Fenomeni – zagonetne lutke, intelektualci i gastarbrajteri na Fejsbuku

1
1171
Foto: printscreen

O tome kada su nastale društvene mreže, pre svega Fajsebuk i Tviter, možete čitati na Guglu pa ne bih gnjavio o tome. Koga interesuje fenomen društvenih mreža, neće naći na Guglu, to nije instant znanje, ali koga zanima već će se nekako snaći. Zato je ovo što sledi samo paradigma: fragmentarnost virtuelne stvarnosti odnosno novih medija.

„Sumrak i najružniju ženu pretvara u zagonetnu lutku.“ – Krleža

Da nije izmišljen fejsbuk, ne znam kome bi ovi ugroženi idioti pisali u inboks. Kako ih ne mrzi da spopadaju žene? Možda je odgovor…

…FB FARSA
Mnoge žene, često sa lažnih profila, tuđim provokativnim golišavim slikama zgodnih mladih žena provociraju paćenike pa posle korespondenciju iz inboksa okače na zid ne bi li izblamirale nesrećnog soma, nesvesne da tom glupom seljačkom igrom blamiraju i sebe, ne samo njega; one, kao i oni, moralno i intelektualno slikaju sebe, ali to ne shvataju jer ne dosežu do tih prosečnih intelektualnih visina: prosto neverovatno koliko ima glupog sveta, a glupost ne zna za pol, boju kože, veru i naciju, mesto življenja, daljinu… ona nema granica. S druge strane, ne mora to da bude ni Krležina „zagonetna lutka“: može da bude ružna kao lopov (ne pitajte me zašto se kaže: ružan k’o lopov jer mi nije jasno zašto bi lopov morao biti ružan), dovoljno je da se skine i da provocira – desiće se isto. Te druge su inteligentnije.

INTELEKTUALCI I FB
Šta će intelektualci na FB? Zbog eksponiranja? Da se proseravaju i prave važni? To čine psihijatrijski slučajevi, pseudointelektulci koji pate od manije veličine, puni kompleksa i nesigurni u sebe, mediokriteti željni pažnje uvlakača, skupljači lajkova… niko se ne usuđuje da im protivureči: oni vape za sledbenicima koji im se lažno dive (retki iskreno) radi benefita. Pravi intelektualci su tu da se sprdaju (uglavnom) da parodiraju FB, ali i da nešto saopšte što odudara od „glavnog toka“, da se bore za istinu i vrednosti: njima ne treba pažnja. Oni su iznad toga i izvan interesovanja većine.

Da Vas podsetimo:  Epidemija i mentalno zdravlje – koliko smo se promenili

GASTARBRSJTERI I FB
Slike sa putovanja, porodična okupljanja, svoje slike, pa i zimnica, kućni ljubimci… Uopšte, ono što ljude zanima, poneka svoja misao, ozbiljna ili šaljiva… Tako funkcioniše Fejsbuk, društvena mreža za mase. Sve je to OK dok se ima smisao za meru i dobar ukus. Ali, kad neki (čitaj gastarbrsjteri) počnu da stavljaju sve i svašta, što je vulgarno i neukusno, da šeruju šund, recimo muziku sa Granda i kafanske pevaljke, da se slikaju pored mercedesa, pečenog praseta na ražnju, pa onda traktora sa natovarenim deblima za zimu, gipsanim labudovima i lavovima u dvorištu… E takvim neandertalcima bih zabranio da koriste društvene mreže.

Dragan Vesić
Izvor: aleksinac.net

1 KOMENTAR

 1. Moram priznati da sam po tom pitanju vrlo konzervativna i staromodna.
  Nemam profil na drustveim mrezama, iz nekog svog principa nemam ni pametni telefon, nisam na instagramu, nema me nigde.
  Cak me nema ni u telefonskim imenicama drzava u kojima uglavnom zivim. Postoji ulica i broj, ime grada i drzave u licnim dokumentima koja takodje sem ovlastenim licima nikom ne pokazujem.
  Cesto mi prijatelji i familija prigovaraju sto zivim poput pecinskog coveka nemam viber, F.B. instagram itd… ne mogu da komuniciraju samnom kad im je dosadno. Ne shvataju da ne zelim da budem umrezena i 24 sata pod tajnim okom svetskih kontrolora niti non stop dostupna svima. Ja svoje vreme sama rasporedjujem, kada cu i koliko tog vremena trositi na druge, odlucujem samo ja.
  Sta koga briga gde sam otputovala, sta radim, kako se osecam na avionu kad uletimo u oluju. Ne fotografisem mesta koja posecujem ni ljude sa kojima se druzim niti dozvoljavam da mene fotografisu i kace fotke na drustvene mreze.
  Jos uvek cestitke pisem rucno i saljem postom. To mi je tako nekako intimno, osecajnije od cestitki putem drustvenih mreza ili telefonom.
  Mozda sam stvarno staromodna ali sam ubedjena da zivim mnogo opustenije i kvalitetnije bez pametnog telefona i drustvenih mreza.
  Drustvene mreze otudjuju ljude teraju u samocu cesto i depresiju jer je sve vise nasilja koje nije bas bezazleno.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime