Fajzer je u 2022. godini zaradio više nego IKADA! Samo od vakcine profitirali 57 MILIJARDI DOLARA

0
30

Američki farmaceutski gigant „Fajzer“ saopštio je da je 2022. godinu zaključio s najvišim prihodom otkad je osnovan zahvaljujući vakcini i lekovima za virus korona upozorivši ujedno da očekuje slabiji rezultat u ovoj godini zbog popuštanja zaraze i zaliha.

„Fajzerov“ prihod porastao je lane za 23 odsto, na 100,3 milijarde dolara. Kada se isključi uticaj valutnih kurseva, uvećan je 30 odsto, stoji u najnovijem poslovnom izveštaju. Kada se isključe vakcina protiv korone i lek paxlovid, „Fajzerov“ prihod bio je lane veći za dva odsto nego u 2021. godini kada se isključi uticaj valutnih kurseva.

Zarada na vakcini 57 milijardi dolara

Prihod od vakcine protiv korone i paxlovida iznosio je 56,7 milijardi dolara. Neto dobit porasla je za 43 odsto, na 31,4 milijarde dolara.

U 2023. kompanija očekuje znatno niži prihod, u rasponu od 67 milijardi do 71 milijarde dolara jer zaraza virusom korona usporava i jer su mnoge zemlje stvorile zalihe vakcine i lekova. Kada se isključe vakcina i pahlovid, „Fajzerov“ prihod u ovoj godini trebalo je da poraste za sedam do devet odsto, prilagođen za promene valutnih kurseva.

Izvršni direktor Albert Burla rekao je da bi 2023. godina trebalo da bude prelazna godina za „Fajzerov“ prihod od korone, koji bi po procenama kompanije trebalo da sklizne na 21,5 milijardi dolara u 2023. i trebalo bi ponovo da poraste u 2024, preneo je „Indeks“.

Pisao Mario Bojić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime