Fijasko srpske diplomatije

1
381

Vijori se zastava “Kosove” na zasedanju Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija. Prvi je reagovao, a ko bi drugi, predstavnik Ruske Federacije, Dmitrij Poljanski. On je zahtevao da se zastava “Kosova” ukloni iz pozadine video linka na kom se pojavila Donika Gervali, samoproglašena ministarka ino poslova “nezavisnog Kosova”.

Predsedavajući sednici, predstavnik Vijetnama, prekinuo je sednicu na 45 minuta radi daljih konsultacija, nakon čega je odlučeno da video sednica bude nastavljena jer je to “u skladu sa novouvedenom procedurom za vreme trajanja Kovida 19”, a Donika Gervali zadrži zastavu “Kosova” u svojoj pozadini. Novo pravilo takođe kaže da video konferencija ima isključivo neformalni karakter!

Ministar spoljnih poslova, Nikola Selaković, uložio je protest, pa onda održao svoje “formalno” obraćanje “neformalnom” video skupu. “Istrpeli smo to što oni zovu svojim državnim simbolima”, a sve zarad “retke prilike da se u najvažnijoj međunarodnoj organizaciji na svetu iznese stav naše zemlje”.

Marko Đurić je iz svoje rupe oduševljeno aplaudirao i urlao – “Aco, Srbine, Aco, Srbine”.

Tako je Srbija “istrpela” po drugi put (!) i junački pobedila “Kosovinu” državnu zastavu, a usput: albanske sankcije na uvoz robe, neformiranje ZSO, hapšenje Marka Đurića, zabrane poseta i proterivanja sa AP KiM Vladinih predstavnika, albanske upade u srpske domove zdravlja, formiranje vojske “Kosova”, kasarnu iznad Kosovske Mitrovice, obijanje crkava, mnogobrojne napade i hapšenja preostalih Srba, otvaranje ambasade “Kosova” u Izraelu, srpskog “ministra za povratak” u “vladi Kosova”…

I Privredna komora Srbije nedavno je takođe “istrpela” Kosovinu zastavu, što širom otvara vrata za ostala “trpljenja”, a zato je dobila krivičnu prijavu pokreta “Oslobođenje”.

Da je hteo da iznese stav naroda naše zemlje, ili da je hteo da prestanemo da “trpimo”, Selaković bi pritisnuo dugme i isključio video link, što bi bilo jednako kao da je izašao napolje. Ali Selaković ne iznosi stav naroda, već stav izdajnika predvođenih Aleksandarom Vučićem, koji ne “trpi”, već sprovodi obećano. A obećano je upravo to – da se malo, kao fol buni, a zapravo prizna nezavisnu Kosovu u svom punom kapacitetu.

Da Vas podsetimo:  Birokratijo i Bogu si teška

Šta očekivati od diplomatije koju na najvažnijim pozicijama zastupaju Marko Đurić, Miroslav Lazanski, Ana Hrustanović, Nemanja Stevanović, Nikola Selaković… Mogle su slobodno ambasadorke i ministarke da budu i Mila Opalić, Vanja Hadžović, Slađana Nikolić, Dušica Jevđenović…

Razlika između diplomatskih diletanata i diplomatskih starleta je velika; diletanti pojma nemaju šta rade, a starlete vrlo dobro znaju šta rade.

Ipak, ima i pozitivnih pomaka u srpskoj diplomatiji. Najuren je Ivica Dačić, a biće rasturen i ostatak SPS-a u tom ministarstvu. Ostaje ogoljena Vučićeva “diplomatija” da potpisuje neke nove briselske sporazume.

Davor Kalajžić, penzionisani službenik političke kancelarije specijalnog predstavnika UNMIK-a.

Izvor: Politikon

1 KOMENTAR

  1. Prekjuce u POLITICI naslov :
    „Ђурић: Позиција Србије је видно оснажена у америчким очима“

    Da je ovo rekao Bajden ili Blinken, ili neki visoki americki funkcioner, pa da se obradujemo.
    Ne, ovo je izjava nase ambasade u Njujorku.
    (verovatno smisljena u Tanjugu u Beogradu)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime