Gazda ne prašta izdaju

0
1196

aleksandar-vucic-

Već bivši ministar je ocenio i da Srbija opet ide u sumnjive privatizacije.

– Postoji velika želja da se nastavi sa subvencionisanjem, da poklanjamo preduzeća, da se prave netransparentni „dilovi“ bez tendera, da imamo Vršačke vinograde i Prve petoletke, ili 1. maj iz Pirota, gde kroz privatizaciju investitori za male pare kupuju opremu, a radnici ostaju bez posla – naveo je Radulović u obrazloženju ostavke na funkciju ministra.

Istakao je kao „štetan i tajni“ ugovor Srbije, Jata i Etihada, čija je, kako je rekao, vaninstitucionalna implementacija najbolji primer takvog delovanja. On tvrdi da je Vučićev kabinet mesecima sprečavao ministarstvo da dobije ličnu kartu Jata, procenu vrednosti imovine kompanije, kao i da je stopirano sprovođenje finansijskog restrukturiranja.

Lazarevih pet minuta

Lazar Krstić, za čije je imenovanje na funkciju ministra finansija Radulović na Tviteru napisao da „odavno nije čuo ništa neozbiljnije“, pa ubrzo izbrisao taj tvit, dočekao je svojih pet minuta. Sada već bivšeg kolegu podsetio je da su obojica kadrovi vicepremijera i demantovao da Vučićev kabinet koči reforme.

– Naprotiv, uvek je bilo obrnuto, upravo je prvi potpredsednik taj koji je otvorio reforme i opciju da se o tome otvoreno razgovara na jedan agresivan način – poručio je Krstić Raduloviću.

– Pošto je Ministarstvo privrede odbijalo da Vladi predlaže štetne ugovore, ulogu predlagača je suprotno zakonu, preuzeo kabinet prvog potpredsednika. Kada smo davali negativno mišljenje na zaključke Vlade, recimo unošenje Jat Keteringa u Jat, ta mišljenja nisu dolazila na dnevni red – naveo je Radulović.

Na to mu je prilično šturo odgovorio Vučićev savetnik i član privremene uprave Beograda Siniša Mali, koji je bio uključen u poslove oko Jata. Mali je najavio da će s Etihadom biti na uvidu javnosti već posle 20. februara, kada će sa njega biti skinuta oznaka tajnosti.

– Tu nema šta da se krije, to je savršen ugovor i za Jat i za Vladu – tvrdi Mali koji je bez iznošenja detalja o tom poslu podsetio da je aviokompanija bila „u raspadu“, pa veruje da „nije reč o lošem projektu“.

Ovakav gotovo filmski sled događaja, prema oceni ekonomskog analitičara Miroslava Prokopijevića, pokazuje da je bivši ministar mnogo naljutio ljude koji vode državu, kao i da ti ljudi „mogu sve“ da urade.

– Imenovanje drugog ministra na Radulovićevu poziciju u tehničkom mandatu je najverovatnije cena koja mu je ispostavljena za ono o čemu je javno progovorio – tumači Prokopijević za „Vesti“.

Radulović zaćutao

Iz Radulovićevog kabineta i pored obećanja nije stigao odgovor „Vestima“ na pitanje zašto je tek sad progovorio o štetnim ugovorima. Miroslav Prokopijević kaže da je moguće da je ministar prvo hteo da sagleda stvari. Smatra i da je kvalifikacija o kočenju reformi „verovatno tačna“.

– Da se neko drugi protivio Radulovićevim reformama bio bi pritisnut da ćuti ili ode iz Vlade, ali pošto je to najmoćniji čovek u Vladi, morao je da ode Radulović, to je vrlo jasno – kaže Prokopijević.

Srbijom upravlja jedan čovek

Demokratska stranka je zatražila da nadležni hitno ispitaju Radulovićeve navode. DS smatra da ostavka ministra jasno govori o načinu na koji Srbijom upravlja jedan čovek. Deo medija je najavu Radulovićevog mogućeg ulaska u politiku doveo u vezu sa liderom DS-a Draganom Đilasom, koji u saopštenjima Vučićevih naprednjaka figurira kao kriminalac.

Vesti

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime