Generali prete – novi balkanski rat na vidiku?

0
900

Dva generala su u kratkom vremenskom roku poslali dve slične uznemirujuće ili preteće poruke.

%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%b5%d1%80-%d0%bf%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d0%bb
Petar Pavel

Prvo je predsedavajući Vojnog odbora NATO general Petar Pavel u Splitu rekao da je Blakan mogući izvor ratnih sukoba. On je ocenio da Balkanu „preti islamski terorizam, ali i ruski uticaj“. Upozorio je da bi BiH mogla postati utočište za terorizam. Što se tiče teze da bi Bosna mogla postati utočište za islamski radikalizam, to se već desilo. No sa novim prilivom migranata iz muslimanskog sveta i sa ratišta to može dodatno da se iskomplikuje. No kao što bi rekao Donald Tramp, ne treba da se čudimo svemu tome kada je Islamsku državu uz pomoć njima bliskih arapskih službi stvorila Obamina administracija.1028899-595283Isto tako nas ne čudi otkuda i novi talas migranata, ako DŽordž Soroš preko globalnih medija najavljuje da će dati ogromnu finansijsku podršku migrantima da se „socijalizuju“ u Evropi. No što se tiče jačanja Rusije na Balkanu, stvar je mnogostruko naduvana jer na jednu prorusku NVO dolaze desetine i stotine prozapadnih. Slično je i sa finansiranjem medija. Jedan bauk se širi Evropom a to je bauk ruske meke moći kojim se plaše neposlušni i vrši pritisak na nepokorne.

Druga izjava jednog drugog generala je mnogo eksplicitnija i ratnohuškačka. Naime Sefer Halilović nekadašnji načelnik štaba armije Alije Izetbegovića je zapretio nestajanjem Republike Srpske ako referendum u RS bude sproveden jer, kako tvrdi, to će značiti „raspakivanje“ Dejtona i stupanje na snagu Ustava BiH. Srpski rečeno – gašenje ili gušenje Republike Srpske. On je o referendumu o Danu Republike Srpske koji je provokativnom i drskom odlukom Ustavnog suda BiH proglašen za ilegalan, govorio kao da je reč o „referendumu o secesiji“. Iz ovoga vidimo da strah od referenduma o „rođendanu Srpske“ zapravo govori da bi on mogao utabati put i „pravom referendumu“ o statusu Srpske u BiH.profimedia-00229061761-620x350No jasno je da provokativne izjave Halilovića koji kaže da „nikome neće dopustiti da odnese deo BiH bez belaja“ kao i izjave Iztbegovića (ali i muslimanskih verskih vođa), u kojima se zagovara gušenje „genocidne“ Republike Srpske, predstavljaju kontinuitet sa ratnohuškačkom i antisrpskom politikom Alije Izetbegovića. No isto tako posmatrane, u kontekstu hrvatske neoustaške retorike protiv Srbije i Srpske, i gorenavedene izjave natovskog generala izazivaju zabrinutost kod svakog ko je normalan i ko želi mir.

Da Vas podsetimo:  Treba nam spomenik žrtvama komunističkog terora

Postavlja se pitanje koliko su ozbiljne ovakve preteće izjave i čitava kampanja koja stoji iza njih. Naravno da neoustašku i antisrpsku retoriku hrvatske politike i medija, ne treba svesti samo na predizborni cirkus u kome se birao „najveći Hrvat“, jer je ona postojala i pre izbora, a biće prisutna i posle njih. Nije lako reći da li je realna procena da bi referendum u Srpskoj mogao biti okidač za otpočinjanje nove spirale nasilja, pre svega od strane Hrvatske i to usmerena prema Srpskoj. No jasno je svima da je situacija vrlo ozbiljna i da treba biti mudar i oprezan u delovanju. Srpska opet nema izbora – mora i treba da ide na referendum da bi odbranila ono što je ostalo od Dejtonske Srpske. Ako ništa drugo zbog toga da ne bi „šapatom pala“ ko Bosna pod Turke.1030-hillary-clinton-visits-balkansNo ipak za sada se čini da nemamo dovoljno elemenata za novi pravi balkanski rat. Nema ni dovoljno ljudi koji bi ratovali, iako bi sada to bili pre sukobi manjih jedinica specijalaca, a ne rat narodnih milicija kao devedesetih. Sa druge strane u SAD je izborna godina, a tada se ne „trese drvo“, dok zemlje poput Nemačke ili Rusije nisu zainteresovane za konflikt na Balkanu. EU ima mnogo više unutrašnjih problema da bi joj trebao dodatni balkanski. Realniji deluje i u slučaju mogućeg konflikta, scenario provokacija i manjih intervencija na neuralgičnim tačkama, no veliki otvoreni sukob. Neki su skloni da poveruju da nervozne reakcije u Zagrebu, Sarajevu i Prištini dolaze i iz straha od poraza „njihovog kandidata“ Hilari Klinton.

Kako su ključni akteri na terenu u BiH, Hrvatskoj i u NATO-u pod anglosaksonskom kontrolom, ključ od mira ili rata na Balkanu je „preko bare“. Britanski izlazak iz EU posle Bregzita menja percepciju Londona o prioritetima spoljne politike, koja će od sada biti mnogo manje evropska, a mnogo više engleska (iako ruku na srce ona nikad nije bila preterano „proevropska“). Sa druge strane ishod izbora u Americi će u velikoj meri određivati politiku ne samo Amerike već i NATO-a i EU na Balkanu.donald_trump_epa_main_1Hilari Klinton bi u slučaju pobede nastavila politiku svog muža iz devedesetih a to znači jake veze sa muslimanskim lobijem i podrška unitarizaciji BiH i dovršavanju secesije Kosova. Klitonisti donose stari i već problematični miks soroševskog globalizma i instrumentalizacije islama u geopolitičke svrhe. Spolja multikulturni gladac, a iznutra jadac sukoba civilizacija. Na terenu za ovakvu politiku imaju „stare“ izvršioce radova – HDZ, Izetbegovića i bivše vođe OVK na Kosovu.

Da Vas podsetimo:  Predsednikovo podnošenje prijave protiv samog sebe - ozbiljan krivični igrokaz

Sa druge strane, Donald Tramp kome domaći „eksperti“ do sada nisu davali šansu, trenutno je u blagom vođstvu (posle misterizonog kolapsa Klintonove). To su isti koji su tvrdili da Britanci neće reći istorijsko NE okoštaloj skalameriji iz Brisela ili su to pak oni koji su do nedavno tvrdili da Lepenova nema šanse u Francuskoj. No bilo kako bilo, sa Trampovom pobedom dobijamo sasvim „novi start“ i „resetovanje“ američke spoljne politike, što sa sobom nosi i šanse i rizike. Kao što bi sa Klintonovima došli novi pritisci na Srpsku i Srbiju, sa Trampom bi igorisale „nevažne regione“, a to znači i manje interesa da se održava kakava takva stabilnost na Balkanu. No bilo kako bilo budući mir ili sukob na Balkanu u velikoj meri zavise od nove američke politike to jest odnosa SAD prema Rusiji jer Klintonove karakteriše rusofobna, a Trampa pragmatična politika.

Branko Radun

Pečat

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime