Fiskalni savet ignoriše krađu struje

2
1165

Već duži vremenski period članovi Fisklanog saveta kritikuju EPS, najviše zbog procenjenog viška od 10 hiljada radnika i visine plata koje su povećane, kako kažu, a trebale su biti niže za 10%. Po nekada se čuje i kritika da cena struje ne obezbedjuje stabilno poslovanje, da mora biti ekonomska, kao i da se moraju smanjiti netehnički gubici.

fiskalni-savet-fonet-zoran-mrdja
Fiskalni savet/FoNet/Zoran Mrđa

Na dobijene kritike iz EPS-a odgovaraju da povećanja plata nije bilo što potvrđuju svakog meseca kontrole Ministarstva finansija. Na ostale pritužbe ne odgovaraju.

Da ima viška zaposlenih mnogi se slažu, složno izgovaraju da je nepotrebno 10 hiljada radnika. Još uvek niko ne obrazlaže koji radnici su prekobrojni, tačnije, da li su višak stranački kadrovi i neradnici koji su primljeni preko „jake“ veze ili stručni kadrovi. „Stručnih kadrova je i sada manje nego što je potrebno“, može se čuti od dobrih poznavalaca kadrovske strukture.

Matematički gledano, prosečni trošak po radniku u EPS-u na mesečnom nivou dostiže 1000 evra (neto + porezi i doprinosi). Ukupni nepotrebni izdaci, odnosno uštede koje bi se dobile otpuštanjem viška radnika, po Fiskalnom savetu, mesečno bi iznosile deset miliona, godišnje 120 miliona evra. Realno, ova ušteda je zanemarljiva u odnosu na uštede koje bi se dobile sprečavanjem krađe struje.

fiskalni savetEPS je u svom biltenu za 2015.g. prikazao podatke o proizvodnji struje, isporučenim i fakturisanim količinama. Ukupno isporučena EE potrošačima je 36,69 mlrd. kWh, fakturisana količina je 27,4 mlrd.kWh – razlika od 9,28 mlrd.kWh vodi se kao nestala struja, stručno rečeno: tehnički i netehnički gubici. U svetu, u razvijenim zemljama gubici struje kreću se do 3%, tolerišu i do 5%, u Srbiji dostižu neverovanih 25,3%!!! Po prosečnim cenama kWh u zemljama Evropske unije, gubici struje ostvareni u Srbiji vredni su 1,69 milijardi evra samo u 2015.g.!!! Po odbitku dozvoljenih 5% gubici su SAMO 1,36 milijardi evra!

Da Vas podsetimo:  U Kragujevcu pre 66 godina rođen je „FIĆA“- danas bi svi mogli da ga kupe!

Zašto članovima Fiskalnog saveta smeta višak radnika koji godišnje koštaju EPS i sve gradjane Srbije samo 120 miliona evra a ne smetaju im gubici struje koji oštete državu za najmanje 1,36 milijardi evra?

Napomena: ako bi EPS otpustio 10000 radnika ušteda bi iznosila samo 8,82% od ukupne ukradene količine struje (zanemarljiva ušteda)!

Netehnički gubici

Sistem za eliminaciju netehničkih gubitaka je proizvod „domaće pameti“, već istestiran u pojedinim delovima EPS-a, otkriva i sprečava gubitak svakog kilovata. Sistem se može u roku od samo 2,5 godine implementirati u celu elektroenergetsku mrežu, troškovi uvodjenja iznosili bi najviše 20% od jednogodišnjeg gubitka. I dalje je potpuno nejasno zašto Vlada, ministar energetike, rukovodstvo EPS-a, ne žele uvodjenje ovog svetkog rešenja.

U celom svetu godišnje kradje dostižu 85 mlrd. US $, dobri poznavaoci veruju da su dvostruko veće. Sistem za eliminaciju bi mogao da se proizvodi u Srbiji, da zaposli 5 do 6 hiljada radnika, i da se prodaje celom svetu. Za sada Vlada nije zainteresovana za proizvodnju ovog proizvoda.

Fiskalni savet je podržao i beznačajno povećanje cene struje najavljeno od 01.10.2016.g. za 3,8%. Po rečima ministra Antića svaki potrošač će mesečno plaćati 1 evro više. Ako znamo da u državi ima oko 3,3 miliona brojila, bolja naplata na mesečnom nivou će biti 3,3 miliona evra, oko 40 miliona na godišnjem nivou!!! Ponovo potpuno zanemarljivo veći prihodi za EPS koji se istovremeno uopšte ne bori za smanjenje kradje struje u visini od 1,3 mlrd. evra!

Iz Fiskalnog saveta su često govorili da cena struje nije ekonomska, nikada nisu obrazložili kako se izračunava ekonomska cena kada četvrtina celokupne proizvodnje nestane iz mreže (a da to nikoga ne zanima)?

Da je cena i te kako ekonomska, i pored ogromnog kriminala koji se vrši godinama u EPS-u, potvrdjuju izjave sadašnjeg v.d. direktora Milorada Grčića koji navodi da je EPS od početka godine ostvario preko 100 miliona evra profit.

Iz svega iznetog zaključak je sledeći: 1. cena struje je ekonomska, obezbedjuje poslovanje sa profitom i razvoj našeg najvažnijeg javnog preduzeća, 2. procenjeni višak radnika nije preveliko opterećenje, treba otpustiti samo „stranačke“ kadrove, 3. smanjenje netehničkih gubitaka i uvodjenje Sistema za eliminaciju netehničkih gubitaka (istestiranog u EPS-u) apsolutno nikoga ne zanima (Vladu, ministra energetike,rukovodstvo EPS-a, Nadzorni odbor) zbog ćega su za samo poslednje četiri godine gubici trostruko povećani. 4. Gubici struje u 2016.g, usled nesprečavanja će verovatno dostići trećinu proizvodnje. 5. EPS se sve više urušava kako bi na kraju završio u rukama „pametnih“ stranaca.

Svi navedeni argumenti po tačkama od 1. do 5. u potnupnosti ne zanimaju članove Fiskalnog saveta. Siguran sam da će i dalje insistirati na smanjenju broja radnika, kao i smanjenju zarada. Brinuće se i za dalja kreditna zaduživanja, koja trenutno iznose 1,2 mlrd.evra po izjavi g. Vučkovića, iako se ceo dug može vratiti pod uslovom da se samo u jednoj godini spreče kradje struje.

Dragan Radović

Dragan Radović

2 KOMENTARA

  1. Fiskalni savet, po pravilu, zanemaruje bitno, i pravi sporedno bitnim u njihovim preporukama da bi izgledalo da nesto rade, jer su i oni samo jos jedna Vuciceva ispostava. U pogledu budzeta, oni ni recju nece spomenuti da glavni razlog deficita nisu „velike plate i penzije“, nego katastrofalno stanje privrede, koja takva ne moze da finansira toliki i tako neefikasan – ne retko rasipnicki – javni sektor, da i ne pominjemo finansiranje privrednog razvoja. Ukratko, fiskalni savet je samo jedan od tockica u Vucicevoj rusilackoj masini.

  2. POŠTOVANI Dragane Radoviću-SVE ČESTITKE za Vaše uspehe i tematiku koja utiče na stvarno razrešenje naših životnih problema koji nas opterećuju do ludila i samouništenj suicidom jedinačnim i kolektivno u porodici do neodrživosti ovog sistema do opstanka!

    Podržavam Vašu borbu načelom „PRST U OKO“ da bi izvacili trepavicu da narod ne suzi!

    Problem je težišne prirode jar od povećanja cene struje koja je 50% manja na evropsku, a u odnosu na našu platežnu moć, nezaposlenost, veoma nizak nivo obrazovanja i toliko i prihodovanja, bezposličara i nemoći ovakve ekonomije, ovo pitanje, probleme, istraživanja su svakodnevni naš problem u razmatranju po master i doktorskim načelima Studije slučaja do zaključaka koji su i više od iznetih u ovoj analizi Fiskalnog saveta. Za 2 dana dolazi jesen, nastupa period duhovnog Preobraženja, koje ima prirodni efekat i na dlaku Fiskalnog saveta, koji pokazuje minimum volje u interesu građana. Lično sam radio na satelitskim snimcima u razmeri 1:100 do 1:50m, gde sam dokazivao koliko ima dalekovoda na pravcu od Đerdapa do Požarevca, od TE-KO Kostolac i dalekovoda i na naoučnim normama po satelitskim dokazima za svaki dalekovod po trasi od dobijenih službenih posataka koji variraju iz meseca u mesec u proizvodnji,utrošku, i gubicima na trasi, po Evropskim standardima po dalekovodu, i Hrvatskoj dokazivosti, da političke namere i halapljivost je neodrživa! Ovde vidim mesto i ulogu Sindikata, koji je mogao da predloži organizovanje privatnih preduzeća, da rastereti brojku od 10.000 čak na 50%, a da saradnjom i uslugama po ceni rada taj posao na tenderu obavljaju stručni ljudi, sa kvalitetnim po standardu delovima za periodični pregled,lakii srednji remont, Generalni remont do Generalne revizije!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime