Funkcioneri koji sede u više fotelja

0
792

Obećanja da državni funkcioneri neće sedeti u više fotelja i da neće biti biti plaćani na nekoliko državnih funkcija do danas nisu zaživela. I nalog najviših organa stranaka da se opredele za jednu funkciju poštovan je samo na papiru.

Karakterističan primer jeste ostavka i ponovni izbor Dejana Đurđevića na mesto predsednika RIK-a. Prvo je 2014. GO SNS-a doneo odluku da funkcioneri ove stranke ne mogu biti na dve javne funkcije za koje primaju platu. U tom trenutku Đurđević je i predsednik RIK-a i direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo. Zbog odluke stranke on tada javno saopštava da podnosi ostavku na mesto predsednika RIK-a. Međutim, pre mesec dana, kada je Skupština Srbije u istom danu i usvojila njegovu godinu i po dana staru ostavku i ponovo ga istog trenutku predložila za direktora RIK-a, ispostavilo se da je Đurđević otišao iz RIK-a 2014. samo formalno. U martu 2016, kada Skupština Srbije na predlog predsednika SNS-a Zorana Babića ponovo imenuje Đurđevića na mesto predsednika RIK-a, on je istovremeno i na čelu Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo. Dakle, sada je ista situacija kao i 2014. – Đurđević je na dve „plaćene“ javne funkcije. Predsednik RIK-a, međutim, odbija čak da čuje pitanje koje imamo da mu postavimo, dok Zoran Babić kaže da to nije tema.

Kako političari i bivše i sadašnje vlasti izbegavaju da daju odgovore

Vlasti se menjaju, ali ono s čim se novinari susreću gotovo svakodnevno je odbijanje predstavnika vlasti da odgovaraju na pitanja zasnovana na činjenicama. Načini izbegavanja se menjaju, a Insajder je tokom dugogodišnjeg rada na temama dobio različita opravdanja zašto nadležni neće da govore o pitanjima od interesa za javnost.

Najdrastičniji primer do sada bio je odgovor Mirka Cvetkovića, tada premijera, kog smo u vreme njegovog mandata pozivali da govori na više tema, da bi nam 2013. stigao odgovor iz kabineta “da premijer u ovoj godini nema u planu da daje intervju za Insajder”.

Da Vas podsetimo:  Crno nam se piše: IZUMIREMO- Novi Pazar i Raška, isto podneblje, a različit priraštaj

Bežanje od pitanja i kamera Insajdera nije bilo neubičajeno prethodnih godina. Jedna od takvih situacija desila se kada smo snimali emisiju o Energetskom sporazumu s Rusijom.

Godine 2013. o poslu koji je nazivan “poslom veka” nisu hteli da govore ni predstavnici bivše vlade SPS-a i DS-a u vreme kada je Sporazum usvojen u Skupštini, niti predstavnici DSS-a, u vreme čije vlade je Sporazum potpisan. Na pitanja nije hteo da odgovara ni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. Pogledajte kako je to izgledalo.

insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime