Glavni urednik Juronjuza Srbija Bojan Brkić – Bićemo otvoreni i za vlast i za opoziciju

0
230

„Bićemo otvoreni za svako demokratsko mišljenje bez davanja prednosti bilo kojoj političkoj opciji, bilo iz vlasti ili opozicije“, ovim rečima glavni urednik srpskog Juronjuza Bojan Brkić za Udruženje novinara Srbije (UNS) najavljuje program te televizije koji će početi da se emituje za dve nedelje. Probni signal već je pušten.

Renomirani novinari iz RTS-a, N1, Prve televizije i Al Džazire prešli su u Juronjuz – Svetlana Milenković Popović, Milorad Vesić i Svetlana Janićijević biće izvršni producenti, a redakciju čine Marko Subotić, Nenad Zorić, Nataša Kovačev, Milan Šarić, Nemanja Milutinović, Živana Šaponja Ilić, Roksanda Babić…

Domaći Juronjuz, koji je nova podružnica međunarodnog informativnog kanala Juronjuz (Euronews) sa sedištem u Francuskoj, saopštio je da su 9. maja počeli da emituju svoj signal preko Pay TV platformi što je, naveli su, poslednja faza pre početka emitovanja programa te televizije krajem ovog meseca.

Bojan Brkić, glavni urednik Juronjuz Srbija sa sedištem u Beogradu, za UNS navodi da „Euronews nudi nešto sasvim novo na medijskoj sceni Srbije a to je news kanal koji će emitovati vesti 24 sata“, te da će u „svakom trenutku gledaoci moći da se informišu o dešavanjima iz Srbije, regiona i sveta“.

„U veoma polarizovanoj medijskoj sceni, Euronews će ponuditi program koji će uvažiti sva mišljenja i stavove. Bićemo otvoreni za svako demokratsko mišljenje bez davanja prednosti bilo kojoj političkoj opciji, bilo iz vlasti ili opozicije. Mi ćemo gledaocima nuditi informacije, nećemo im nametati mišljenje već ćemo im prepustiti da na osnovu sagledavanja svih strana jedne priče, sami donesu zaključak“, ističe za UNS Brkić.

Partnerstvo sa Telekomom, medijski transferi, te prisustvo predstavnika vlasti na svečanom događaju povodom početka emitovanja signala, već su izazvali buru u javnosti. Vlasništvo novog medija je uveliko pod kritikom medija i novinara koji posluju u okviru Junajted grupe, koja je u vlasništvu kablovskog operatora SBB-a. Oni tvrde da će vlast uticati na novi kanal.

Da Vas podsetimo:  Tri miliona evra za gospodina Milosavljevića

List Danas je, mesec dana pre nego što je Junajted medija saopštila da preuzima taj list, objavio tekst u kojem se navodi da Telekom ima nameru da finansira kanale, među kojima je i Juronjuz, kako bi zadao „dodatni udarac televizijama N1 i Nova S, koje se emituju na SBB-u“.

„Telekom je izdvojio pozamašnu sumu novca kako bi platio poznata TV lica i novinare iz objektivnih medija da budu deo novog projekta… Ideja je da se u javnosti stvori utisak da je reč o nezavisnoj televiziji, a da li će i u kojoj meri novinari ostati nezavisni i slobodni u radu videće se vrlo brzo, zavisno od toga da li će se i u kojoj meri baviti aferama aktuelne vlasti, pitanjima od javnog značaja ali i koliko će opozicija biti zastupljena u programu“, navodi se u tekstu Danasa.

Regulatorno telo za elektronske medije izdalo je 15. oktobra prošle godine dozvolu za pružanje medijske usluge firmi Juronjuz sa sedištem u Beogradu, do 2028. godine. Ta firma je u stopostotnom vlasništvu firme Arena Channels Group (raniji naziv HD Vin) iz Beograda. Vlasnik Arene je državno preduzeće Telekom Srbija.

Telekom je prethodno, 2019. godine, saopštio da će glavnog urednika srpskog kanala odabrati Juronjuz, te da će biti uspostavljen uređivački odbor koji će kontrolisati Juronjuz, kao i da će odbor kreirati „stratešku uređivačku orjentaciju i donositi sve odluke u pogledu uređivačke politike“.

Renomirani novinari iz RTS-a, N1, TV Prva, Al Džazire prešli su u tim srpskog Juronjuza, koji najavljuje da su Svetlana Milenković Popović, Milorad Vesić i Svetlana Janićijević izvršni producenti, a redakciju koja je smeštana u Centru „Sava“, čine i Marko Subotić, Nenad Zorić, Nataša Kovačev, Milan Šarić, Nemanja Milutinović, Živana Šaponja Ilić, Roksanda Babić…

Da Vas podsetimo:  Vida Petrović Škero: To što je Svetlana Ražnatović zaštitila svoj lik i delo ne znači da niko ne bi trebalo da piše i govori o njoj

Glavni urednik Bojan Brkić za UNS kaže da su na Juronjuzu „zaposleni veoma iskusni novinari koji su potekli iz različitih redakcija – sa RTS-a, N1, Nova, TV Prva, Al Džazire“, kao i da „stavove i privatna mišljenja ostavljaju iza sebe kad uđu u redakciju, jer tada postaju novinari Euronews-a koji u svom radu moraju da uvažavaju sva mišljenja“.

„Kao deo velike porodice Euronews-a, u kojoj se strogo poštuju postulati objektivnog i nepristrasnog informisanja, u skladu sa glavnim sloganom kuće koji glasi All views, novinari Euronews Srbija imaće potpunu slobodu i radiće po svojoj savesti“, navodi za UNS Brkić, koji je bio zamenik glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa RTS-a.

Kada je otvaranje srpske redakcije Juronjuza najavila savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević još 2019. godine, u profesionalnim krugovima se već pričalo o medijskim transferima.

Bojan Brkić najavljuje da će „u početku program Juronjuza uglavnom biti orijentisan na vesti i izveštavanje o dnevnim događajima ili temama koje su od društvenog značaja“, a da će „kasnije uvoditi i emisije u kojima će se debatovati o značajnim političkim, ekonomskim i društvenim temama, a u planu su i intervjui“.

Bojan Brkić (foto: euronews, Jutjub, skrinšot)

„Program će počinjati Vestima u 7h i do 21h ćemo sve vreme emitovati vesti, tokom kojih će naši gledaoci moći da prate uključenja reportera, dok ćemo kroz gostovanja analizirati aktuelna dešavanja. Uveče ćemo imati specijalizovanu emisiju u kojoj ćemo kroz gostovanja političara ili analitičara analizirati dan za nama“, navodi Brkić.

Povodom početka emitovanja signala Juronjuz Srbija, na svečanom događaju bili su i predstavnici vlasti i opozicije – premijerka Ana Brnabić, predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministarska kulture Maja Gojković, predsednik DS-a Zoran Lutovac, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, predsednik PSG-a Pavle Grbović…

Da Vas podsetimo:  Dve strane jedne medalje

Na pitanje UNS-a da li je neko od političara odbio da dođe, Bojan Brkić navodi da niko nije odbio poziv od onih koje su zvali. „Tog dana naša vrata bila su otvorena za sve relevantne političke sagovornike, tako će i naš program biti otvoren za svako mišljenje koje je u skladu sa demokratskim, evropskim načelima. Svaka tema koju budemo otvorili i pratili u sebi će sadržati stavove svih strana. Političari će imati priliku da suprotstave svoja mišljenja i stavove i u debatnim emisijama koje ćemo pokrenuti u narednom periodu“, zaključuje on.

Pažljivim hroničarima medijske scene nije promaklo da je i voditeljka vremenske prognoze N1 prešla na Juronjuz. Reč je o Mileni Lazarević koja je u jeku sukoba Telekoma i Junajted medije januara prošle godine snimila reklamni spot „Da se vidi N1“. „Ukoliko želite da se oblaci dezinformacija raziđu i da vas obasja sunce istine podržite nas“, rekla je tada ona.

Izvor: UNS

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime