Gašiću dozvoljeno da “deli” dijagnoze

0
1026

Prenosimo članak sa portala Opozicionar o „transrodnom“ majoru Srbije koji je podneo/la krivičnu prijavu protiv ministra Bratislava Gašića zbog navodne diskriminacije. Tužilaštvo je takvu prijavu odbacilo i to je izazvalo negodovanje među nekim članovima LGBT populacije.

561422_helena_fKako je objavio dnevni list “Danas”, krivičnu prijavu protiv ministra odbrane Bratislava Gašića koju se zbog diskriminacije podneli transrodna majorka Vojske Srbije Helena i Udruženje građana “Egal” odbacilo je beogradsko Više javno tužilaštvo. U obrazloženju ove skandalozne odluke, zamenica javnog tužioca, Tanja Vukićević navodi da “ne postoje osnovi sumnje da je izvršeno navedeno krivično delo niti bilo koje drugo delo koje se goni po službenoj dužnosti”.

Kad je ministar odbrane Bratislav Gašić, potpredsednik SNS-a, i kad naredi 22. oktobra 2014. da se major Helena penzioniše, jer joj je “ustanovljena dijagnoza koja može uzrokovati štetne posledice po ugled Vojske Srbije”, bez obzira što je nadležna komisija utvrdila da je ona “sa psihijtarijske strane sposobna za profesionalnu vojnu službu”, to nije diskriminacija. Nije čak ni diskriminacija kad ministar Gašić rod i indentitet, pa ako hoćete i pripadnost seksualnoj manjini smatra “dijagnozom”, jer je on ministar odbrane, potpredsednik SNS-a. Ni kad javno optuži majorku Helenu da je deo orkestrirane kampanje protiv Vojske Srbije, ni kada kaže da je deo interesnih krugova čiji je cilj napad na predsednika Vlade Aleksandra Vučića, ni to nije pretnja, progon, ni diskriminacija.

Čak iako se ministar odbrane Bratislav Gašić zapita “to što smo penzionisali osobu koja ima prijave za prostituciju spada u diskriminaciju?”, to nije ni pretnja, ni progon, ni dodatno ponižavanje i diskriminacija. A taj isti ministar odbrane, Bratsilav Gašić čim je priča transrodne majorke Helene dospela u javnost negirao je da u Vojsci Srbije postoji diskriminacija i javno se izvinjavao zbog administrativne greške u rešenju o penzionisanju. Bio je spreman i javno da se izvini majorki Heleni, taj isti Bratsilav Gašić, ministar odbrane Vlade Republike Srbije, potpredsednik SNS-a. Normalno, izvinjenja nije bilo, jer “u slučaju majora za kojeg se tvrdi da je penzionisan jer je transrodna osoba, želim da naglasim da je jedini razlog zbog kojeg se to dogodilo činjenica da je navršio 20 godina radnog staža i da su potrebe službe zahtevale njegov prestanak”.

Da Vas podsetimo:  Na Kablaru istaknuta poruka za premijerku

Šta je ustvari uticalo da se ministar Gašić, ministar odbrane i potpredsednik SNS-a, najveći zaštitnik najvažnije osobe u Srbiji i članova porodice najvažnije osobe u Srbiji, osokoli, narodski rečeno, i nastavi da ponižava i preti majorki Heleni? Šta se to desilo, pa je ministar Gašić, student master studija niškog Ekonomskog fakulteta, vlasnik jedne regionalne televizije, bio siguran da neće biti krivično gonjen po službenoj dužnosti? Krivična prijava protiv ministra Gašića zbog rasne i druge diskriminacije podneta je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu krajem januara, ali čim je ona prosleđena Višem javnom tužilaštvu, u rekordnom roku inače, ministru Gašiću, potpredsedniku SNS-a, odmah se “javilo” da protiv njega neće biti podigunuta optužnica. Kvaka je u Višem javnom tužilaštvu, jer već smo videli da ono očas posla pokreće optužnice protiv žandarmerije. Takođe, već smo videli i da se Više javno tužilaštvo očas posla “oslobađa” prijava protiv pripadnika Kobri, prosleđuje Osnovnom, a ono, sasvim normalno, tu istu prijavu odbacuje! Možda je bolje reći da je ključ odgovora upravo u najvažnijoj osobi u Srbiji i najvažnijem bratu najvažnije osobe u Srbiji. To je onaj pricip “ti nama-mi tebi”, tako omiljen, a još više očigledan kod naših političara, odnosno kod naše vlasti. Ministar zaštiti “brata”, a to je značajno velika usluga, pa onda ministar ima zaštitu i zbog srednjoškolske diplome, imovine, televizija, kršenja zakona, pa i člana 21 Ustava Srbije kojim se zabranjuje diskriminacija po bilo kom osnovu. I onda Više javno tužilaštvo u rekordno brzom roku odbaci krivičnu prijavu zbog rasne i druge diskriminacije protiv ministra Gašića. I ministar, gle čuda, nema komentar na tu odluku.

Na potezu je Apelaciono javnom tužilaštvo koje će odlučivati o prigovoru majorke Helene i udruženja “Egal” na odluku Višeg javnog tužilaštva da u naredbi o penzionisanju ministra Gašića “nema krivičnog dela diskriminacije koje se goni po službenoj dužnosti”.

Da Vas podsetimo:  TRADICIONALNI SRPSKI (NE)PRIJATELjI

Olivija Ilin

Opozicionar

Foto (naslovna) Newsweek

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime