Generalna proba mraka

0
1091

generalštabCarističkom milošću gospodar vaseljene i Srbije saopštio je da njegov brat i divni momci koje je zajedno sa njim pretukla žandarmerija neće tužiti siledžije. Neće da tuže svoju državu, kojoj je li, od kolevke pa do groba, dugujemo svi tako mnogo, mada ne baš toliko kao Nišlije koje su zbog duga gradskih vlasti distribuciji ostale u mraku, ali svakako dovoljno da nas opomene da mrak nosi njegovo ime i dok on ne kaže „i bi svetlost“, svetlosti biti neće.

Dok on ne odobri i sa vođama navijačkih i drugih huliganskih grupa ne postigne dogovor – „peder neće šetati“, kad on odobri – ima da šeta, ako treba, i dva kruga. Njegove se ponude ne odbijaju, a dignuta obrva ima snagu državnog propisa. Njegove su konferencije za štampu postale performansi i ruganje. Juče maketa Beograda na vodi, danas maketa zlatnog nemačkog teleta koje će da nahrani i sve dvorjane i sve bezemljaše, sutra maketa Srbije.

Nije gospodar Srbije jedini gospodar u njenoj istoriji koji se pogubio, bilo je kabadahija i pre njega. Ali, odavno nije bilo takvog koji se više rugao svom narodu, da ne kažem građanima, jer građani su u mišjoj rupi, gotovo da ih nema nakupiti ni za goste „Utiska nedelje“ koga takođe više nema, opet odlukom svevišnjeg.

Toliko su zaprešaćeni takvim ponašanjem i Veran Matić i i ona Kosanić-Podunavac da od zabezeka ne mogu progovoriti, ili makar samo podneti ostavku. Tačnije, Matić se oglasio ali ukupan utisak je da otvara usta poput ribe na suvom. Glasniji je kad je u pitanju „Ulica otvorenog srca“. A bitka za „Utisak“ nije ništa manje važna od bitke za bebe, a i divna prilika za demonstraciju društveno odgovornog ponašanja, do čega Matić vrlo drži. Ali, neće se povući, i oni šene pred gospodarom odavno i to znamo uglavnom svi, svi sem morona koji na dan prajda napadaju „Devedeset dvojku“, koja već duže radi kao inkubator političkog treša. Doduše, kad kažeš „Devedeset dvojka“ njihovo ime zvuči poznato, ili lice, šta god beše. Uglavnom, huliganima niko nije objasnio da lupali Pink ili „Devedeset dvojku“ isto im se hvata, samo su častili Verana Matića idejom u koju ni sam odavno ne veruje – da je redakcija kojom predsedava još uvek simbol nečeg uzvišenog. Ako je Miloševićev RTS bio simbol devedesetih, „Devedeset dva“ nije ništa drugo do simbol propasti postpetooktobarske Srbije.

Da Vas podsetimo:  Vučićeve prognoze rata i krvoprolića na Kosovu se nikad nisu obistinile

Sve je propalo i potrajaće, shvatila je i Sonja Liht pa bogougodno gudi o problemima Ukrajine, hvali gospodarevu spoljnu politiku, u domaću ne bi mnogo da se meša. Jadna je ovo država i poslednje vreme kad je i Velimir Ilić u pravu. Proziva Marka Blagojevića da koči obnovu poplavljenih područja. Ja Velji nekako blanko verujem, jer ne vidim kome bi Blagojević i inače mogao pomoći, kom bi postradalom domaćinu on bio od koristi kad izgleda kao neko ko onu gospodarevu maketu svete nemačke krave vidi ljubičasto kao na milkinim čokoladama.

Ništa ne valja, a ipak je ovo samo generalna proba mraka. U tom će mraku sijati samo američka i nemačka ambasada i putevi kojima hodi veliki gospodar.

Stojan Drčelić

Dvaujedan

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime