FATALNA KLACKALICA

0
62

Da bi shvatili kako se trenutno razvija rat u Ukrajini treba samo pogledati u Srbiju čiji navrhvođa Vučić vodi i dalje politiku sedenja na dve (i više stolice) kupujući vreme konstantnim odlaganjem odluke „kojem će se privoljeti carstvu“. Jedan pogled na geografsku kartu sugeriše u kojem će pravcu ići: Srbija je praktično opkoljena zemljama koje su osudile Putinovu „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini. U tim istim zemljama se nalaze NATO baze a većina su ih i članice tog vojnog saveza. Srbija će dakle, kasnije od drugih zemalja iz komšiluka, zavesti sankcije Rusiji? Ne baš.

Dva događaja su obeležila ovaj mesec: otkazana poseta Putinovog „jastreba“ Sergeja Lavrova i Vučićev sastanak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. Do susreta, zbog problema preleta ruskog diplomatskog aviona, nije došlo ali su jasne direktive iz oskve stigle – Srbija ne sme da zavede sankcije Rusiji jer-gas. Tak panjatna! S druge strane, poruke Zapada su jasne: priznajte nezavisnost Kosova i sankcionišite Rusiju pa ćete dobiti šansu da uđete u EU. Tačnije, nećemo vas primiti odmah ali …postoji šansa. To vam govorimo više od dvadeset godina ali, strpite se još malo. Razmislite vi o tome ko je vaš najveći trgovinski partner, sajveći donator-Zapad ili Rusija? Veća je bespovratna pomoć ledene Norveške ili još daljeg Japana nego ona „bratska“. Takk, domo arigato!

Posebna je priča ko je našao da ucenjuje: licemermi zapadni lider koji prete sankcijama a istovremeno i dalje trguju s Rusijom.Toliko o doslednosti u sankcionaškoj politici koja može popuniti ne članak nego čitav feljton.Sankcije neće u budućnosti važiti samo za Rusiju već i za ruske saveznike a vi znate kako se lepo živelo 90ih prošlog veka za vreme onih istih međunarodnih sankcija zavedenih protiv SRJ a za koje je tada glasala i bratska Rusija. Poruka je jasna: tu je štap ali šargarepe nema. Ruski gas i nafta ili potpuna izolacija? Agonija izbora! Možda ćemo na kraju svi mi, osim AV-a naravno, dobiti po nosu i to, sinhronizovano, sa Zapada i Istoka? Ne bi bilo prvi put.

Da Vas podsetimo:  Strani borci u ratovima

NEKOM RAT- NEKOM BRAT

Stvari bi,tako se čini, bile jasnije postavljene kad bi Srbija bila zemlja koja nije višestruko vezana za Rusiju: slovenskim korenima, pravoslavnom veroispovešću, zajedničkom istorijom i raširenom rusofilijom koja zna da poprimi karikaturalne razmere. Jedini balkanski narod koji, pored Crnogoraca (mada je rusofilski trend tamo u opadanju),ima sličnu priču su Bugari ali je njihova pozicija bitno drugačija – Bugarska je (kao i Crna Gora) članica NATO a povrh toga je i članica EU. Kad govorimo o karikaturalnoj rusofiliji koja nema veze sa Dostojevskim pa čak ni busanjem „širokom slovenskom dušom“ što je patetični sentimentalizam po definiciji, moramo spomenuti modni trend nošenja Z majica u ime podrške ruskim tenkovima. Beograd je prepun putinskih grafita, Putinovih murala, kartonskih Putina na tezgama za javnu i kućnu upotrebu. Svedoci smo obrtanja srpske trobojke naopačke- na abarot, po ruskom redosledu te raspirivanae mržnje prema Ukrajincima o kojima naši vulgarni rusofili znaju malo ili ništa. I tako naše Srbende postadoše „Rusende“, veći Rusi od Vladimira Vladimiroviča lično.

Gorenavedeno deluje kao da će svakog časa, u slučaju da Vučić zavede sankcije da izbije neka velika proruska ili „Ne damo Kosovo“ pobuna. Neće. Ekstremna desnica je konstrukt bezbedonosnih službi a bezbedonosne službe polažu račune Vučiću. Parlamentarna desnica, s druge strane, ne mora ni biti pod paskom Vučića jer se nalazi udobno ušuškana u njegovom džepu. Najsvežiji primer je prebeg POKS-ovskog odbornika u Skupštini grada, stanovitog Vuka Stanića, u redove SNS. POKS može to formalno osuđivati ali je jasno kao dan da će monarhisti sarađivati sa Vučićem. U najgorem mogućem slučaju po Vučića, a to ga neće mnogo potresti, biće organizovane demonstracije zbog sankcija i trajaće dan-dva. Uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve, AV će i iz ovog talasanja izaći kao pobednik.

Da Vas podsetimo:  Što mi volimo taj seks

SRPSKA DESTINACIJA-RAZVLAČENJE

U slučaju da ga napadnu sa prozapadne strane Vučić ima spreman odgovor- to bi bio dil oko formiranja vlade sa Đilasom što može da sačeka jer – novu Vladu će formirati tek krajem jula. Sve u svemu, ukoliko poklekne pritisku,bilo s Istoka ili Zapada, Vučić će to učiniti tek onda kad bude potpuno siguran u pobedu strane na koju će preći, u poslednjem trenutku. Trenutni razvoj situacije- rusko koncentrisanje svih raspoloživih snaga u Donbasu i silovita ofanziva koja napreduje sporo, ali se zaustaviti ne može bez novog kontigenta zapadnog oružja, naveli su Vučića da zastane u okretanju kormila u pravcu Zapada.

Za to vreme, Kina radi na osporavanju borbe Tajvana za međunarodno priznanje (maskiranje u Formozu im nije prošlo 😊 ) i širenju svog uticaja na Pacifiku. Nekima može izgledati smešno ili kao želja kineskog lidera Si Đinpinga da, „turizma“ radi, obilazi ostrva u Suncu kao Kiribati, Samoa, Fidži ali , šireći „meku silu“ , Kina može izbaciti SAD iz Pacifika i svesti američki uticaj na baze na Guamu i Istočnoj Samoi. Ako Rusija, iznurena od rata, završi kao klijentska država Kine, koja će u ovoj krvavoj petljavini najviše profitirati, verujem da nije isključeno da će se Vučić uskoro ponovo setiti svog kineskog brata kojem je do nedavno via Palma pokušavao da proda pileće restlove pa ga tu negde zaboravio.

Da zaključimo: Vučić je lakmus papir svetske politike. U ovom trenutku on, uronjen preko glave u kloaku imperijalističkih politika, gnjura, pliva, ponekad hvata vazduh, bazga po ostrvcima dok ga ne ćušnu nazad ali ni u jednom trenutku nije ni plav ni crven. Jednom rečju- nema sigurne pobede ni za Rusiju ni za Ukrajinu tj. njene zapadne saveznike. Putinova odluka da će adekvatno reagovati (šta god to značilo) na gomilanje NATO trupa na poljskoj granici govori da je rat daleko od kraja. Svetske elite, zaslepljene iluzijama vraćanja imperijalne veličine (Rusija), opsesije uništavanjem „opasnosti s Istoka“ (NATO) i kupovanja svega što im padne šaka i militarizacije (Kina) vode nas u pravcu uništenja na duge ili kraće staze. Sama činjenica da su, posredno, iznedrile i na vlasti očuvale političku nakaradu u liku i nedelu Vučića, koji ima potencijal da nas zavadi sa celim svetom, govori o tome čemu se svet može u budućnosti nadati.

Da Vas podsetimo:  Psovka kao kompliment

autor:ALEKSANDAR NOVAKOVIĆ

https://plamenpokretsad.wordpress.com/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime