji da nadležni iz JKP-a „Rača“ „nisu dostavili ni jedan račun, ili situaciju iako u finansijskom izveštaju navode da su utrošili 57.356.756, 14 dinara“, o čemu je Pištaljka pisala.

U izveštaju se na nekoliko mesta navodi i da je anketni odbor zajedno sa novinarima portala Pištaljka i TV Rača izašao na teren i zatekao „potpuno izgrađeno postrojenje“, međutim potpisnici izveštaja nisu naveli da im je to prvi put da izlaze na teren, dok su novinari portala Pištaljka na terenu bili još pre više od tri godine, kada na tom mestu nije bilo ničega sem nekoliko nedovršenih objekata.

Iako u izveštaju nisu dokazali kako je i gde potrošen novac građana ove zemlje, to članove anketnog odbora nije sprečilo da donesu zaključak u kome ne samo da diskredituju uzbunjivača, već iznose niz neistina na račun Pištaljke.

U zaključku se između ostalog navodi:

„Tomislav Veljković nema status uzbunjivača. Tomislav Veljković, kao politički aktivista Vuka Jeremića i ostalih političkih grupacija, vodi lični „rat“ sa Aleksandrom Senićem, predsednikom opštinskog odbora SNS-a Rača i u tome ima podršku novinara i advokata portala Pištaljka, kroz medijski prostor koji mu dodeljuju. Kao borac protiv korupcije, selektivno se bori za istinu, od slučaja do  slučaja. Novinare portala Pištaljka ne interesuje istina koja se nalazi u dokumentaciji, uzimaju selektivno delove izjava, a ne celovite izjave zvaničnih organa. Sa sobom su doneli slike i dokumentaciju stanja Postrojenja za prečišćavanje otpadne vode na sednicu Anketnog odbora i izneli zahtev da Anketni odbor izađe na teren i uveri se u stanje na terenu. Izlaskom na teren sa članovima Anketnog odbora i u pratnji televizije Rača, videli su da je Postrojenje za prečišćavanje otpadne vode u Donjoj Rači izgrađeno i pušteno u probni rad“.

Da Vas podsetimo:  Na tenderima za rasvetu ponovo fotografije iz kataloga

Ekipa Pištaljke
Izvor: Pištaljka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime