Genijalci

1
1085

Nije baš da Aleksandar Vučić ne zna šta govori. Kad je, rešavajući diskrepancu između dva vojna ministra – aktuelnog Vulina i bivšeg Đorđevića, koji su se malo razišli u pogledu procena koštanja ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka, ovog potonjeg nazvao genijem, svi su se nasmejali. Međutim, predsednik je očigledno upotrebio pravu reč jer se ispostavilo da je gospodin Zoran Đorđević član Mense, dakle ima sertifikat genijalnosti. To što oštre vijuge mogu istovremeno biti i zaobilaznica oko zdrave pameti, nije ni bitno za ovu priču. Poenta je da bi posle ovog otkrića pod hitno trebalo testirati i Velimira Velju Ilića, koji je obznanio osnivanje nekakve srpske desnice u koju kao savetnike njega lidera – podrazumeva se, samoinicijativno učlanjuje Matiju Bećkovića, Vojislava Koštunicu, penzionisanog vladiku Atanasija Jeftića, aktuelnog mitropolita Amfilohija.

A u red neka stane i Saša Janković koji je posle mnogih integracijskih lutanja sa Pokretom slobodnih građana kao pijemontom, trenutno došao do nekakvog „Građanskog bloka 381“ koji će i samim imenom da pomrsi konce naprednjačkoj vlasti. Ipak, izgleda je neko propustio da mu objasni kako je taj pozivni broj već zauzet – na njega se, ovo dok je još ima, trenutno odaziva Srbija i da će se potencijalni glasači malo naći u čudu povodom te igre brojke i slova. Može to za „Slagalicu“ ali za političku borbu, malo teže. Možete li da zamislite anketu na ulici na kojoj vam potencijalni glasač kaže kako je on za Koaliciju Tolerancija, drugi za Šumadijsku regiju a treći zapanjenom novinaru ili anketaru objasni kako je sve to zajedno „Građanski blok 381“. Ne udara se tim blokom na naprednjačku tvrđavu, osim ako nije namera da se i on jednom u nju uzida.

Da Vas podsetimo:  Zna li uopšte Aca-propast kud udara?

Ali da se vratimo na genijalnog Velju Ilića. Nisam siguran koji koeficijent bi izbacio eventualni test inteligencije ali bi se sigurno mogao ustanoviti višak naknadne pameti, obavezni intelektualni nus produkt smena sa vlasti. Jer, dok je drčni Čačanin gazdovao građevinarstvom ,infrastrukturom, kapitalnim investicijama sve je cvetalo i u zemlji i u njegovim resorima ali kad mu se izmakla fotelja direktora koridora Srbije odjednom je krenulo sve da se sunovraćuje poput one podzide na Koridoru 10 u Grdelici koja mu je došla kao kec na deset da demonstrira tu svoju naknadnu pamet koja samo vrca od ideja, preporuka, saveta kapitalnih projekata…Problem je samo što bi ta njegova rešenja, da je kojim slučajem na poziciji da odlučuje, držala vodu koliko i milione kubika zemlje onaj beton smandrljan i prilepljen na okomito grdeličko brdo. Možda oni koji su ga nasledili nisu dostojni njegove genijalnosti i vizije ali bi, pre nego što se na njih obrušio, mogao negde naći sa Milutinom Mrkonjićem, još jednim građevinskim gigantom koji je gradio i obnavljao po zemlji Srbiji, uzeti digitron i sabrati koliko su to i kakvih kilometara auto puteva, obilaznica i ostalih drumova oni asfaltirali. Možda bi aktuelna ministarka infrastrukture zaista bila bolja kao vlasnica frizerskog salona, kako joj toplo preporučuje inženjer Ilić, ali njegovi rezultati i način rada isto tako pokazuje da je on mnogo bolji kao čobanin u Kačulicama nego kao kapitalni infrastrukturni ministar čiji je know how bio definisan devizom „ u redu je da kraduckate ali vi kradete“.

I kad se povuče crta, dugačka kao jedan od koridora, ispod imena i dometa svih ovih genijalaca, dobijamo poraznu rezultantu koja, građevinskim rečnikom, govori samo jedno: Srbija stoji zaglavljena u poluotkopanom tunelu kome se kraj ne nazire a i ako bi ga neko prokopao, veliko je pitanje kuda on to vodi i šta bi osvetlilo svetlo na njegovom kraju. Najmanje to znaju ovi veliki projektanti. Ili, pak, znaju pa koriste svaku priliku da u mraku tog tunela ušićare ponešto za sebe – bile to pare od kraduckanja, skomračnih pet minuta slave ili politički profit na dezorjentisanom narodu koji tapše pred tim tunelom, sve nadajući se kako će to obećano svetlo i njih jednog dana ogrejati. Nema svetla, dok je prekidač u rukama ovih komitenata Mense. Samo odron.

Da Vas podsetimo:  Nesporazum sa narodom

Ranko Pivljanin
www.iskra.co

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime