Funkcioner koji se svetio uzbunjivaču ponovo napredovao

0
2175
Foto: printscreen

Bivši načelnik novosadske inspekcijske uprave Dejan Šijak, koji je sa te funkcije na koju je bio nezakonito postavljen vršio odmazdu nad uzbunjivačem Marijom Beretkom, nedavno je postavljen na mesto direktora radne jedinice Pošte Srbije u Novom Sadu sa platom od oko 150.000 dinara.

Dejan Šijak, kome je na upravljanje dat kolektiv od oko hiljadu zaposlenih, bio je jedan od šefova Marije Beretke koja je pre nekoliko godina  ukazala da se privilegovanim građanima „opraštaju“ kazne za nepropisno parkiranje na zelenim površinama i da se time Novom Sadu nanosi višemilionska šteta. Njegova reakcija na prijavu korupcije bilo je potpisivanje rešenja o nezakonitom premeštaju uzbunjivača. Ovaj čin Šijaka i njegovih saradnika sud je okarakterisao kao odmazdu prema Beretki zbog izvršenog uzbunjivanja i zbog toga poništio rešenje o premeštaju. Marija Beretka je prva osoba u Srbiji koja je zahvaljujući Zakonu o zaštiti uzbunjivača dobila sudsku zaštitu u vidu pravosnažne sudske presude.

Informaciju o napredovanju Šijaka objavio je Borislav Novaković, funkcioner Narodne stranke i bivši predsednik novosadske skupštine iz Demokratske stranke, široj javnosti poznat po skandalu s nameštenim glasanjem u Skupštini Srbije 2001. godine.

Dejan Šijak, sada direktor u Pošti Srbije, bio je direktno obavešten o nezakonitostima na koje je ukazivala uzbunjivač Marija Beretka, što je konstatovao i Apelacioni sud u Novom Sadu obrazlažući presudu u korist Beretke. „U novembru 2014. godine tužilja je u kancelariji načelnika u prisustvu v.d. načelnika Balaban Vladimira i zamenika Šijak Dejana ukazala na navedene nezakonitosti“, navodi se u presudi i dodaje da je načelnik pozvao svog pomoćnika Milorada Kovača i pitao ga šta misli o tome, na šta je ovaj rekao: „Ako to iscuri iz inspekcije, svi smo naj…“

Šijak je kasnije smenjen s mesta načelnika Uprave za inspekcijske poslove i potom postavljen za šefa kabineta predsednika Skupštine grada Novog Sada.

Da Vas podsetimo:  Akušersko nasilje stara "boljka" našeg sistema: Žene sa strepnjom odlaze u porodilišta

Za razliku od Šijaka koji je karijerno napredovao, bivši načelnik inspekcije Vladimir Balaban nije izbegao odgovornost za nezakonitosti na koje je ukazala Beretka. U međuvremenu je pravosnažno osuđen za krivično delo zloupotreba službenog položaja u produženju i dobio uslovnu kaznu od godinu i po dana zatvora, sa rokom provere od četiri godine. Sa novosadskim tužilaštvom potpisao je sporazum o priznanju krivice. To je bio prvi slučaj od početka primene o Zakona o zaštiti uzbunjivača da se po prijavi uzbunjivača pravosnažno osudi korupmpirani funkcioner. Vladimir Balaban sada radi posao komunalnog inspektora za životnu sredinu na koji je prebačen posle smene sa funkcije iz Uprave za inspekcijske poslove.

Ovo nije jedina nepravilnost vezana za ovu dvojicu lokalnih funkcionera. Pištaljka je pisala o njihovom nezakonitom postavljenju što je potvrdila i Upravna inspekcija svojim rešenjima. Uprkos tome, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je prvo mesecima ignorisao naloge upravnog inspektora da ih smeni. Posle nekoliko meseci, Vučević je „postupio“ po nalogu inspektorata izigravši zakon i umesto da ih skloni sa funkcija na koje su nezakonito postavljeni samo im je rotirao funkcije. Dejan Šijak i Vladimir Balaban konačno su smenjeni kada je upravni inspektor u drugom po redu inspekcijskom nadzoru utvrdio da oni nisu imali status službenika prilikom postavljanja na funkcije vršioca dužnosti. Osim toga, utvrđeno je da Dejan Šijak nema dovoljno propisanog radnog iskustva u struci.

Profesionalnom funkcioneru sa partijskom knjižicom Srpske napredne stranke Dejanu Šijaku prvi posao posle sticanja zvanja poslovno-industrijskog menadžera bila funkcija zamenika načelnika Uprave za inspekcijske poslove u Novom Sadu, koju je obavljao od 2014. godine. Šijak je prema podacima iz registra Agencije za borbu protiv korupcije i član nadzornog odbora „Novosadskog sajma“.

Da Vas podsetimo:  Slučajnost ili "organizovani napor": Šta je iza uredničkih komentara zapadnih medija o Vučiću
Novak Grujić
Izvor: pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime