Gde su srpski spomenici u Somboru?

0
177

S obzirom da nisu samo finansijsko-materijalni razlozi uzrok “odliva mozgova”, da li ovo forsiranje nesrpskog karaktera Sombora ohrabruje Srbe na odlazak ili ostanak?

Sombor 1940: Otkrivanje spomenika kralju AleksandruSombor 1940: Otkrivanje spomenika kralju Aleksandru

Sombor se ničim nije odužio solunskim dobrovoljcima Somborcima. Na prigodnim svečanostima nema se gde položiti venac, odati poštovanje tim dobrovoljcima koji su iskazali neviđenu hrabrost i rodoljublje kada su napustili AU vojsku i već 1914. prešli na srpsku stranu. Iako je kazna za to bila streljanje. Iako u tom trenutku nisu znali ko će pobediti ni kako i kada će se rat završiti. Iako su njihove porodice i imanja bili izloženi represiji AU vlasti. Koliko je to tada bio herojski čin treba da govori podatak da je od više hiljada Srba mobilisanih na teritoriji Sombora i okoline, svega njih par stotina prešlo na srpsku stranu! Ako oni ne zaslužuju spomenik onda ne znam ko zaslužuje? (Mala digresija: u crkvi u Telečkoj su otkrivene spomen ploče poginulim Hortijevcima (mađarska okupaciona vojska koja je sprovodila etničko čišćenje nad Srbima), dakle ne porodice tih vojnika nego institucija.)

U Adi je otkriven spomenik mađarskom generalu Janošu Damjaniču poznatom po nečuvenoj surovosti prema Srbima (sproveo etničko čišćenje Srba sa Balatona i Baranje) i izjavi da treba pobiti sve Srbe i srpske bebe u kolevkama.

U Apatinu je otkrivena bista mađarskom kralju svetom Ištvanu/Stipanu/Stefanu u ulici Srpskih vladara u kojoj inače nema ni jednog spomenika nekom srpskom vladaru.

U Subotici je postavljen spomenik Matiji Korvinu, a spomenik caru Dušanu sa njegovim Zakonikom je sklonjen kratko nakon postavljanja (tipično jugotitoistički – da ne bi uvredili nesrbe, bez ustezanja će uvrediti Srbe).

U somborskoj Kasini je bista i spomen ploča mađarskom generalu Švajdlu koji se borio protiv Srba (da li možda u Mađarskoj postoji spomenik nekom srpskom vojniku?) Da podignu spomenik nekom stranom naučniku/pesniku/književniku, to bi se i moglo shvatiti… nekako. Ali stranom vojniku ili državniku!? Pa još vojniku koji se borio protiv Srba…u ratu koji je za cilj imao istrebljenje Srba! To mogu samo profesionalni, školovani i obučeni provokatori da smisle da bi prkosili Srbima tendenciozno sa ciljem potpirivanja međunacionalne mržnje.

Da Vas podsetimo:  Apel narodu da čuva Ustav, izađe na referendum 16. januara i zaokruži NE!

U isto vreme isti provokatori (jugotitoisti maskirani u borce za ljudska prava) neumorno grakću o netoleranciji Srba, kršenju prava nacionalnih manjina, mržnji prema drugim narodima, verama, religijama i kulturama).

Na ulazu u Srpski Miletić, na tabli piše ćirilicom i latinicom: Srpski Miletić a na mađarskom samo: Militics, iako je AU naziv bio: Rac Militics. Dok u Somboru nema niti jednog spomen obeležja nekom srpskom vojniku. Divjunacima i njihovom komandantu, koji su se žrtvovali za svoj narod i za pobedu nad centralnim silama u Velikom ratu (Nemačka, AU, Bugarska i Turska) i imali do kraja pomirljiv i viteški stav prema svim narodima koji su učestvovali u agresiji na Srbiju (nisu sproveli nikakvu odmazdu, progon ili revanš, a zarobljenog Makenzena su oslobodili uprkos neopisivom pogromu koji je njegova vojska sprovela nad srbskom decom i civilima, logorima, uništavanjem i krađom kult. i duhovnog nasleđa), Sombor i Somborci se nisu adekvatno odužili. Oni čije delo i zasluga za Srbe i Sombor zaslužuje monumentalno obeležje, u Somboru nemaju nikakvo obeležje.

Spomenik kralju Aleksandru u Somboru

Iako se danas čuju negativni stavovi o kralju Aleksandru Karađorđeviću (neki idu dotle da govore da je bio zločinac), treba vratiti spomenik kralju A.K. jer su pod njegovom komandom Srbi bili pobednici u Velikom ratu – ceo svet je slavio i poštovao Srbe. Zato što bi Srem, Banat, Bačka i Baranja (Baranja je oduzeta od Srbije i poklonjena Hrvatskoj za vreme titoizma…valjda kao nagrada Hrvatima?) danas bili u Mađarskoj. Zato što zahvaljujući njihovoj pobedi Srbima pripada ratna odšeta od strane svih država nastalih posle raspada AU (uključujući i Srem, Banat, Bačku (i Baranju) ako se odvoje od Srbije). Zato što je ostavio Srbima izlaz na Egejsko more kod Soluna. Zato što je uvećao srpsku teritoriju. Od pobede Srba su se okoristili i drugi narodi koji su sa raspadom AU ostvarili svoje težnje da imaju sopstvenu državu.

Da Vas podsetimo:  Rio Tinto suštinski već počeo sa radom u Srbiji, prvi zaposleni Vučić i Mihajlović
Rušenje spomenika kralju Aleksandru u Somboru
Rušenje spomenika kralju Aleksandru u Somboru

Ako ni zbog čega drugog, treba ga vratiti zbog toga što su ga mađarski okupatori skinuli a ona vlast temeljno uništila (zatrli su sve spomenike srpskom vojniku a ni ćirilični natpisi nisu pošteđeni).

Međutim, inicijativa za vraćanje traje od 2008. Vlast je od 2018. zvanično za spomenik, ali se priča o spomeniku drži na “ledu”. Za to vreme, u Somboru se obnavljaju i održavaju spomenici borcima za komunističku revoliciju (koji su uništili sve spomenike srpskoj vojničkoj slavi). A prvorazredan spomenik srbskoj kulturi – “kocke” kod Pedagoškog fakulteta, su totalno devastirane! Kakvu poruku šalje srpskoj omladini to što joj se nameće jugotitoistički i multikulti, tj. nesrpski identitet Sombora? Da prestanu da doživljavaju Sombor kao srpski grad?

S obzirom da nisu samo finansijsko-materijalni razlozi uzrok “odliva mozgova”, da li ovo forsiranje nesrpskog karaktera Sombora ohrabruje Srbe na odlazak ili ostanak? Kome majke da rađaju decu ako će im ta deca otići? Kakva se poruka šalje Srbima koji bi sutra trebalo da brane zemlju? Da ni ne pomišljaju na to, nego da odmah pređu na protivničku stranu? Gde bi Sombor danas bio da nije bilo Solunaca i kralja A.K? Da li se u matičnim državama nac. manjina, domicilnom i konstitutivnom narodu tako obeshrabruje i razvodnjava svest o identitetu kao Srbima? Naravno da ne. Nego im se ohrabruje i osokoljava svest o identitetu i poreklu pa zato njihova deca znaju ko su, osećaju pripadnost zemlji i teže se odlučuju na napuštanje svoje zemlje. Nije Srbima i Bunjevcima Somborcima slobodu dala Marija Terezija, već Nj.K.V. Aleksandar I Karađorđević. A spomenici se postavljaju da bude i čuvaju svest o pripadnosti narodu i zemlji.

autor:Dragan Dedić

https://www.pogledi.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime