Gebelsovim tragom: Istina o Račku je odavno isplivala – ali se na nju niko ne obazire

1
61
Voker sa pripadnikom obezbeđenja i borcem OVK

Suprotno Vokerovom izveštaju, tri ekipe forenzičara utvrdile su da su na telima poginulih pronađene samo rane iz vatrenog oružja, i to iz daljine, kao i da su na rukama ubijenih pronađene čestice baruta.

Ovih dana opet se Račak vratio u žižu javnosti jer je Priština rešila da finanstira objavljivanje knjige iz ugla bivšeg šefa misije OEBS na KiM.

Podsetimo, izveštaj Vokera, koji je tada bio šef misije Oebsa na KiM, da su vladine snage u Račku počinile masakr nad nedužnim civilima, bio je presudan za odluku NATO da SRJ bude bombardovana samo dva meseca kasnije.

Uprkos negiranjima zvaničnog Beograda, zapadni zvaničnici i štampa prihvatili su Vokerovu verziju kao jedinu i zvaničnu.

„Slučaj Račak” isfabrikovan je u vreme kada su pregovori u Rambujeu zapali u krizu.

Cilj Vokera i Zapada bio je da se obezbedi razumevanje svetske javnosti, a još neodlučne zapadne vlade pridobiju za agresiju na Jugoslaviju, koja je počela 24. marta bez odluke Saveta bezbednosti UN.

Nasuprot tome, tri ekipe forenzičara – jugoslovenska, beloruska i finska, utvrdile su da su na telima poginulih u selu Račak pronađene samo rane iz vatrenog oružja, i to iz daljine, kao i da su na rukama ubijenih pronađene čestice baruta.

Da masakra nad civilima nije bilo, potvrdio je indirektno i Haški tribunal, koji je posle iznošenja dokaza Slobodana Miloševića da su u tom mestu vođene borbe protiv albanskih terorista i da su poginuli bili pripadnici ilegalne OVK, iz optužbe protiv generala Nebojše Pavkovića, Vladimira Lazarevića i ostalih, ovaj slučaj je izbrisan.

Istina o Račku ostala je dugo skrivena od svetske javnosti pre svega zato što kompletan izveštaj ekspertskog tima Evropske unije, dostavljen njenom tadašnjem predsedništvu u Bonu, nikada nije javno objavljen.

Da Vas podsetimo:  Ling Long – godinu dana kasnije

Tadašnji američki predsednik Bil Klinton je nakon dešavanja iz januara 1999. godine govorio da svi treba da zapamte šta se dogodilo u Račku.

Mediji su ranije godine preneli izjavu finske forenzičarske Helene Rante da joj je Voker „diktirao” kako treba da sačini izveštaj o obdukciji stradalih Albanaca u selu Račak na Kosovu i Metohiji, kao i da mora da koristi reč -masakr-.

Prema zvaničnoj verziji sadržanoj u izveštaju MUP-a i u zapisniku istražnog sudije o uviđaju, u Račku je došlo do sukoba naoružanih Albanaca sa srpskom policijom, pisala je Politika.

U izveštaju se navodi da je tom prilikom poginulo četrdesetak Albanaca, koji uglavnom nisu bili u uniformi, ali su svi imali toplu višeslojnu odeću, a veliki broj njih i istovetne vojničke čizme, te su većinom posedovali vatreno oružje, koje su tada i upotrebili.

Selo Račak je, inače, bilo okruženo rovovima, tu se nalazio jedan od štabova terorističke OVK, a na mestu događaja su pronađene i velike količine oružja i municije.

Sudija Danica Marinković i danas svedoči o uviđaju koji je svojevremeno obavila u Račku.

Tada je, kaže, utvrđeno da nije bilo masakra i da poginuli nisu nedužni albanski civili, već pripadnici OVK, o čemu, inače, postoji obiman dokazni materijal sa fotografijama, uključujući i gomilu oružja koja je pronađena u selu.

Svoja svedočenja o Račku i drugim događajima na KiM, Marinkovićeva, sada penzionisani sudija Apelacionog suda, u Kragujevcu iznela je u knjizi „Sudija u ratu i miru – svedočim”.

Svedok dešavanja tih godina na KiM, novinar francuskog Figaroa Reno Žirar je za srpske medije ispričao da su on i koleginica iz Bi-Bi-Sija bili u Dečanima, kada su se pripadnici OEBSA žalili da Albanci ne poštuju prekid vatre.

A kada je, kako je rekao, uveče stigao u hotel „Grand” u Prištini, gde se nalazio srpski informativni punkt, dobio je saopštenje da su regularne snage Srbije tokom tog dana izvršile uspešnu antiterorističku akciju u Račku.

Da Vas podsetimo:  VEROVALI ILI NE: Zelenski je osoba godine u izboru Time magazina

Sutradan je, kaže, otišao u Račak, gde je zatekao uniformisane pripadnike tzv. OVK u celom selu, koji su im „vojnički sukob predstavili kao masakr civila”.

I francuski novinar Žan Luj Tramble, koji je takođe u magazinu Figaro objavio reportažu o stradanju Srba na KiM, proletos je za beogradske medije rekao da su događaji iz Račka i sve što ih je pratilo bili, kako je istakao, najveći „fejk njuz” s kraja 20. veka i jedan od prvih iz nove ere.

1 KOMENTAR

  1. Da nije bilo slučaja Račak, bio bi neki drugi slučaj – izgovor , da se bombarduje Srbija. Da časni francuski oficir, nije predao planove bombariranja Srbije, srpskom obavještajcu, bombardovanje bi se desilo 1998. god. “ Nije istina ono što je istina, istina je ono što mi proglasimo za istinu “ …..bila je iskrena Malden Olbrajt u jednom svom obraćanju novinarima. Neistina ili laz , se više ne potura trikovima, poluistinama, manipulacijama, podmetanjima………… već grubom silom. Upravo slučaj Račak, za to je najbolji primjer. Iako svi koji pokazu minimum interesovanja, mogu saznati šta se za pravo desilo u selu Račak, u tom razdoblju , iako je istina dokazana i obznanjena , JAČI misle da preko svega mogu da “ uklešu “ svoju verziju kao istinitu jer …..“ Nije istina ono što je istina ……..“
    Ja se njima više ne čudim. Za njih ne postoji istina, oni je sami kroje kako im odgovara, za njih ne postoji više ni pravo ni pravda, pravo krše bez ikakvih problema, a onda sprovode svoju “ pravdu „, BOGA se ne boje, a ničega se ne stide !! Čudim se svima onima, kojima su takvi uzor, koji zele da ih slijede, koji u njih vjeruju , koji hrle u Europsku Uniju i u NATO. Njima se čudim i načuditi se ne mogu !!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime