Firmi Milenijum tima oko 10 miliona evra bespovratne pomoći za gradnju hotela

1
680

Komisija za kontrolu državne pomoći odobrila je bespovratnu pomoć od 10,14 miliona evra kompaniji Milenijum resorts iz Beograda, za realizaciju investicije „Resort“ u Vranjskoj banji. Milenijum resorts je ćerka firma kompanije Milenijum tim (Millennium Team), koja se dovodila u vezu s nezakonitim rušenjem objekata u Savamali i sa Predragom Malim, bratom ministra finansija Siniše Malog.

Nezavršen hotel i zemljište u centru Vranjske Banje, avgusta 2019. godine je za oko 200.000 evra kupila beogradska firma Milenijum tim nakon višedecenijskog sudskog spora između Specijalne bolnice i Fonda PIO, o čemu je pisao portal Južne vesti 2019. godine.

Spor je rešen je tako što je vlasništvo podeljeno na po 50 odsto, nakon čega je oglašena prodaja, a hotel i zemljište su već na prvoj licitaciji dobili novog vlasnika, odnosno Milenijum tim.

Ta kompanija je najavila izgradnju velnes rezort sa dva hotela i klinikom za tretmane i lake medicinske intervencije do kraja 2023. godine.

Putem projekta za koji su dobili državni novac će biti zaposleno najmanje 145 novih radnika na neodređeno vreme do kraja 2023. godine, a Milenijum resorts će uložiti najmanje 65,7 miliona evra u istom roku, navodi se u dokumentu Komisije.

Od te sume, 3,98 miliona je za nabavku i oremanje zemljišta, 61,4 miliona za izgradnju i rekonstrukciju nedovršenog hotela, 9,8 miliona za novu opremu i 316.500 evra za patente i licence.

Milenijum resorts je u obavezi da obezbedi učešće od najmanje 25 odsto opravdanih troškova iz sopstvenih sredstava ili drugih izvora koji ne sadrže državnu pomoć.

Kompanija se takođe obavezuje da nova radna mesta, kao i samu investiciju zadrži na predmetnom području najmanje pet godina od završetka projekta.

Kako Komisija navodi, projekat je označen kao ulaganje od posebnog značaja za Srbiju, imajući u vidu da se radi o ulaganju većem od pet miliona evra na teritoriji jedinice lokalne samouprave u drugoj grupi opština po stepenu razvijenosti.

Da Vas podsetimo:  Što je stariji, Hil sve više liči na Bošnjaka-Nemca Adisa - Holbruk bi se oduševio

Ova firma koja se, prema pisanju KRIK-a blisko povezuje sa bratom ministra finansija Siniše Malog, angažovana je na jednom od najpoznatijih građevinskih projekata u državi – „Beogradu na vodi“.

Policajci su saslušavali predstavnike te kompanije u istrazi čuvenog rušenja u Savamali, jer je jedan od svedoka rekao da su bageri koji su srušili ceo kvart došli sa njihovog gradilišta.

Privredni sud u Beogradu je 2017. godine utvrdio da je Milenijum tim nezakonito srušio dva objekta u Hercegovačkoj br. 4, koji su pukim previdom preživeli „fantomsko“ rušenje u noći između 24. i 25. aprila 2016, i time narušio državinu preduzeću Transport Peroni.

Kako je tada KRIK pisao kompanija Milenijum tim je poznata i po tome što je radila gasifikaciju opština Smederevo i Grocka, dva posla koja su ukupno vredna oko 60 miliona evra, a zatim je dobila da gradi stanove za pripadnike službi bezbednosti u Nišu i Vranju za 15 miliona evra.

Osim toga, učestvovala je i u desetinama drugih poslova, a njeni prihodi iz godine u godinu skaču, tako da da su 2019. godinu završili s oko 9,44 milijardi dinara prihoda i oko 448 miliona dinara neto rezultata.

Nikola Momčilović

Izvor: Nova Ekonomija

1 KOMENTAR

  1. Nemam lične simpatije prema firmi M.tim . Mada bolje oni nego Strabag, Aviz …ili neka strana građevinska firma. Ovako bar rade naši radnici a na organima države je da sve drže pod budnim okom poreske službe i da sve rade u okviru zakona. Svima će biti nama bolje ako domaća firma radi građevinu u Srbiji. A to što su politički bliski ovom onom ministru bilo je i biće.. Bitno je da se gradi i da grade naši radnici. Inspekcija svih vrsta je tu da to bude po zakonu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime