Fake news: Čudo neviđeno od kisele vode u Ovčar Banji

0
70

Jeste u pitanju ono Verovali ili ne i jeste u pitanju ono Čudo neviđeno, nazovite to kako hoćete, ali ako niste znali šta je Fake News (Lažna vest) evo prilike da saznate.

Lažne vesti su po definiciji netačne ili obmanjujuće informacije predstavljene kao vesti. Režimski mediji u Srbiji su svetski šampioni u objavljivanju lažnih vesti i iskrivljavanju istine.

I šampioni u trčanju da prvi objave sve što nosi potpis SNS, bez ikakve provere sadržaja koji im je stigao na objavu. Što besmisleniji tekst to veća verovatnoća da će biti objavljen i plasiran kao udarna vest.

Tako smo dobili prvoklasnu prvoaprilsku šalu još pre 1. aprila u Čačku. Dovoljno je bilo da se neko našali sa redakcijom odlikovanih novinara, ovo novinara treba shvatiti uslovno, a odlikovanja ozbiljno, za navodno doprinos u oblasti javnog informisanja.

Sad kakvi novinari, takvo i odlikovanje, takvo i javno informisanje, takav i predsednik države koji je dodelio odlikovanja.

A evo o kakvom informisanju se radi.

U redakciju stigao mejl sa neverovatnom vešću i potpisom Gradski odbor SNS. U mejlu informacija da je u Ovčar Banji pronađen izvor kisele vode.

I eto odmah naslova: Čudo neviđeno.

Ni to da je u informaciji koja je stigla u redakciju navedeno da je inicijator istraživanja bila premijerka Srbije Ana Brnabić, ni da su navodna istraživanja radili Zavod za javno zdravlje i Institut „Josif Pančić“, ni da je kisela voda zasićena sa CO2 pa je ne treba dodatno gazirati nije upalilo uredničku lampicu da vest ipak treba proveriti pre objave.

Ko još proverava šta je napisano kad je potpisano sa Gradski odbor SNS.

A da se neko u redakciji potrudio da proveri video bi da je Institut „Dr Josif Pančić“ sa sedištem u Beogradu, poznat po tome što se bavi proučavanjem lekovitog bilja, da je to državna naučnoistraživačka i proizvodna institucija osnovana 1948. godine pod imenom „Institut za ispitivanje lekovitog bilja“. Danas je Institut jedinstvena istraživačko proizvodna celina sa prepoznatljivim proizvodnim programom, i predstavlja vodeću instituciju i bazu znanja u oblasti lekovitog bilja u Srbiji i šire na prostoru Balkana.

Da Vas podsetimo:  Šta smo potpisali sa MMF-om

Kakva kisela voda, kakvi bakrači.

Da je neko iz redakcije odlikovanih novinara makar potrošio pet minuta guglajući znao bi i da se istražuju izvorišta mineralnih voda, i da ono što narod naziva kiselom vodom ne izvire kako je ilustrovano na fotografiji u tekstu iz neke stene nego nastaje proizvodnim procesom i dodavanjem CO2 u propisanim količinama u običnu ili mineralnu vodu koja ima manju količinu CO2 u sebi.

Stajala je objava tog teksta pola sata – sat, i označeno da je čitanja teksta za to kratko vreme bilo čitavih, nećete verovati, 17.411 puta. E to mu dođe drugo čudo neviđeno. Istaknuto da će sad u Čačak stići milioni evra domaćih i stranih investitora i ko zna šta bi još bilo da je potrajalo makar do jutra, da nije neko od čačanskih naprednjaka okrenuo telefon i rekao da se ta glupost skine sa objave.

I odlikovani novinari skinuše svoj tekst.

Šteta, baš je sve lepo zvučalo. Ovčar Banja, premijerka Brnabić, milioni evra, investitori, nova radna mesta – sve što već mesecima slušamo kad se navodi šta će lokalna i republička vlast da urade u Ovčar Banji.

Čudo neviđeno.

Najbolji promoter: Verovali ili ne posle Radojkove vode iz Bogdanice najbolja je kisela voda Vidikovac iz Ovčar Banje

Ali ko nam brani da sanjarimo i da verujemo u čuda koja nam odlikovani režimski novinari opisuju. Ko smo mi da u to sumnjamo.

Pa prijatno vam bilo i uživajte u kiseloj vodi iz Ovčar Banje. A vi iz Kompanije „Knjaz Miloš“ kako ste?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime