Fijat

Štrajkački posao veka

1
1287

ficoFijat nikada ne progovara sa radnicima koji su u štrajku.

Fijat će u Srbiji tek da vidi – šta su ”radnici u štrajku”!

Tek će da vide – kakva može da bude ovdašnja ojađena radnička klasa!

Tek će da shvate svoju grešku, jer su se polakomili da od ove zemlje traže, dobiju i uzmu ono što nijedna zemlja na svetu ne daje stranim investitorima!

Mi, građani Srbije, Fijatu plaćamo da postoji!

U naše ime, vlast je oslobodila Fijat plaćanja poreza i doprinosa na plate! Dobavljači Fijata ne plaćaju PDV na alate koje uvoze. Fijat je oslobođen plaćanja poreza na dobit, poreza na imovinu, poreza na sprovođenje urbanističkog plana, poreza za isticanje firme!

Dali smo Fijatu 10.000 evra po radniku, a poslovodstvu po 5,5 miliona evra u kešu, svake godine! Prošle godine smo im dali deset miliona evra kao ”dodatna davanja”, struju im naplaćujemo jeftinije nego ostalim privrednicima u Srbiji, država Srbija je garant kredita koje Fijat uzima, platili smo 100 miliona dinara obuku radnika…

Da li smo mi ludi ljudi?

Kada je Fijat prošle godine otpustio 882 radnika, mi mu povećali subvencije za 50%!
Može li to da uradi pametan čovek?

Radnike su otpustili jer proizvodnja zbog slabe kupovine vozila pada.

Za pet meseci ove godine manja je za 10,5 odsto nego lane.

To je još i najmanji problem, jer se sve otvorenije i sa sve više dokaza sumnja da Fijat ”ispumpava” novac iz Kragujevca: ekonomisti znaju i dokazuju kako je nenormalno da učešće materijala u prihodima kragujevačkog Fijata bude čak 84 odsto!

To nema nigde u svetu i dokaz je da Srbija nije svet.

Da Vas podsetimo:  ЈАDOVNO, а nе ЈАSЕNOVАC, је plаnsko strаtištе zа gеnocid nаd Srbimа u NDH

Vlasnici Fijata rade ovo: delove koji se ugrađuju u vozila u Kragujevcu – kupuju od svojih firmi iz Italije i Poljske, ali po ”naduvanim” cenama!

Samo prošle godine tako je uvezeno delova za 450 miliona evra iz Fijatovih fabrika, a državne službe Italije i Poljske evidentirale su da je vrednost izvezenih delova 230 miliona evra!

Računica kaže: uzeli su nam 220 miliona evra ”na lepe oči”, na našu glupost i, zasigurno, na korist nekih od nas…

Zato je prošlogodišnja dobit u kragujevačkom Fijatu ostvarena isključivo zahvaljujući pomoći države Srbije, od 3,8 milijardi dinara!

”Izvozni posao veka”, kako je najavljen Fijatov dolazak u Srbiju, postaće ”štrajkački posao veka”, ako je pravde i ako se kragujevački radnici mogu izboriti u ime svih nas, bensediranih, za malo više dostojanstva…

I zaista je od neobične važnosti da se utvrdi – ko je u ime Srbije doveo Fijat pod uslovima vrlo sličnim okupacionim iz Drugog svetskog rata?

Bitno je i zbog onih koji su preuzeli vlast i obaveze iz ugovora, a da svoje prethodnike koji su kapitulirali pred Fijatom u ime države – nisu izveli ni pred sud javnosti, kamo li pred onaj pravi sud…!

I, da: mnogo nam je lakše, od kako je Mirko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, rekao ”da ne postoji nijedna informacija o povlačenju Fijata iz Srbije, a da su štrajkovi uobičajena pojava u Evropi”!

Jesu, ali u Evropi nije uobičajeno da se mesec dana radi za jedan ručak u boljem restoranu, što su radnici iz Fijata poručili svojim kolegama u Kragujevcu, motivišući ih da se izbore za pravo na ljudsko dostojanstvo.

Nisam pročitao da su radnici iz bilo koje firme u Srbiji poručili svojim kolegama u Kragujevcu da su uz njih, izuzmu li se radnici ”Goše”, koji su takođe u štrajku.

Da Vas podsetimo:  Lake greške

A o tome – koliko je iskrena ”zabrinutost” i verbalna podrška lidera ovdašnjih sindikata, moralo bi se utvrđivati uz pomoć poligrafa.

Radoje Andrić

ww.iskra.co

1 KOMENTAR

  1. Radoje Andriću, štrajk je organizovan od vlasti pošto je FIAT dobio što su hteli i oni i naša vlast.Potrebno je napraviti dramu da bi se kao rešenje pojavili Nemci, mislim da je OPEL u pitanju. Onda će svi biti prezadovoljni, a vlast će opet 10.000e po radnom mestu, i ostalo što je i FIAT imao. Niko se neće buniti jer zaboga spašeno je tih 2-3 hiljade radnika.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime