Debakl politike zabrane zapošljavanja u javnom sektoru

4
1554

Fiskalni savet Srbije nije dobijao od Vlade Srbije tražene podatke o uštedama i racionalizaciji javne uprave, u periodu u kom je na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru.

U izjavi za Radio Slobodna Evropa, između ostalog, navodi to član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

„Mi do danas nemamo nijedne zvanične tehničke analize koje kažu – u tom i tom sektoru otpustite toliko radnika, a u tom sektoru zaposlite toliko radnika“, kaže Altiparmakov.

Primena Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, koji je na snazi od 2014. godine i trebalo je da traje do kraja 2016. godine, nakon više odlaganja, važiće i do kraja 2019. godine. Razlog uvođenja te mere pre pet godina bilo je smanjenje rashoda u javnom sektoru.

Fiskalni savet, savetodavno telo odgovorno Skupštini Srbije, je više puta apelovao da se ukine zabrana zapošljavanja, uz obrazloženje da je, iako su javne fiansije stabilizovane u prethodnom periodu, omanula reforma javnih preduzeća i javne uprave, odnosno uvođenje platnih razreda i racionalizacija broja zaposlenih.

„Po oba ta aspekta nismo postigli rezultate ni blizu željenih, a čak u dobrom delu javnog sektora, umesto unapređenja, imamo unazađenje usluga koje javni sektor pruža. To je pre svega politička odgovornost Vlade, ali to je sa tehničke strane sramota za konsultante Svetske banke, pošto je Svetska banka bila zadužena za taj tehnički deo“, objašnjava Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta.

„Ono što se očekivalo, pre svega od tih konsultanata Svetske banke, je da kažu gde su ti viškovi – gde treba smanjivati broj zaposlenih. To se nije desilo i umesto kontrolisanih otpuštanja u neproduktivnom delu javnog sektora, mi smo praktično imali stihijsko otpuštanje radnika, odnosno penzionisanje, a u manjem delu otpuštanje“, ističe Altiparmakov.

Da Vas podsetimo:  Ili trotoar i kanalizacija ili blokada puta

Radio Slobodna Evropa je analizu Svetske banke koja je trebalo da utvrdi gde u javnom sektoru postoji višak, a gde manjak zaposlenih, tražio od ogranka te institucije u Srbiji. Rečeno nam je da je vlasnik analize Vlada Srbije, te da nam je oni zbog toga ne mogu dostaviti.

Odgovor nismo dobili ni iz resornih ministarstava. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uputilo nas je na Ministarstvo finansija, iz kog do zaključenja teksta nisu stigli odgovori na pitanja o posledicama zabrane zapošljavanja i razlozima njenog produžetka.

Prema oceni Fiskalnog saveta, zabrana zapošljavanja u javnom sektoru najviše se odrazila na pogoršanje kvaliteta usluga u prosveti i zdravstvu.

„Zabrana je dotukla srpsko zdravstvo, jer od 2006. godine mi imamo manjak zdravstvenih radnika, a višak nemedicinskih radnika. Dakle, pričamo o nemedicinskim radnicima koji nemaju sistematizovano radno mesto, radi se o profesorima fizičkog vaspitanja zaposlenim na odeljenju hirurgije, pejzažnim arhitektama, i raznim drugim izmišljenim radnim mestima koja ne postoje u pravilniku o sistematizaciji radnih mesta u zdravstvenim ustanovama“, objašnjava Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Prema proceni sindikata, trenutno u zdravstvu nedostaje između 3.500 i 4.000 lekara i oko 8.000 medicinskih sestara i tehničara, tok je u tom sektoru višak oko 15 odsto nemedicinskih radnika.

„Jedan lekar, umesto 35 pacijenata koliko mu je propisano da ih pregleda sada pregleda 70 do 100 pacijenata u smeni. Imamo dokaze za to širom Srbije, protokole u koje su ti pregledi upisani. Skoro sam pitao Fond, kako plate 70 pacijenata, ako može da bude zakazano samo 35. Desilo se to da je usluga duplo gora, jer lekar mora duplo više pacijenata da pregleda, a 95 posto greški lekara dolazi zbog preopterećenosti, zbog brzine“, ističe Panić.

Da Vas podsetimo:  Krađa od nezaposlenih

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković ističe da je prosveta „talac ili kolateralna šteta“ reforme javnog sektora.

„Da li je sprečeno da se zapošljavaju partijski kadrovi – apsolutno ne. A da li je ovom i ovakvom zabranom zapošljavanja napravljen još veći haos – apsolutno da“, kaže Janković.

Do smanjenja broja zaposlenih u prosveti, prema rečima Jasne Janković,  došlo je zbog prirodnog odliva zaposlenih – odnosno odlaska u penziju oko 2.500 prosvetnih radnika godišnje, na čija su mesta dolazili mladi ljudi, ali sa ugovorima na određeno vreme.

Jasna Janković, pak, podseća da je 2017. godine promenjen Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je, kako ističe, između ostalog omogućio da se manipuliše raspodelom radnih mesta.

„Na taj način što smo kontrolu o izboru direktora potpuno istrgli iz ruku zaposlenih koji više o tome ne odlučuju i stavili je u ruke jednog čoveka – ministra prosvete“, tvrdi Janković i dodaje da ne postoje zvanični podaci da li su direktori članovi političkih stranaka.

„Ne postoji nikakva zabrana da direktor bude član neke partije, iako postoji jasna zabrana da škola nije mesto za partijska okupljanja, niti bilo kakvu propagandu, a opet ste pre nekoliko nedelja, u sred kampanje za izbore, imali partijsku tribinu u školi“, priča Janković.

Izvor: jugpress.com, Radio Slobodna Evropa

4 KOMENTARA

 1. http://suk.gov.rs/sr/zaposljavanje/konkurs_sadrzaj.dot?tabela=oglasi2010&godina=2019&id_oglasa=1652

  U Srbiji sistem vladavine zakona ne postoji nema niti jedan zakon koji štiti interese države i naroda. No svakim danom novi jaram. I tako je decenijama, zatvorili su nam usta a otvorili oči da gledamo kako nas osiromaštiše, ostaviše bez potrebne egzistencije za život, sada lutajuće vreme za opstanak srpske omladine koja na kraju lutanja sleti u tuđini da zaradi za bilo kakav ospstanak.

  Put Srbije koji ide decenijama istom deonicom vladavine zakona je isti Milošević- Tadić-Vučić.

  Vlast se menja ali vladavina zakona NE.

  Šta reći i odakle početi kad generalno sve treba da se menja da bi svima bilo bolje. Nego previše je utabana deonica kojom su hodali uništitelji sopstvenog naroda a zarad sopstvene koristi.

  Činjenica je da neko mora da bude predednik moramo imati Vladu.

  Ali moramo imati i zakone. Da bi smo opstali imali svoja prava radnika, seljaka, trudnica…,moramo imati uslove da naša omladina nisu građani drugog reda, da nam rađaju decu u Srbiji. Da imaju stalni radni odnos. Da budu poštovani i cenjeni radnici.A ne otirači o koga otiru njihove prljave cipele.Kako u privanom tako i u državnom sektoru.

  Kod nas je dno dna.Vladavina prava i zakona već sam rekla ne postoji svi koji vladaju donose svoje zakone, što potvrđuju činjenice, i lelek tvog naroda Vučiću, koji nema čak mogućnost da svoj ugled zaštiti a kamoli kakvo drugo pravo.

  U privatnom sektoru vlada robovlasničko u državnom anarhija, bezakonje, bahatost i td.

  Primeri iz privatnog sektora su: rad na crno, plate minimalac, oni koji su prijavljeni u ugovoru piše 8 sati a radi se minimum 10-12 sati, to preko osam radi se za gazdu. pet dana je probni rad to nije plaćeno. A ako uzmemo u obzir da se radi fizički posao pitam se šta treba da se uči ako utovaraš i istovaraš robu. Pravo radnika ne postoji. Gazda te maksimalno iskorišćava ako radiš kao pravnik, radiš i ostale neprimerene poslove a subotom posle posla moraš da sa ostalima čistiš kancelarije, ovo je između ostalog, jer iživljavanja su razna.

  U državnom sektoru vladaju vođe i male grupice ljudi. Zakon o radu već decenijama isti sa novim izmenama i dopunama samo su još veća ovlašćenja rukovodiocima u lokalnim samouprava, javnom sektoru, školstvu i u svim državnim ustanovama jednom rečju, sva ovlašćenja ima rukovodilac. Imamo porodične državne firme jer i zapošljavanje ide preko rukovodioca.

  Naša školovana deca nemaju nikakvu šansu da se zaposle.

  Leglo kriminala, otimačine, bahatosti, se nalazi u autonomiji koju imaju a koja im omogućava od lokalne samouprave do svih institucija državnih, da imaju slobodna odlučivanja te su tako „država u državi“. I što je najgore što država šalje plate a nikada ne kontroliše sopstvena sredstva koje imaju te institucije.

  Omogućeno je da ti žive u dvostrukom raju. Jednu platu im šalje država a drugu iz sopstvenih sredstava prisvoje koliko im treba, i jednoj manjini oko sebe. Nameštanja javnih nabavki gde tender dobijaju muževi, žene ili treće lice po dogovoru, veliki iznosi su u pitanju gde pola vođi pola dobavljaču.

  I sve se ovo dešava decenijama i neznam kako g.Vučić i Vlada smatraju da je Srbija na pravom putu, Koji napredak vidite sa autonomijom bezvlašća, korupcijom, kriminalom, bahotošću.

  Kad pravno urediš državu, kad doneseš zakone koji će da štite i državu i narod, radnike, živimo u svoj državi a ne osećamo se tako jer ste nam je prisvojili, kad budemo imali pravo da lopovima kažemo stop,da u državnoj firmi ne može i da nesme direktor da kaže ja sam direktor i mogu da radim šta hoću. Kad bahati direktor prekrši ovlašćenja koja treba da su mu ograničena, bude odmah smenjen i kažnjen, kada zapošljavanje ide preko konkursa i biroa, i mnoge izmene koje su ključne za državu i narod i još mnoge promene od suštinskog žnačaja tada ste Vi Vučiću i Vlada uradili nešto dobro.

  Ima li država podatke o platama direktora i zaposlenih, povećanju plata, nagrađivanju primera radi u EPS-a; Srbijagasu, Pošti, opštinama, fakultetima i td. I da li smatra da je to po zakonu ako jeste jeli dobar taj zakon..

  Imaju li podaci koliko posto privatnika koji imaju svoj biznis u Srbiji i u kojima su naša deca sada robovi su bili direktori ili funkcioneri i koji su pokrali i opustošili slobodno bez straha i savesti, pa sada su gazde. Dovoljna je činjenica da se zna da su bili na rukovodećim mestima tako će se znati i istina.

  Ima li podatak ko je odgovarao za svoja krivična dela, naravno niko.Ti isti su u državi Srbiji ugledni građani pa su i dan danas još aktivni u društvu to su ljudi koji idu kako vetar duva, pa ih je trenutno naneo u SNS gde su odbornici, poslanici ili funkcioneri koji isto rade, koji i dalje imaju ista ovlašćenja.

  Jesu li nama i dalje zatvorena usta. Ili smo mi postali mutavi. Od decenijskog ćutanja.

  Zaključak je u državi Srbiji žive i uživaju samo zaposleni u državnim ustanovama. Radnici žive a rukovodioci i mala grupica žive i uživaju.

  Svi ostali su robovi, računajući i male mogućnosti za bilo kakav posao.

 2. dvm Sarić Branislava(penzionisani šef veterinarske inspekcije severnobačkog okruga)

  Javno ukazujem na teški kriminal u veterinarskoj inspekciji Severnobačkog okruga čiji je nosilac šef dvm Aleksandar Pižurica,i njegova desna ruka inspektorka dvm Ruža Delić JMBG 2302955187982,njena snaja dvm Jelena Jevremović-Delić,kum šefa inspekcije dvm Dušan Stanimirov JMBG 0710975830060.Da li će sledeći zaposleni u tom kriminalnom jatu biti sin inspektorke Ruže Delić,dvm Dragan Delić JMBG 1212984820004 i muž dvm Jelene Delić?Da li nadležni policijski organi i Uprava za veterinu žele ili neće da ispitaju put šverca stoke na Kosovo koje radi isključivo šef Aleksandar Pižurica,stoka uz K obrazac(obrazac za Kosovo) odlazi švercerskim kanalima,umesto da se pare od takse sliju u budžet Republike Srbije.Upozoravam kao bivši šef veterinarske inspekcije,da je struktura zaposlenih i ponašanje u severnobačkom okrugu kriminalna.Izvoz pasa bez uplaćenih taksi u budžet Republike Srbije,već u džep šefa Aleksandra Pižurice.Pozivam nadležne organe a pre svega v.d. direktora Uprave Eminu MIlakaru da pošalje nezavisnu,nenajavljenu kontrolu koja će ispitati rad navedenih osoba kao i veterinarske stanice “Veterinar” iz Subotice,koja je godinama sa čefom inspekcije švercovala stoku i time širila zarazne bolesti,bezzakonje,korupciju,oštetila budžet Republike Srbije za višemilionske iznose.
  Odgovori

 3. Zabrana za zaposljavanje se selektivno primenjuje. Na univerzitetu se primenjuje zabrana zaposljavanja, rezultat je da pojedine predmete nema ko da predaje. Ovakvo stanje ce imati uticaja na buduce generacije i naravno na kvalitet nastave. O tome niko ne pise i nije bitno…….Posle ce biti da moramo da placamo: strane lekare , strucnjake za zidanje mostova, projektovanje hidroelektrana. Skupo cemo placati TUDJU pamet. Svoju pamet ne postujemo, vec imamo devizu ,,diplomiraj i pali,,

 4. KOGA LI FOLIRAJU?

  Javni sektor je prebukiran radnom snagom, koji imaju pravu člansku karticu i drugo nije bitno. Zapošljeni niti znaju šta treba da rade, niti mogu da nauče da rade, a kada stranka ode nešto da uradi na šalteru on dok to uradi “rodiće mečku”. Pre neki dan trebao sam da odjavim kćerku iz Zdravstvenog osiguranja i PIO sa mog osiguranja, “rodio sam mečku”, šetao sam se od jednog do drugog šaltera, da bi to uradio izgubio sam tri dana. I pored toga što su sve službe u Srbiji povezane na IT sistem, to ili ne funkcioniše ili operateri ne znaju da rade. U medicini je druga slika. Mali je broj sestara i lekara, te su redovi poprilični, a bez zakazivanje ne ide, a i tamo ima dosta prekobrojnih, a nepotrebni, već nečiji. Kakva zabrana zapošljavanja, to je priča za neupućene i za ΛV i ministre, fol!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime