Francuski muslimani žele više džamija

0
1321

Za ‘sedam miliona muslimana’ Francuske potrebno je duplo više od 2.200 džamija, kaže predsjednik Francuskog vijeća muslimana Dalil Boubakeur.

pariz-dzamija

Predsjednik Francuskog vijeća muslimana Dalil Boubakeur pozvao je u subotu na udvostručenje broja džamija u roku od dvije godine, kako bi se ublažio njihov manjak za milione francuskih muslimana, prenose agencije.
“Imamo 2.200 džamija, a trebamo ih dvostruko više za dvije godine”, rekao je Boubakeur, rektor pariške džamije, na godišnjem skupu muslimana Francuske, koji je organizirala Unija islamističkih organizacija Francuske, francuska podružnica Muslimanske braće u pariškom predgrađu Bourget.
Za “sedam miliona muslimana” Francuske postojeće džamije nisu dovoljne, naglasio je predsjednik CFCM-a.
Procjene broja muslimana u Francuskoj kreću se između četiri i pet miliona.
Osjetljiva tema
“Postoji mnogo dvorana za molitvu, nedovršenih džamija i puno džamija nije izgrađeno, mislim da ih trebamo dvostruko više”, insistirao je.
Predsjednik CFCM-a nije precizirao kako bi se finansirale te izgradnje, što je osjetljiva tema dok Vlada Francuske pokušava izbjeći da strane države finansiraju džamije.
Predsjednik UOFI-a Amar Lasfar je rekao da broj džamija treba odražavati broj muslimana, dodao da “imaju pravo graditi džamije” i naglasio da se sve manje gradskih uprava tome protivi.
Očekuje se dolazak više od 170.000 vjernika na godišnji susret muslimana Francuske, najveću muslimansku manifestaciju u Evropi.

info-ks.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime