Firma nikad nije radila, rukovodstvo dobijalo plate

0
1200

561-lead-photo-1465328912-Bogatić_Wikipedia_autor_Zmaj123Meštani Bogatića su od marta do septembra prošle godine plaćali rukovodstvo lokalnog JKP „Parking servis“ iako to preduzeće postoji samo na papiru i nikada nije naplatilo nijednu parking kartu. Odbornici Skupštine opštine Bogatić iz partija koje su u to vreme bile na vlasti osnovali su ovo preduzeće i u njega instalirali svoje stranačke kadrove iako ta ista skupština do današnjeg dana nije donela odluku da se parking u ovoj opštini naplaćuje, a bez koje „Parking servis“ ne može ni da počne da radi.

Tako je za direktora postavljena Dragica Tešić, članica Opštinskog odbora SPS-a, ujedno i jedini zaposleni u preduzeću, a nadzorni odbor čine ostali članovi koalicije na vlasti – predsednik Nadzornog odbora je Duško Velimirović iz Grupe građana „Pozitivna Mačva“, a članovi Srđan Perić iz Jedinstvene Srbije i Rade Đonlić, koji je u vreme osnivanja preduzeća bio u SNS, a u međuvremenu je – pred poslednje izbore – „preleteo“ u SPS.

Manjku u kasi opštine Bogatić, koji je na kraju prošle godine iznosio 82 miliona dinara, samo direktorka fiktivnog preduzeća „doprinela“ je sa 570.000 dinara, koliko je izdvojeno za njenu bruto platu. Iako ništa nije radila, direktorka iz SPS-a je od 9. marta do 8. septembra 2015. godine mesečno bila plaćena skoro 70.000 dinara što je plata dvostruko viša od opštinskog proseka u 2015. godini za one koji stvarno rade i koji je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznosio 33.162 dinara.

Iako je odluka o osnivanju ovog preduzeća doneta na sednici skupštine opštine 18. jula 2014. godine, a ovo lokalno javno preduzeće u registar Agencije za privredne registre upisano 25. februara naredne godine, o tome da li će se parking uopšte naplaćivati u ovoj opštini, pa dakle i to da li će ovo preduzeće moći uopšte da radi, odlučivalo se čak 11 meseci posle odluke o osnivanju preduzeća. Tek u junu 2015. godine, tačnije na sednici održanoj 15. juna, skupština je glasala o tome da li će se parking naplaćivati u opštini Bogatić i predlog – odbila.

Da Vas podsetimo:  VELIKA PRETNJA ZA SRBIJU

Podršku za predlog da se parking naplaćuje, osim opozicione Demokratske stranke, uskratio je i SNS, koji je tada bio deo vladajuće većine, pa je glasanje završeno nerešenim rezultatom sa 11 glasova „za“, isto toliko „protiv“ i dva uzdržana, što je blokiralo odluku o naplati parkinga. Odbornici Skupštine opštine Bogatić, pa čak ni oni koji su bili protiv osnivanja preduzeća i izbora direktora, nisu ni tada tražili da se razreši rukovodstvo „papirnog“ preduzeća koje je plate nastavilo da prima do septembra prošle godine.

Pokušavajući da opravda formiranje ovog preduzeća za udomljavanje stranačkih kadrova, predsednik opštine Nenad Beserovac – član SPS-a – krivicu svaljuje na one odbornike koji bili protiv naplate parkinga jer su doneli „populističku odluku“ i nisu hteli da iritiraju građane naplatom parkinga pred nove izbore.

Na pitanje zašto je preduzeće formirano mesecima pre nego što je predlog za naplatu parkinga uopšte došao pred skupštinu, predsednik Beserovac odgovara da je „sve po zakonu“. „To je procedura po Zakonu o javnim preduzećima“, kaže on.

Beserovac, koji i dalje brani ideju o naplati parkinga u mestu od 6.500 stanovnika, priznaje da ideja o ovom poslu ipak nije „sinula“ u njegovoj glavi, već u glavi njegovog koalicionog partnera, njegovog pomoćnika i predsednika Grupe građana „Pozitivna Mačva“ Milana Damnjanovića, čija je politička grupacija u kontinuitetu deo skupštinske većine od 2010 godine. Ova stranka je novom preduzeću doprinela svojim članom Duškom Velimirovićem koji je postavljen za predsednika Nadzornog odbora „Parking servisa“. Formalni predlagač osnivanja bilo je, ipak, opštinsko veće čiji je Beserovac predsednik.

Jedina aktivnost „Parking servisa“ bilo je potpisivanje ugovora o naplati parkinga preko SMS poruka. Taj ugovor je zaključen sa JKP „Parking servis“ Novi Sad 20. aprila 2015. godine, a potpisivanju ugovora prisustvovali su predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac i direktorka preduzeća Dragica Tešić (slika desno).

Da Vas podsetimo:  Protesti se ipak nisu spontano ugasili

Parking servis NS BĆDirektorka Tešić je odbila da da izjavu za Pištaljku tvrdeći da je ona sada „fizičko lice i da nije dužna da daje izjave za javnost“. Pre nego što je postala članica SPS-a, Dragica Tešić je imala partijsku knjižicu Demokratske stranke Srbije. Kao kadar DSS-a bila je direktorka Kulturnog centra u Bogatiću.

Iako predsednik opštine Beserovac tvrdi da je direktorki Tešić ugovor o radu istekao 8. septembra 2015 . godine, u registru APR-a ona se i dalje vodi kao direktor „Parking servisa“. Ni sastav Nadzornog odbora u registru nije promenjen.

Predsednik Nadzornog odbora Duško Velimirović ne seća se koliko je nadoknada primio i koji su to iznosi bili. „Primio sam jednu, možda dve isplate, ne sećam se kolike, oko šest hiljada recimo. „Parking servis“ nije zaživeo, nismo imali posla. Direktorka je bila postavljena na mandaat od šest meseci“, kaže Velimirović.

Sličnu izjavu dao je i član nadzornog odbora Srđan Perić: „Ja sam član nadzornog odbora u ostavci, negde od leta prošle godine. Primio sam jednu nadoknadu za rad u odboru kada su pravljeni osnivački akti preduzeća“.

Skupštinsku većinu u vreme formiranja ovog preduzeća u Bogatiću su činile SNS, SPS, JS i „Pozitivna Mačva“. Na lokalnim izborima u Bogatiću ove godine koalicije oko SPS i SNS su osvojile po devet mandata, Nova Srbija četiri, Jedinstvena Srbija tri, a po dva mandata su osvojile Demokratska stranka, „Pozitivna Mačva“ i Srpska radikalna stranka.

N. G.

Pištaljka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime