Fond dijaspora za maticu

0
589

freskaDijaspora učestvuje u rešavanju humanitarnih problema

U Kancelariji Vlade Srbije ѕa dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu održana je redovna skupština Udruženja Fond dijaspora za maticu. U radu su učestvovali članovi skupštine iz više zemalja Evrope, Severne Amerike i Australije. Skupštinu su pozdravili izaslanik Predsednika Republike prof. Oliver Antić, Vladika bački gospodin Irinej, direktor vladine kancelarije za verske zajednice Mileta Radojević, zamenik direktora za dijasporu Aleksandar Vlajković, predsednik skupštine grada Kraljeva Svedtozar Jovanović, predsednik Opštine Varvarin Zoran Milenković i drugi. U radu Skupštine učestvovao je i potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Prof. Ljubiša Rakić.

Prof. Oliver Antić je rekao da Predsednik Republike Tomislav Nikolić prati i snažno podržava humanitarne aktivnosti Fonda dijaspore i da odaje priznanje Fondu za dosadašnje velike rezultate u rešavanju humanitarnih problema.

Vladika bački Irinej, jedan od osnivača i članova Upravnog odbora Fonda je naglasio da Fond predstavlja primer dobrovoljnog humanitarnog rada kakav u uslovima krize zaslužuje daleko veću i širu podršku. Vladika Irinej je ukazao da poverenje rasejanja ima ogroman značaj za razvoj Srbije i da zato treba pravedno rešiti sve nerešene zahteve Fonda dijaspore jer će to otkloniti sve rezerve i ohrabriti veće učešće rasejanja u razvoj Srbije . On se založio za vraćanje preostalih sredstava Fonda dijaspore i Fonda za stipendirenje talenata iz matematike i tehničkih nauka „Sanja Milenković“.

Mileta Radojević je pohvalio učešće Fonda u zbrinjavanju porodica izbeglica i raseljenih lica, kao i u obnovi porušenih i oštećenih crkvenih objekata. Uveren je da će Fond ubuduće naići na još veće razumevanje i podršku institucija Vlade.

Predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović se zahvalio na pomoći Fonda u iznosu od 150.000 evra za otklanjljanje posledica katastrofalnog zemljotresa 2010. Naglasio je da su sredstva Fonda dijaspore iskorišćena savesno i da su građani, zdravstvene i obrazovne ustanove zahvalni na pomoći svojih sunarodnika iz rasejanja.

Da Vas podsetimo:  Medijska koalicija “jednog ministra” u zgradi “Novosti”?

Na inicijativu predstavnika Srba iz Švajcarske prihvaćeno je učešće Fonda u finansiranju obnove spomen parka žrtvama nemačkog terora u Kraljevu, oktobra 1941. godine.

Predsednik Opštine Varvarin prof. Zoran Milenković zahvaliko je Fondu i posebno Srbima koji žive u Švajcarskoj i njihovim prijateljima koji su svojim sredstvima obnovili most na Velikoj moravi porušen u napadu NATO 30. maja 1999. Godine tokom kojeg je poginulo 10 ljudi, među kojima i njegova ćerka 16-godišnja Sanja Milenković, učenica Matematičke gimnazije u Beogradu.

Izveštaje o radu Fonda i inicijativama prema državnim organima podneli su Dr Miloje Milićević, predsednik Upravnog odbora Fonda, iz Berlina, Ljiljana Skaramela Pantić, predsednica Nadzornog odbora, iz Švajcarske i Živadin Jovanović , izvršni direktor.

U raspravi je istaknut apel državnim organima da Fond oslobode poreza koji mesečno iznosi 240.000,00 dinara, jer humanitarna udruženja takve vrste nigde u Evropi i na svetu ne plaćaju porez. Ukazano je da je Fond od obnavljanja svog rada septembra 2008. kada je Vlada Srbije vratila Fondu blokirana sredstva, na ime poreza plaćeno preko 100.000,00 evra što je iznos dovoljan da obezbedi seoske kuće i okućnice za oko 15 izbeglički porodica od kojih mnoge još uvek žive u tzv. centrima za kolektivni smeštaj. Specifičnost Fonda ogleda se i u tome što od svog osnivanja 1999. do danas, nikada nije imao ni jedno zaposleno, ili plaćeno lice, što svi  njegovi članovi sami snose sve troškove svog učešća u radu, uključujući i troškove međunarodnog prevoza za članove uprave iz inostranstva.

Utvrđeni su prioriteti rada Fonda za narednih godinu dana među kojima su trajno zbrinjavanje porodica izbeglica i raseljenih lica, pokretanje rada na izgradnji srpskog memorijala žrtvama palim u oslobodilačkim ratovima, Srboslov, Srpski dom.

Da Vas podsetimo:  Medijska koalicija “jednog ministra” u zgradi “Novosti”?

FOND DIJASPORA ZA MATICU
Ž. Jovanović, izvršni direktor

S postovanjem,
Z. Jovanovic

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime