Glas je izlaz

13
2188
Foto: kolmnista

Živo me interesuje koliko vas, građana Beograda, sa pravom glasa će u petak uveče da pomisli „Zašto da se trudim da izađem na izbore kada je sve namešteno, direktno ili indirektno?“ Priznajte, koliko vas će da pomisli da se njegov glas ne računa, da je izbor na ovim izborima očajan i da, kada pogledate listu kandidata, gubite inspiraciju da se uopšte čuje vaš glas zaokruživanjem nekog broja? Naravno, setićete se i poslovice „Da izbori mogu nešto da promene kapital bi ih davno zabranio“, zar ne?

Zar mislite da nisam isto pomislio? Priznajem, jesam, ali sam isto tako i došao do toga da je glas izlaz. Posebno u nedelju.

Kada pogledate kampanje kandidata nijedna ne zaslužuje da je prenesete dalje. Nigde priče o radnicima i budućnosti. Previše prljavog veša kao da niko nema sapun i ruke da prvo opere svoje a onda i ukaže na tuđe.

Svi vi koji čitate moje otvoreno pismo, sigurno ćete smisliti bar jedan izgovor više da ne glasate i da zatvorite vrata sebi. Jer ako ćutite nema izlaza. Ne čude me vaši stavovi, jer od početka glasačkog prava u Srbiji pitanje je kada su glasači bili zadovoljni onim što su dobili.

Zašto bi u nedelju bilo drugačije?

Jer, u nedelju, glasanje je izlaz(nost) iz stanja koje je puno kompromisa i svakakvog nasilja.

Da li je moguće da u nedelju prvo pokažemo poštovanjem našem glasu, pa tek onda kafi, ručku i druženju sa prijateljima? Recite mi da znam. Nemojte da ćutite danas, jer onda znam da ćete ćutati i u nedelju.

Pitam vas sve! Kada su vam udobna stolica i društvene mreže zamenile šetnju po ulicama i trgovima? Zašto ste dozvolili da televizija i internet ubiju vaš glas i njegovu snagu pretvore u komentar ili post koji ne traje duže od par minuta?

Da Vas podsetimo:  DANICA I MIRJANA SU NAJTRAŽENIJE RADNICE: Beru crveno zlato, a evo koliko novca zarade za 10 sati rada!

Kada ste postali samo nemi posmatrači političkog života u Srbiji?

Šerovanje političkih poruka na društvenim mrežama postala je trenutna doza demokratičnosti i bunta. Borbe za neka i nečija prava. Evo, recimo, za Radnička Prava.

Da li, stvarno, verujete da će vaš osećaj digitalne pripadnosti kroz šerove, komentare ili političke postove zadovoljiti očekivanja vašeg glasa koji želi da izađe napolje i zaokruži samog sebe?

Verujte mi. Sami ste ispred ekrana. Na ulici i na glasačkom mestu niste sami. Usta su vam puna kulture. Nedostaje vam osnovna kultura. Izborna kultura. Kultura glasa.

Ne pozivam vas javno da u nedelju ispunite vašu građansku dužnost, već da pošaljete poruku drugima. „Prošetaj Glas- neka ga vide“.

Javno vas sve pozivam, i prozivam, da do nedelje po kafićima organizujete javne debate, jer kafa može da se pije i kada se priča o budućnosti. Za početak čujte snagu glasa uz kafu.

U nedelju ga zaokružite olovkom.

Joj, da…. Izvinite, nemate vremena u nedelju da izađete da glasate. Treba da postujete selfi na Instagramu i da komentarišete na FB. Obavezno na Twitteru da ispratite haštag dana… Naravno, jer je to vasa doza aktivizma. Ni digitalni aktivizam ne znate da relizujete, a da ne pričam o pravom društvenom aktivizmu. Glasnom aktivizimu.

Da, razumem vas… Pre ćete da potrošite tri sata na društvenim mrežama, nego pola sata šetnje do glasačkog mesta i zaokruživanja bilo kog broja.

I vi, što ćete da me pitate, a šta ćemo da postignemo izlaskom i glasanjem? Nešto ćete da postignete. Dok ne uradite nećete znati. Više vas glas pati u mašti nego što pati u stvarnosti. To je istina. Vaš glas u mašti je strašan, a na javi kukavica. Branite se procentima. Zaboravite na procente i cenzus. Verujte u vaš glas 100% a ne onoliko koliko kažu istraživanja da vredi.

Da Vas podsetimo:  Prst u oko Briselu: Kakvu poruku šalje Si posetom Vučiću i Orbanu

Zašto sam napisao ovo pismo?

Jer mi je juče tinejdžer u kafiću rekao:

„Ja ću prvi put da glasam jer sam stekao pravo da zaokružim svoj glas. Verujem u moj glas. Jedan ali za mene vredan. Svaki glas treba u nedelju da se čuje.“

E, zato sam napisao ovo pismo.

Jer volim da čujem glas.

Znam da vaš neću čuti ni danas, ni u nedelju. Jer vi volite vašu zonu udobnosti. Posebno onu na društvenim mrežama.

Na kraju šta vam drugo mogu napisati.

BUDITE GLASAČ, A NE SAMO POSMATRAČ.

GLAS JE IZLAZ.

Avdo Čardžić

kolumnista.cim

13 KOMENTARA

 1. Само бојкот избора је прави, правцати “мишомор“ за позицију и опозицију!
  Мала излазност не даје пун лигитимитет, па је сам исход гласања небитан!
  А, ни ЕУ не прихвата резултате избора са врло малом излазношћу!
  Таква власт, без обзира на добијени проценат “за“, је на климавим
  ногама и нема јој дугог века!
  Мала излазност даје остаку, који није гласао /већина/, пуно право
  да, изласком на улице, затражи одговре од власти /опозиција или
  позиција – нема значаја!/, да положи рачуне за овако губитничку
  политику, од 5. октобра до днашњих дана.
  Гласачи су све пробали: да гласају за “ове“ или “оне“ , “за“ “ове“,
  у инат “онима“, и тако од 5. октобра до данашњег дана су у једном
  вртикругу којем се не назире крај, И УВЕК СУ СТРАНА КОЈУ ПОЗИЦИЈА
  И ОПОЗИЦИЈА – “ВУЧЕ ЗА НОС“, и гласачко тело своди НА “ЈЕДНУ
  СТОКУ ГРДНУ“ – “НЕОПЕВАНА ГОВЕДА“!
  НАРОДЕ СРБСКИ! ПОУЧИ/МО/ СЕ ИСКУСТВОМ КНЕЗА МИЛОША: ОН СЕ
  НАЈВИШЕ ПЛАШИО КАДА НАРОД ЗАЋУТИ!
  Ето, НАРОДЕ СРБСКИ! – ЗАЋУТИ И ТИ, САДА, НА ОВИМ БЕОГРАДСКИМ
  И СВИМ ДРУГИМ ИЗБОРИМА – “ЗАЋУТИ“ ДЕМОКРАТСКИ, па да видимо
  како ће се ове данашње ***ке /ПОЗИЦИЈА и ОПОЗИЦИЈА/ понашати,
  подгузне муве страних плаћеника, експлоататора, и окупоатора који
  су нас у црно завили од 1999-е, до даншњих дана!
  ПОКУШАЈ, НАРОДЕ СЕРБСКИ! – НЕ БОЛИ, A НИШТА НЕ КОШТА!!! Гласачи
  су увек, гласајући “за“ “овог“ или “оног“ – увек били ПРОТИВ себе , а “ови“
  или “они“ су увек и увек радили за властите интересе и интересе страних
  ментора и плаћеника!
  Сада је доста, НАРОДЕ СРБСКИ!
  САДА ГЛАСАЈ/МО/ ЗА СЕБЕ, ПРЕТКЕ И ПОТОМКЕ – НЕИЗЛАСКОМ НА ИЗБОРЕ!

  Драган Славнић

  • Ne razumem logiku da je neglasanje glasanje za Srbiju. Ali kad procitah ostatak komentara sve mi je jasno. Po gospodinu Slavnicu nevolje su pocele posle 5 oktobra. A po meni kada je onaj nesposobni nesrecnik Milosevic zajasio ovu zemlju, a izgleda da je i mrtav jos uvek jase. Covek bez ikakvog osecaja za istorijski trenutak, cija je „vizija“ opustosila ovu zemlju i ispraznila Hrvatsku od Srba, a da ne pominjem da mu treba zahvaliti i za Kosovo ( tek tu nista nije razumeo, a sve upropastio). I jos da dodam, alal mu vera sto izbaci iz zemlje stotine hiljada obrazovanih mladih ljudi. Pa kako bi drugacije ovi kretenoidi Vucici, Dacici, Vulini, Martinovici, Djukanovici i ostali sljam, krojili kapu ostatku ove nacije, koja polako odumire. Pa vi ne glasajte Slavnicu, cekajte da vam sa nebesa dodje pravda. Paz’ da nece.

   • Bravo Srdjane ! Odlican komentar.
    Ipak, treba razumeti one koji propovedaju bojkot.
    Oni znaju da se bojkotovani glasovi automatski pripisuju najvecoj (SNS) stranci.

   • Слажем се са свим што Срђан написа. Па и са оним да првда са неба неће пасти. Али се питам ко, осим ако не живи у Србији, очекује да ће правда доћи од Ђиласа, Шапића, Јеремића, Белог, Шешеља, Дачића, Двери, Чеде, …
    Дакле, правда је овде једино достижна када народ узме мотку у руке. Ја гласам за мотку. А ви и даље излазите на изборе.

  • Ово је први пут да нисам изашао на изборе. За све оне који пропагирају гласање имам једно питање :
   За кога да гласам? За бивше Досовце нећу, за ове сада такође. Двери и ДЈБ? За кога и за шта, сте ви што сте изашли, гласали? Ја нећу да дајем легитимитет банди на власти.
   Дакле, на изборе ћу поново изаћи када на листићу, на последњем месту, буде била опција „Нико од горе наведених“, и када, у случају победе ове опције, сви „горе наведени“ законски не могу поново да се појаве на поновљеним изборима. Онда гласање има смисла. Овако се стално гласа за „мање зло“. Лаку ноћ.

 2. Odlican clanak, hvala autoru !
  Nece biti lose da Skupstinu Beograda osvoji opozicija.
  Da se Sinisa Mali ukloni i da se procesljaju racuni i ugovori sklopljeni od prethodne garniture.

 3. Ako Vučić želi biti predsednik Hrvatske i Hrvata niko mu to ne brani ali neka ne gazi po Srbima. Dok Srbi u Hrvatskoj i privremeno okupiranoj Republici Srpskoj Krajini u XXI veku nemaju struje vode i puteva. Nemaju ćirilićne nazive mesta nemaju srpske škole ne smeju nigde glasno reći da su Srbi. Dok se vrši pritisak i svakodnevno nekoliko Srba postaju katolici i Hrvati ovaj ljigavac se hvali da će dati Hrvatima i više no šta traže u Srbiji??? Tako priča o vraćanju Hrvatima doma kulture u Sremskoj Mitrovici??? Dok u isto vreme Hrvati u srpskim selima izvan Krajine društvene domove i škole koje je gradila srpska manjina u Hrvatskoj prepisuju na općinsko vlasništvo isto tako i srpska groblja koja su pripadala crkvama postaju svojina općina u kojim su većina Hrvati. A domovi u malim srpskim selima koja pripadaju većim hrvatskim općinama kao i škole se ruše jer eto nisu perspektivne a materijal odvozi iz srpskih sela . Predstavnik Hrvata iz Srbije besramno laže kako je skoro 20.000 Hrvata proterano većinomiz Srema, Bačke i Baranje??? A Vučić ćuti i ne pita a šta je sa 250.000 proeteranih Srba i oko 100.000 proteranih Jugoslovena ( prikrivenih Srba) deca oficira i milicajaca iz Hrvatske i i privremeno okupirane Republike Srpske Krajine. Nisu Hrvati proterani nego su menjali puno gore kuće u Srbiji za puno bolje proteranih Srba iz Hrvatske.Dok u Hrvatskoj vlast vrišti da neda Srbima srpske škole jer se tobože tako getoiziraju u isto to vreme traže hrvatske škole u Srbiji. Kad su Srbi promenili naziv Hrtkovcima skočila je cela eu i Hrvatska ali zato u hrvatskoj je dozvoljeno i promenjena imena mestima: Srpske Moravice, Srpska Kapela, Majkvovc, Jovanovac i stotine drugih. Promenjeno je i ime Baniji u Banovina samo da se ponize Srbi i nikome ništa. Pitate se zašto, zato što Hrvatsku vode nacionalisti a Srbiju sluge i nameštenici eu. Razlika je i u tome da su Hrvati želeli i uz pomoć eu, vatikana i amera stvorili čistu etničku državu a nad Srbima izvršili treći genocid po redu i nikome ništa. Prvi genocid i pokolj Srba bio je u I pa drugi u II svetskom ratu i treći u domovinskom kako ga zovu. Proglasili su jednonacionalnu državu s manjinama koje imaju prava samo na hartiji. U isto vreme mi Srbi nismo stvorili nacionalnu državu nego državu svih njenih građana de se neko nebi uvredili? Zato Hrvati imaju hrvatsku vojsku, hrvatske autoceste, hrvatske šume itd a mi opet da koga ne uvredimo vojsku Srbije, koridore Srbije, šume Srbije ali ništa Srpsko??? Kolinda jasno kaže Hrvati neće biti manjina u Bosni jer to ne žele a slinavac ne kaže ni Srbi u Hrvatskoj to nisu želeli. Hrvatski televizijski programi celo vreme vrište o odšteti od Srbije o srboćetnicima pokoljima o njihovim žrtvama??? A ko će spomenuti srpske žrtve i oštetu za I i II svetski rat za pljačku i paljene srpskih kuća i hramova u zadnjem ratu ne ma ko a i stalno se ta istina o zločinima nad Srbima krije u samoj Srbiji to radi peta kolona koja uništava Srbiju iznutra.Hrvati kupuju njive i preduzeća u Srbiji, mašu hrvatskim barjacima, imaju latinicu itd. sve je to Srbima zabranjeno u Hrvatskoj do kada više ljigavi Vučiću???? Širite ovu istinu po svim portalima fejsbuku, twiteru itd.
  P.S. I još besramno poziva hrvatske građevinske firme na poslove u Srbiju jer kako kaže Srbi su nesposobni a srpska preduzeća preslabašna….očito im želi pomoći tako da ih do kraja uništi izdajnik.

 4. Veliki Vučićevi prijatelji iz eu po 1.0000.000 pot gaze Srbe i Srbiju zahvaljujući ljigavcu: https://net.hr/danas/novac/presuda-suda-u-strasbourgu-srpske-tvrtke-nemaju-pravo-na-povrat-prijeratne-imovine-u-hrvatskoj/ , https://net.hr/danas/svijet/srbija-ce-morati-uciniti-nezamislivo-ako-zeli-u-europsku-uniju-to-vam-je-sredisnji-uvjet-za-clanstvo/ i to je slini ništa a kukavički narod ćuti. Nego Slavonija, Lika, Banija, Kordun i Dalmacija se ubrzano prazne Rusi jačaju a ujke beže jer znaju da će Krajina biti ponovo srpska pa beže na vreme ne pred Srbima no pred Rusima.

 5. Ко жели да и осталој Србији буде боље, осим Београду, гласаће за СНС.Jes!

  • Ko podržava SNS podržava daljnje sakaćanje i nestajanje Srbije. Pa do kada više gaženje Srba i Srbije zbog ljigavca koji pristaje na sve ucene i ispunjava sve zahteve eu, amera i vatikana? Kaže pristaje da svi nešto izgube zbog čistih granica sa Kosovom zbog ulaska u eu. Pa Hrvatska je ušla u eu s nečistim granicama i sada vodi spor sa Slovenijom i nikome ništa. Prihvaća da Srbija nema pravo na Kosovo zbog lošeg ponašanja srpske vojske na Kosovu kako kaže eu. Ista ta eu koja je pomogla Hrvatskoj da izvrši genocid nad Srbima u privremeno okupiranoj Republici Srpskoj Krajini i Hrvatskoj. Pa kako ustaška Hrvatska miljenica eu, vatikana i amera nije izgubila pravo na Krajinu nakon genocida. Kako to da se ljiga hvala šta je učinio i šta sve nudi hrvatskoj manjini u Srbiji dok ga ne brine da Srbi u XXI veku u Hrvatskoj nemaju struje, vode, puteva ni ćirilične table? Kaže ljiga da mi ne možemo imati srpsku vojsku u Srbiji jer bi povredili nacionalne manjne. Ali mu je u redu da Hrvatska ima hrvatsku vojsku i ako to vređa srpsku i ostale manjine u Hrvatskoj. Hrvatski sabor slika i prilika eu odobrio je ustaški pozdrav za dom spremni ponosi se ustaštvom i fašizom ali im to ne smeta da budu u eu niti smeta eu. Haški sud je pusto hrvatske, bošnjačke i šiftarske zločince a politički samo osudio Srbe. Ti vučkovi prijatelji zasuli su naš narod radioaktivnim bombama bez dozvole veća eu i Srbiju zagadili na 1.000 godina. Stalno jurca na dogovore gde jedino on ispunava sve uslove čitaj NAREDBE dok šiftari, rvati i ostali ništa. Zajednicu srpskih opština i suđenje šiftarskim zločincima će da gledamo malo sutra. Tek posle novih i novijih ustupaka vučka. Dok Srbi koji su bili konstitutivni narod u Hrvatskoj i Krajini uz pomoć eu, vatikana i amera nisu dobili autonomiju bez obzira šta su rvati izvršili genocid nad Srbima. Albancima nude drugu državu što nema ni jedan narod na svetu ali mali vučko ni da bekne ne zna. Za njega su trećerazredni političari iz Hrvatske, Bosne ili Kosova pojam a on je za njih mali Ivica koji ispunjava sve njihove želje, beda od čoveka. On trguje Srbijom ko da mu je otac ostavio hej bedo a narod? Kaže Merkelici ako treba pljuvat ćemo po grobovima naših predaka sve za nejasnu budućnost koju mu nude. Ali glavni krivac je naš narod niko drugi kukavice koje čekaju da nas braća Rusi brane dok narod glumi hrabrost i veličinu o ne slogi mislim da ni ne treba. Za sve naše susjede vrede jedni standari čerupajte Srbiju a za Srbe budite tiho i ćutite ako hoćete u kolo država zlikovaca koji su nas uništili a tek će nas i gore ako uđemo u eu. Jedino je Srbija primila preko 15.000 izbeglica iz Sirije itd. Dok Hrvatska, Mađarska ili Grčka koje su u eu to ne moraju koje poniženje ljigavca.Širite ovu istinu po fejsu, tviteru, portalima, forumima i gde god stignete.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime