FB provera: EU nije uplatila 2.000 evra svim punoletnim građanima Srbije

0
495
Društvenom mrežom Fejsbuk kruži fotografija sa neistinitom informacijom da je Evropska unija svim punoletnim građanima Srbije usled pandemije virusa korona podelila iznos od 2.000 evra, od kojih im je, kako je napisano u ovoj objavi, isplaćeno samo 100 evra.

Proteklih nedelju dana na društvenoj mreži Fejsbuk kružila je fotografija na kojoj je napisano:


Facebook, 5. avgust 2020.

“Molim vas delite. Evropska unija je uplatila svim punoletnim građanima Srbije po 2.000 evra za COVID19. Secikese su isplatile bednih 100 evra svakom punoletnom građaninu. Secikese, gde je razlika od 1900 evra nestala?!”


I kao što je to zamolio autor ove objave, slika je podeljena, i to za 7 dana sa 1.250 drugih naloga, a ima oko 160 hiljada pregleda!

Ipak, u odgovoru Istinomeru iz Delegacije Evropske unije u Srbiji poriču ovu tvrdnju.

Nije tačno da je Evropska unija obezbedila podršku koja predviđa da se svim punoletnim građanima Srbije podeli po 2.000 eura. Ova vrsta EU donacija je jako retka i ne dešava se često prilikom podrške partnerskim državama kao što je Srbija”, napisano je u odgovoru.

Iz Delegacije takođe navode da je Evropska unija u toku korona krize Srbiji obezbedila pomoć od 93 miliona evra, kao i da je taj iznos podeljen na 15 miliona kratkoročne pomoći i 78 miliona dugoročne pomoći.

Obezbedili smo 15 miliona evra u prvom talasu podrške za finansiranje transporta medicinske opreme, kao i kupovinu iste, kao i finansiranje puta srpskim državljanima koji su se našli u inostranstvu i imali poteškoće da se vrate u Srbiju”, objašnjavaju u svom odgovoru i dodaju da je 78 miliona izdvojeno za podršku malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

Da Vas podsetimo:  Savet: Država Tanjugu omogućila da stvori medijsku imperiju
Izvor: Delegacija Evropske unije u Srbiji – Infografik

U odgovoru Evropske unije stoji i da je EU obezbedila više od 200 miliona evra u poslednjih 20 godina za podršku i modernizaciju zdravstva u Srbiji. Takođe, navode i da postoje individualne uplate predviđene programom posvećenom poljoprivrednicima, ali da mora biti ispoštovana provedura prijavljivanja i evaluacije u koju su uključeni nadležni državni organi.

Fejsbuk objava, osim što sadrži netačnu informaciju da je Evropska unija uplatila svakom punoletnom građaninu 2.000 evra, iz nje se zaključuje i da je 100 evra dato kao deo tog iznosa. Međutim, Uredbom Vlade od 10. aprila, kojom su određene pogodnosti i direktne uplate privrednicima, propisana je i jednokratna “novčana pomoć građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID19”.

Ovom uredbom uređuju se fiskalne pogodnosti i direktna davanja iz budžeta Republike Srbije”, navedeno je u prvom članu. Samim tim, ova objava sadrži još jednu netačnu informaciju.

Podsetimo, Evropska unija je na zahtev Ministarstva zdravlja Republike Srbije obezbedila finansiranje zapošljavanja 200 zdravstvenih radnika u narednih 6 meseci. Takođe, krajem prošle nedelje EU je iz skladišta hitne medicinske opreme Evropske unije donirala Srbiji 10. 000 zaštitnih maski.

Dakle, EU jeste donirala pomoć Srbiji u borbi sa korona virusom. Ipakkako tvrde iz same Delegacije Evropske unije u Srbiji, ta pomoć nije obuhvatala dodeljivanje 2.000 evra svakom punoletnom građanu u Srbiji, što se navodi u ovoj više od 160 hiljada puta pregledanoj fotografiji, zbog čega je ova informacija netačna!

Nikolija Čodanović
Izvor: istinomer.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime