Filipu Davidu, odgovor

9
1755

Pisac, barem ga tako oslovljavaju, Filip David, izjavio je da Kosovo nije Srbija, niti će ikada biti i kako ovo svi u Srbiji znaju, ali je tako nešto teško reći. Međutim, ne vidim da je njemu bilo teško da izjavi nešto ovako skandalozno, pre svega netačno, a posle svega zlonamerno i idiotsko. Naravno, znajući prirodu takvih pseudoumetnika, ovo ne može biti ništa drugo do preporuka za neke nove izvore finansiranja ili nametanje sebe kao favorita nekom drugom žiriju za neke nove književne nagrade.

Našao je za shodno da spomene i kako Srbija sada propušta priliku za istorijski dogovor sa Albancima. Ali Filip David zaboravlja da se sa okupatorima, teroristima i siledžijama ne pregovara i da postoji nešto iznad materijalne koristi. Međutim, s obzirom na njegove izjave, verovatno smatra da ne postoji ni ništa ispod časti.
Kako iko ko sebe smatra Srbinom, barem na određeno vreme, može nešto ovako izjaviti o Kosovu i Metohiji? Kako ljudi poput Davida koga hrani ova država može govoriti o tome da Srbija ne zna šta radi i da ima loše odnose sa Crnom Gorom, Hrvatskom i Makedonijom? Jesmo li mi Srbi krivi za loše odnose sa separatistima i NATO poslušnicima, sa onima koji su nas trpali u logore i sa onima koji nemaju pojma šta rade?
Filip David se često ponaša kao da ne zna da li je Srbin ili je nešto drugo, pa tako često kao da pomeša šta mu je ime, a šta prezime.
Ovoga puta je pomešao mnogo stvari.

On je karijeru gradio na dobrim književnim pozicijama, govorim o funkcijama, ali je neretko isticao i činjenicu da su mu roditelji stradali u nacističkom logoru, što je njegovim delima, da se ne lažemo, privuklo neki deo publike, ali ga je i politički aboliralo od svega što je posle činio. Svaki književnik se trudi da piše, ali neki se više trude da krenu putem poslušnik-disident-mučenik-velikan, što je autoput ludila koji mnogi od njih pređu samo u svojoj glavi.
Morao bi David prihvatiti i realnost da je možda nešto drugo došlo po svoje, pa bi nekada valjalo oćutati kada dobije nagon da otvori usta. Neka višak reči prospe na papir, a ne na Kosovo.

Da Vas podsetimo:  NAKON VIDOVDANA, GRĐE OD PORAZA!

Podsetiću i da je Filip David bio gost (ili moderator) prilikom gostovanja baba-Hitlera — Herte Miler u Beogradu. Dakle, sa njom je delio binu. Posle onakvih gadosti koje je ćerka jednog SS-ovca izrekla u Beogradu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Filip David (logoraš i sin logoraša) nije prekinuo program, niti je na bilo koji način zaustavio rafale Herte Miler po Srbima kojima Filip David, valjda, pripada.

Vođen analogijom ovog navodnog pisca i bivšeg čoveka, moram zaključiti sledeće… Filip David nikada nije bio, niti će ikada biti pisac, kao što neće biti ni čovek koji bi bio spreman da brani svoj identitet, stradalnike iz svoje porodice i državu kojoj tvrdi da pripada, pa čak ni pred Hertom Miler.

Milan Ružić
Izvor: iskra.co

9 KOMENTARA

 1. Filip David Srbin ? Da li se pisac ovih redova sali ili je preziveo toplotni udar. Filip David je zaboravio da su ga Srbi sakrivali tokom rata rizikujuci svoje zivot u selu Mandjelosu. Sad se njihovim potomcima “ zahvaljuje “ sa svojim izjavama.

  • Tako isto je zahvalila Medlin Olbrajt. Novac je novac…..Tako i drugi za veceru menjaju pricu, koliko jako pljuju zavisi od novca. Vise novca i zaboravice i holokaust.IZRODI.

 2. Filip David je napisao :

  “ . . . Da se neke patriote u Srbiji jos uvek nadaju vojnom resenju i prizeljkuju rat
  Da bi dobar sporazum sa Kosovom zastitio srpsku manjinu i srpske spomenike
  Da Vucic nije drzavnik sposoban da napravi istorijski sporazum sa Albancima
  Da Vucicevi mediji svakodnevno truju narod poluistinama i lazima
  Da su oni koji su nas uveli u tragicne sukobe devedesetih ponovo u izvrsnoj vlasti. . . “

  Sve ovo znamo, sve je to istina.
  Ne razumem sto se to Milanu Ruzicu nije dopalo.

 3. Милане, можемо ли с толико емоција примити мишљење В.Гаотија да ће Србија без Косова лакше ући у ЕУ и рећи да није политички аналитичар, или се свађати са покојнима писцем Добрицом Ћосићем, да је Косовска криза, лакша и решива, од оне из партизанских дана.

  • Najgore je kada se pomisli da je prezivljena muka, strah i stradanje nastalo kao uzrok sto neko nekog mrzi. To je znak da emocije vladaju razumom (tada je samo vazno ono sto se meni desilo) ….. a od takvog coveka je ostala samo senka. Treba znati gde je mera .

 4. Филип Давид, је био трн у оку и потоњем председнику Томи Николићу.Да ли је писац то ће сведочити дела, и време, а човек свакако јесте па и по решењу питања Косова и Метохије, има право на свој став и виђење ствари и ситуације!?

 5. Na worldcat.com/identities, najvecem biblioteckom portalu sveta, Ivo Andric ima 29.000 jedinica (knjiga u vaznim, umrezenim svetskim bibliotekama), Danilo Kis 10.000, Filip David 700, a npr jedna Marko Vidojkovic 400 (i Nives Celzijus 50-ak). Tako da…

 6. Filip David. Minorna licnost i minorno misljenje. Zanimljivo je da takve licnosti (sada su namerno istaknute i naturaju nam njihove pogresne stavove) u jednom momentu se razgoropade i pocnu da nebulozno trabunjaju, a do tada su vegetirali. Neshvatljivo ponasanje ali to moze da bude dokaz da bolest i starost pocinje da rukovodi njihovim ponasanjem……Gde je mudrost, koja bi trebalo da dodje sa iskustvom i godinama? Recimo slicno se desava i sa Ildi Ivanjim, u potpunom su u raskoraku sa stavom jevrejske zajednice, po pitanju dokazanih istorijskih cinjenica koje su se desavale u vreme NDH i Nedica.

  • Ta grupa nezadovoljnih nesrecnika se stalno nesto buni. Bar ova zemlja ima otvorene granice pa neka izvole. Kome god stalno nesto smeta bez obzira na rezim njemu nije mesto u ovoj zemlji Srbiji !

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime