Gasifikacija četiri milona skuplja

0
1127

Skupština grada Kruševca, koja je 2013. posao gasifikacije u tom gradu vredan 32 miliona evra bez tendera dodelila firmi „Rasina energogas“, u martu ove godine je istoj firmi odobrila da cenu tih radova poveća za još 3,7 miliona evra, otkriva Pištaljka.

Iako ni posle četiri godine javnosti još nije poznato zašto i na osnovu kojih kriterijuma je firma „Rasina energogas“ izabrana da izvodi posao vredan 32 miliona evra kruševačka vlast je 27. marta ove godine odobrila dodatne radove u tri mesne zajednice, čime je cena gasifikacije povećana na 36 miliona evra.

Kako je Pištaljka ranije pisala, vlasnici „Rasina energogasa“ su Skupština grada Kruševca (pet procenata vlasništva), ofšor kompanija sa Kipra „South Frontier Energy Limited“ (62 odsto) i preduzeće registrovano za poljoprivrednu proizvodnju „Eko-global“ u vlasništvu Vere Ristić, tašte Novaka Đokovića, (33 odsto).

Ugovor o izgradnji gasovoda u Kruševcu, u dužini od 800 kilometara, u junu 2013. godine potpisali su tadašnji gradonačelnik Kruševca, sadašnji direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović i zastupnik „Rasina energogasa“ Jovan Lazarević.

Uprava Kruševca je sa firmom „Rasina energogas“ i državnim preduzećem „Srbijagas“, koje finansira sve radove, pre četiri meseca potpisala Aneks 2 Osnovnog ugovora kojim je predviđena izgradnja još 95 kilometara distributivne gasovodne mreže i 9,5 kilometara gasovoda, kao i još 500 novih kućnih priključaka.

Građani Kruševca bi tako trebalo da dobiju gasovodnu mrežu od 860 kilometara koja će biti dugačka skoro koliko i tamošnja vodovodna (635 kilometara) i kanalizaciona mreža (250 kilometara) zajedno. Tačnije, sva 854 kvadratna kilometra opštine Kruševac biće pokrivena gasnom mrežom.

Kritike na račun gasifikacije iznele su opozicione kruševačke demokrate koje, kako su prenele „Novosti“, tvrde da gasifikacija ide do sela koja nemaju vodu za piće ili kanalizaciju, kao i da se „mreža radi na brdsko-planinskom delu teritorije, gde je drvo najjeftniji energent“. Iz gradske uprave Kruševca je saopšteno da gasovodi nisu namenjeni isključivo za priključenje „sada i odmah“ već za „minimum narednih 50 godina“.

Da Vas podsetimo:  Raste dug bankama: Najviše se zadužuju građani i to za keš kredite

Dodatni radovi u tri kruševačke mesne zajednice – Trmčare, Padež i Lazarevac – trebalo bi da budu završeni do 30. septembra sledeće godine.

Aneks 2 su potpisali direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović, gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović i direktor „Rasina energogasa“ Jovan Lazarević, kojem je naloženo da državnom preduzeću „Srbijagas“ što hitnije dostavi novi plan isplate.

Gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović odbio je da za naš portal govori o povećanju cene radova. On prvobitno nije imao ništa protiv da razgovara sa novinarom Pištaljke, ali nam je, posle objašnjenja šta bi bila tema razgovora, iz njegovog kabineta poručeno da „gradonačelnik neće davati izjave“ i da sve što nas zanima možemo naći na sajtu Grada Kruševca.

Iz preduzeća „Srbijagas“ takođe nismo dobili nikakve odgovore na pitanja o Aneksy 2, kao ni na pitanje zašto je posao gasifikacije Kruševca bez tendera poveren „Rasina energogasu“, koga je za strateškog partnera 2013. imenovala Skupština grada Kruševca.

Rok za završetak radova, kako je objavljeno na sajtu Grada Kruševca, je četiri godine. U narednih deset godina, prema ugovoru, „Srbijagas“ će isplatiti radove „Rasina energogasu“ i Gradu Kruševcu, čime će obezbediti vlasništvo nad gasovodom.

Biljana Živančević

www.pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime