Galijašević: Nemačka stoji iza nereda

0
1513

dzevad-galijasevicNeredi iz Federacije BiH, iza kojih stoje nemački politički interesi, neće se proširiti na Republiku Srpsku, jer srpski narod neće organizovati proteste koji bi podržali zastave sa ljiljanima, tvrdi direktor Fonda za humanitarno pravo BiH Dževad Galijašević.

Galijašević je izjavio i da se, bez obzira na težak život, socijalne prilike u Srpskoj rešavaju institucionalnim mehanizmima.

“Oni su daleko efikasniji i podobniji od bilo kog protesta, nereda, paljevine. Siguran sam da se protesti neće preliti na Republiku Srpsku, niti na hrvatska područja u FBiH”, rekao je Galijašević.

Prema njegovim rečima, cilj Nemačke nije da sukobi budu u hrvatskim etničkim sredinama, već u bošnjačkim i da se eventualno preliju na Republiku Srpsku.

“Namera je da se pod teretom konflikta u delu FBiH dovede do prepakivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. SAD to neće dozvoliti i u ovom slučaju Srpskoj to može samo koristiti”, kaže Galijašević.

On je istakao da Nemačka kontroliše ove sukobe, kao i one u Ukrajini, pa će, kaže, verovatno pribeći i drugim metodama destabilizacije bošnjačkog etničkog i političkog prostora.

“Republika Srpska je faktor političke stabilnosti. Na kraju će se ispostaviti da su rušilačke operacije i nezadovoljstvo samo bili u FBiH”, rekao je Galijašević.

On je naveo da je uzrok eskalacije sukoba između građana i policije u Federaciji neadekvatna primena sile federalne policije, koja je dugo uvezana sa kriminalnim i političkim strukturama.

“Neadekvatno su reagovali, a sirotinja je odgovorila. Odgovor demonstranata je adekvatan kriminogenosti same policijske strukture, koja je zajedno sa političkom, izvor bezakonja u FBiH”, ocenio je Galijašević.

Intermagazin

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime