Gasi se 14 srednjih škola u šest srpskih gradova

1
600

Od 1. septembra u šest opština i gradova u Srbiji prestaće da radi 14 srednjih škola, a umesto njih biće formirano sedam novih, rekao je za Tanjug pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih Aleksandar Pajić.

Odluka o gašenju 14 škola u Nišu, Kragujevcu, Novoj Varoši, Kladovu, Kuršumliji i Babušnici doneta je 9. avgusta na sednici Vlade, a Pajić kaže da se tim potezom mislilo pre svega na interese učenika i na uštede u budžetu.
Kako kaže, uredba o kriterijumima za novu mrežu škola izašla je u martu, a u planu je smanjenje broja srednjih, ali i osnovnih škola na celoj teritoriji Srbije.Prostor koji ostaje nakon gašenja određenih škola biće adaptiran, njegova namena utvrđena u skladu sa potrebama lokalne samouprave, ali će sigurno biti iskorišćen u obrazovne svrhe.

Kada su u pitanju ljudi koji će nakon gašenja škola biti otpušteni Pajić kaže da će biti napravljene liste tehnoloških viškova prema kriterijumima koji važe i za druge zaposlene.

„Oni će biti zbrinjavani kao i drugi nastavni kadar. Važno je reći da ne smanjujemo nijedno odeljenje, ne smanjujemo broj zaposlenih u nastavi, ovo je samo malo manji broj zaposlenih u administraciji, jer škole koje imaju po stotinak učenika ne treba da imaju i dva direktora i dva sekretara“, istakao je on.

Dodaje da će u sledećoj fazi biti ispitano skoro 40 srednjih škola u Srbiji kako bi se obavila racionalizacija, te da se očekuje da toliki broj škola bude deo nove mreže škola.

Kada su u pitanju osnovne škole, pomoćnik ministra kaže da lokalna samouprava odlučuje o mreži predškolskih ustanova i osnovnih škola, te da je zakonski rok za to mart 2019. godine.

„Do tada lokalne samouprave treba da donesu svoje akte o mreži osnovnih škola i predškolskih ustanova, a mislim da će lokalne samouprave kada uvide benefite od ovoga to uraditi i ranije“, naveo je on.

Da Vas podsetimo:  Koliko košta Kosovo?

Na teritoriji Vojvodine takođe će biti nova mreža škola, nakon što Skupština Vojvodine na nekoj od narednih sednica donese akt o mreži škola Autonomne Pokrajine.

„Postoji volja za tim i mi smo zajedno sa AP Vojvodinom već usaglasili mišljenja koje su to škole“, kazao je Pajić.

On je istakao da su prednosti stvaranja mreže škola bolji uslovi za učenike i veća ulaganja države, koja će lakše uložiti u jednu školu, umesto u više njih.

„Takođe, učenici će biti na jednom mestu, što smanjuje mogućnost loših uticaja, a naravno ovo nam donosi i racionalan odnos prema budžetu države“, zaključio je Pajić.

sputniknews.com

1 KOMENTAR

  1. Gase skole da bi smestili migrante. Kultura i obrazovanje vise nisu “ IN „. Lopovluk i “ snalazenje “ kako se to lepo kaze je norma. Sisate starlete su postale modne ikone. Deci po zavrsenoj osnovnoj skoli ugradjuju silikonske grudi, slave se punoletstva na kredit i sve je to deo kulturnog sunovrata Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime