FESTIĆ – pozorište onlajn za decu u vanrednim okolnostima

0
131
Foto: printscreen

Pozorišni festival za decu i mlade FESTIĆ biće realizovan jubilarni 20. put, 13. i 14. novembra, ove godine onlajn na Jutjub kanalima Festić i Dečji kulturni centar Beograd (DKCB), najavili su organizatori.

Pozorište za decu održava se u vanrednim okolnostima, i nije moglo drugačije da se organizuje nego preko interneta, dakle izvođenja su bez publike, ali u direktnom prenosu putem spomenutih platformi.

Prvog dana festivala na repertoaru su predstave ,,Tri praseta““ Dečijeg pozorišta Čarapa iz Beograda (za decu uzrasta od četiri godine) i ,,Alisa““ Prvog prigradskog pozorišta – Puls teatar Lazarevac i CZK Val?evo (za mlade od 15 godina).

Narednog dana, u subotu, deca uzrasta od tri godine imaće priliku da pogledaju ,,Četiri čarobne reči““ Pozorišta Guliver, dok će deca od deset godina moći da vide komad ,,Strahinja““ takođe Puls teatra Lazarevac (Gamba produkcija – Beograd i Inovadora – Stokholm).

Pored predstava, u subotu od 16 časova deca od 5 godina mogu pogledati radionicu – praktični vodič ,,Kako sami možete napraviti pozorišnu predstavu od senki?““, koju vode glumice Sanja Petrović i Tijana Janković (poznata iz dečjeg „Pan teatra“ na Zvezdari, prisutna u celom njihovom repertoaru).

U subotu će onda ponovo biti izvedena predstava „Strahinja“, od 18 časova.

Kao jedan od retkih dugovečnih dečjih festivala u Srbiji, Festić se od 1995. godine do danas pozicionirao kao najznačajniji pozorišni festival za decu, veran svojoj misiji da najmlađe uči pravim vrednostima i školuje buduću publiku velikih pozorišta.

Od svog osnivanja do 2012. godine, FESTIĆ je organizovan u pozorištima „Boško Buha“ i „Duško Radović“, a od 2017. godine nastavlja sa radom u DKCB, uz najbolje predstave za decu iz regiona, kao i gostujuće predstave iz Evrope zahvaljujući saradnji sa evropskim AŠITEJ organizacijama.

Da Vas podsetimo:  Čuda

Festival se od petka održava uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u organizaciji Društva za animaciju i razvoj dečjeg dramskog stvaralaštva, Digital & entertainment festivals i Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Izvor: Kuća dobrih vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime