Forbs: Sankcije Rusiji nemaju očekivano dejstvo

0
973

putinIako je trebalo da sankcije SAD i EU teško pogode rusku privredu, ona je trenutno u boljem stanju nego što je očekivano, upozorava analitičar Forbsa Kenet Rapoza.

Među „problemima” kako ironično ističe Rapoza, koje su sankcije donele Rusiji je rast rublje od početka 2015. za 17 odsto. Osim toga, berzanski fond Market vektors Raša procenjuje da rusko tržište trenutno ima najbolje rezultate među zemljama u razvoju.

Oporavak ruske ekonomije Rapoza potkrepljuje i podatakom da se u najnovijem rejtingu svetskog ljudskog kapitala, koji je pripremio Svetski ekonomski forum, Rusija popela sa 55. na 26. mesto, isprednjačivši u tome ispred Izraela, Brazila, kao i Italije, Španije, Portugalije i Grčke.

Trenutno jedan američki dolar vredi ispod 50 rubalja, dok je januara ove godine kuća Goldman Saks prognozirala da će američka valuta u prvom tromesečju 2015. vredeti do 70 rubalja, navodi Rapoza.

Prošle nedelje je najveća ruska maloprodajna firma na sektoru hrane objavila kako su njene prodaje u aprilu registrovale rast od 27,83 odsto, uz otvaranje još 163 prodajna objekta.

Iako se ne bi moglo reći kako je investiranje inostranih firmi u Rusiju „u trendu”, ipak se registruju ulaganja, a analitičari kompanije Dž. P. Morgan ocenjuju situaciju u Rusiji na planu spoljnog duga kao „prilično zdravu”, ističe Rapoza.

Mnogi najveće zasluge za dobre rezultate ruske ekonomije pripisuju direktorki ruske Centralne banke Elviri Nabiulinoj, koja je uspela da obuzda najtežu monetarnu krizu za više decenija. Sada Centralna banka čak može sebi da dozvoli mekšu monetarnu politiku, uključujući i snižavanje kamatne stope na 9,5 odsto do kraja godine.

Procenjuje se, inače, da će ruski budžetski suficit do kraja ove godine da se poveća na 70 milijardi dolara (5,5 odsto BDP-a) sa 59 milijardi dolara (3,2 odsto BDP-a) na kraju 2014.

Da Vas podsetimo:  Zdravstvene dobrobiti ljutih papričica

Ruska industrijska proizvodnja je, istina, u padu, ali ipak ostvaruje znatno bolje rezultate nego što je bilo ko mogao da očekuje.

Rapoza je mišljenja da će do kraja 2015. biti ukinute sankcije za neke sektore ruske ekonomije. On navodi kako na to ukazuju porast cena nafte, privredna stabilizacija, sklonost stranih investitora da kupuju ruske akcije i obligacije, kao i odbijanje mnogih stranih kompanija da se odreknu ruskog tržišta.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime