FRANjU TUĐMANA SMRT SPASILA OD HAGA? Bivši hrvatski ambasador otkrio da je optužnica bila spremna

0
89

Bivši hrvatski ambasador u Hagu Frane Krnić u svojoj knjizi otkrio je da je protiv Franje Tuđmana Tužilaštvo u Hagu pripremalo optužnicu za ratne zločine, ali je slučaj zatvoren nakon njegove smrti.

Delove njegove knjige objavila je splitska „Slobodna Dalmacija„.

Prema mojim informacijama, dobijenim u neslužbenim razgovorima s jednim brojem osoba iz Tužilaštva i MKSJ, protiv predsednika Tuđmana optužnica je bila napisana pred sam kraj mandata glavne tužiteljke Kanađanke Luis Arbur. Istraga protiv njega bila je vođena u najvećoj tajnosti, a i sama je optužnica imala tu oznaku, jer je na temelju izričite saglasnosti Suda tužiteljka imala pravo da do konačne odluke sudskog Veća sa takvim istragama, odnosno optužnicama ne izlazi u javnost – navodi Krnić.

Ambasador Krnić dalje piše da je od njenih saradnika saznao „da tužiteljka Arbur uprkos napisanoj optužnici nije bila u potpunosti uverena da će sve tvrdnje iz optužnice moći uspešno dokazati pred sudom, pa je sugerisala da konačnu odluku o podizanju optužnice donese njena naslednica Karla del Ponte, s obzirom na to da će upravo ona, kao nova glavna tužiteljka, biti ta koja će se sa optužnicom morati baviti u jednom takvom kompleksnom sudskom slučaju.

A, upravo Karla del Ponte, tokom jedne diplomatske večere u rezidenciji srpske ambasadorke u Hagu (tužiteljka i ja smo sedeli jedno do drugog) na moje direktno pitanje da li je od svoje prethodnice „nasledila optužnicu“ protiv hrvatskog predsednika Tuđmana, vrlo jasno mi je odgovorila sledeće: „Smrt je spasila vašeg predsednika, pa je sve obustavljeno“ – piše u delu knjige.

Bivši ambasador kaže kako se u to vreme smatralo da Karla del Ponte optužnicu protiv Tuđmana spominje „iz taktičkih razloga“, ali da se to na kraju pokazalo da i nije baš tako.

Da Vas podsetimo:  Ležimirac je prvi ukoričio i povezao Sretenjski ustav!

Ipak, najvažniji dokaz da bi predsednik Tuđman bio optužen pred Haškim tribunalom nalazi se u obrazloženju pravosnažne presude MKSJ, kojom je za izvršenje više krivičnih dela ratnih zločina provosnažno osuđena grupa „Šestorke“ iz Herceg-Bosne, Prlić i drugi, jer je u tom obrazloženju hrvatski predsednik imenovan jednim od najodgovornijih političara za ta krivična dela – navodi se, između ostalog.

Podsećamo, bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman preminuo je u decembru 1999.godine.

izvor:nacionalist.rs

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime