Globalističko izluđivanje javnosti

4
1220

Ludačka spoljna politika SAD pripisivana je Hilari Klinton, ali zašto se sad nastavlja?

Džordž Soroš/Foto: skrinšot Youtube

Ma koliko mislili da se geopolitička gibanja u svetu ne tiču nas kao individua i kao pripadnika male nacije, valja podsetiti da su intenzivna globalizacija i univerzalizacija vrednosti doveli do toga da danas globalni procesi utiču čak i na naše obične živote. Može li svet biti stabilan ako njime upravlja tiranija laži i siromašenja da bi mala grupa živela privilegovano na račun svih ostalih ljudi i država?

Aktuelni kontekst geopolitike odvija se predominantno na obrisima podele između tzv. evropocentrizma sa supremacijom SAD i evroazijskog razvoja sa multipolarnijim odnosom snaga (uz SAD, ekonomski Kina i vojno Rusija). U tom kontekstu trebalo bi posmatrati zaplete na ključnim linijama konfrontacije, koje obuhvataju Ukrajinu, Siriju, Rusiju-SAD/NATO, Tursku-NATO, Severnu Koreju, Iran, Kinu-Indiju, Kinu-SAD. Odnosi u okviru najmanje prva četiri pomenuta zapleta će preko centralnoevropskih procesa, Mediterana i Crnog mora direktno uticati i na razvoj situacije na prostoru Zapadnog Balkana, dakle i u „maloj“ Srbiji.

Svetska „šahovska tabla“ trenutno se čini anarhičnom. Mogu se, međutim, prepoznati dva osnovna pravca delovanja, jedan mirovni, a drugi ratni. U mirovni pravac mogu se svrstati nastojanje Rusije da se konflikti rešavaju u okviru međunarodnih pravila i mehanizma UN, najave predsednika SAD o pregovorima sa Severnom Korejom, o povlačenju oružanih snaga iz Sirije i o sastanku sa predsednikom Rusije, zatim napori Kine da Severna Koreja prihvati ideju pregovora o denuklearizaciji… U ratnom smeru vode organizovane kampanje demonizacije Rusije, kao i za promenu vlasti u Siriji, naoružavanje Ukrajine, baltičkih država i terorističkih grupa, pokušaji destabilizacije država u geostrateški bitnim regionima…

LAŽNE VESTI
Utisak je da predsednici SAD, Kine i Rusije, nastoje da očuvaju mirovni pravac, ali da opstrukciju nastojanja u tom pravcu vrši neoliberalna globalistička elita. Ova nomenklatura, zabarikadirana u okviru „vlasti u senci“ i „duboke države“ anglo-liberalnog sveta, ne pokazuje ni najmanju volju da uvaži neodrživost poretka koji nameću i odustane od raspirivanja sukoba. U uslovima informacionog doba, najkorišćenija tehnika borbe postala je medijska psiho-politika. Nju odlikuje kodiran rečnik, prepun fraza i kovanica, često u raskoraku sa stvarnošću koju živimo.

Ispostavilo se da ova politička tehnika koristi nešto što je nazvano „lažne vesti“. Ta kovanica, sporna sa stanovišta slobode izražavanja i odgovornosti za javnu reč, prvi put je upotrebljena u septembru 2016. na proklintonovskim medijima kada je identifikovana grupa od 140 fiktivnih informativnih sajtova, u Velesu (Makedonija), sa kojih su od juna te godine (pre početka izborne trke) emitovane izmišljene priče, koje su privlačile velike posete i reklame na Fejsbuku. Početkom decembra 2016. Hilari Klinton, razobličena kao lopov, lažov i deo „vlasti u senci“, pokušala je da spinuje sve što se saznalo, i u tom kontekstu pomenula je „epidemiju zlonamernih lažnih vesti i propagande koja je preplavila društvene medije tokom godine“. Ona je nenamerno otvorila širi problem. Više od godinu dana nakon toga svedoci smo da su lažne vesti preko vodećih globalnih medija i kvazinaučnih krugova metod delovanja neoliberalnih globalista, čiji je favorit bila upravo Hilari Klinton.

Da Vas podsetimo:  Srpski „primaries“

Svet druge decenije 21. veka zbunjujue običnog čoveka. Svi vidimo da neolibealni globalisti lažu i svoje laži nameću preko globalnih i mreže lokalnih medija, a da se ne stide kad su uhvaćeni već lažu dalje i još više, objašnjavaju svoje konstrukcije sopstvenim inicijalnim lažima. U tom svetu globalno informisanje je postalo uporište „lažnih vesti“ (ako se uopšte mogu nazvati vesti) i narativa sa jasnom funkcijom – da spreče svaku klicu razuma i otpora. Živimo, jednostavno rečeno, u predstavi po scenariju i režiji moćnih upravljača informativnim prostorom i njihovih patrona u finansijskoj oligarhiji. U toj predstavi političari postaju interesni naratori, koji su dobri dok su korisni (idioti) i omogućavaju fasadu za igre i planove u pozadini.

Model te predstave može se predstaviti na politički korektan, ali, nažalost, većini dosadan način, ili na politički nekorektan, ali način poznatljiv vrednosnom koordinatnom sistemu običnog čoveka.

VRŠLjANjE DžORDžA SOROŠA
Kako praktično funkcioniše predstava koja maskira vojno širenje neoliberala? Ovo se može na politički korektan način prikazati na primeru država u našem okruženju tokom tekuće decenije. Cilj je, kao što danas znamo, bio da se države pomorske fasade uvuku u NATO. Sredstvo je bio propagandni mehanizam Džordža Soroša, a kao vodeće snage u tim državama nametnuti su „levičari“ sa više ili manje sumnjivim biografijama. Paravan je narativ o evropskom i evroatlantskom putu, razvoju, pravnoj državi, multikulturalnosti, reformama i sličnim tricama, kojima se prikriva da integracijama ne smeta to što se radi o duboko kriminalizovanim sredinama, svetski poznatim po krijumčarenju narkotika.

U elektronskoj poruci iz 2011. godine Džordž Soroš je državnoj sekretarki Hilari Klinton sugerisao akciju u Albaniji: „SAD i EU moraju da rade u potpunosti usaglašeno, ali, imajući u vidu evropske aspiracije Albanije, EU mora da preuzme vođstvo. Zato predlažem imenovanje posrednika kao što je Karl Bilt. Marti Ahtisari ili Miroslav Lajčak, koji imaju jake veze sa Balkanom. Moja fondacija u Tirani pažljivo prati situaciju i može pružiti nezavisnu analizu krize.“

Prema dokumentu koji je, prema zakonu o javnom informisanju, dobila nevladina organizacija Sudski posmatrač (Judicial Watch) u periodu od 2012. do 2016. godine, Državni sekretarijat SAD i Agencija za međunarodni razvoj (USAID) potrošili su su skoro devet miliona dolara na političke operacije u Albaniji u koordinaciji sa Soroševom Fondacijom za otvoreno društvo.

USAID je finansirala kampanju u cilju reforme pravosudnog sistema 2016. godine (da podrži socijalističku vladu u Albaniji). U saopštenju Judicial Watch-a navodi se da je „Soroševa operacija pomogla državnim službama da razmatraju prijave za grantove… Ambasada SAD u Tirani ‘sponzorisala’ je istraživanje sa Fondacijom otvoreno društvo kako bi se utvrdili ‘znanje, podrška i očekivanja Albanaca o reformi pravosuđa“. Novac poreskih obveznika SAD završio je uz podršku Soroša kod levičarskih snaga u nekoliko istočnoevropskih zemalja uključujući i Makedoniju. USAID je Fondaciji otvoreno društvo Makedonija i drugim sa Sorošem povezanim organizacijama u regionu dala skoro 15 miliona dolara. Od 2012. do 2016. godine USAID je Fondaciji dala gotovo pet miliona dolara za Projekat civilnog društva, koji „ima za cilj da osnaži makedonske građane da traže odgovornu vlast“. Veb stranica USAID povezana je na www.soros.org.mk i opisuje da je projekat između ostalog obučavao stotine mladih Makedonaca „u omladinskom aktivizmu i korišćenju novih medijskih instrumenata“.

Da Vas podsetimo:  Vraćamo se lažno normalnom životu

Pored navedenog, prema izjavi Državnog sekretarijata zakonodavcima, USAID je finansirao i projekat građanskog angažmana u partnerstvu sa četiri organizacije, uključujući Fondaciju otvoreno društvo. Veruje se da je cena oko 9,5 miliona dolara. Slični napori u Mađarskoj su početkom 2017. godine izazvali premijera Viktora Orbana da javno izrazi zabrinutost zbog toga što je Soroš umešan u unutrašnju političku borbu u toj zemlji.

NANETI ODSUDNI UDARAC ZLU
Aktuelni globalni geopolitički sukobi mogu se predstaviti i pojmovno određenije. Počev od navodno otrovanoog Sergeja Skripala. Ko može da poveruje da bi bilo koja država ubila špijuna koga je razmenila? Koja bi država sa njom više ikada obavila takvu razmenu? Sve to nije smetalo britanskoj premijerki da plasira priču i njenim državnim sekretarima Džonsonu i Vilijamsonu da bestidno lažu i histerišu, ni medijima da pokrenu hajku protiv Rusije bez ikakvog dokaza. Takođe, danas, kada je otkriveno da su neoliberalni globalisti i Obama organizovali, finansirali i podržavali omiljene džihadiste na Bliskom istoku, jasno je da nije bilo argumenata za otpočinjanje devastaciju države i naroda u Libiji ili Siriji. Jedina svrha svih tih operacija jeste da se mobilišu resursi i unapređuje globalna kontrola.

U međuvremenu, visokotehnološki sistemi se gomilaju u Evropi i Aziji i rasplamsava se raskol između SAD i Rusije i SAD i Kine. Prvi korak ka uspostavljanju, čini se, bio bi mir u Siriji. Zašto bi, kako nas ubeđuje Nimrata Hejli, koju je Trampova administracija postavila za ambasadora u UN, sirijska armija ili Rusija upotrebile hemijski gas u Dumi (istočna Guta) kad je teroristička grupa Džaeš al Šam prihvatila povlačenje, a predsednik Tramp najavio povlačenje američkih trupa iz te države? Uprkos tome, širi se narativ koji bi da od zapadne alijanse načini avijaciju terorista. Kome se obraća Državni sekretarijat kad poziva Rusiju da obustavi podršku legalnoj i legitimnoj vladi Sirije? Ludačka spoljna politika je pripisivana Hilari Klinton, ali zašto se nastavlja? Radi se očito o ljudima koji su zastranili i više ne razlikuju stvarnost od virtuelne realnosti koju kreiraju i nameću. Oni jednostavno odbijaju da vide da SAD nemaju armiju sposobnu da operativno deluje, te bi napad na Siriju ojačao teroriste, što su nastojali da učine tokom protekle decenije, ali bi i SAD uvuklao u mulj, kao što bi napad na Severnu Koreju ili Iran potpuno razorio taj mehur a zatim i evropske prirepke, predvođene Terezom Mej i Emanuelom Makronom.

Da Vas podsetimo:  TOTALITARIZAM

Poenta svega je u poretku laži, besramnosti i spremnosti da se sve uradi za ličnu korist. Neoliberalni globalizam je nemoral promovisao u vrednost, a koristoljublje u razlog postojanja. Suočen sa napadom sile bez emocija i morala, lik iz Tolkinove trilogije Gospodar prstenova kralj Teoden se pita: „Kako se čovek može suprotstaviti tako bezumnom zlu?“ Zaista, neoliberalni globalisti hoće sve, da kontrolišu svest, pare, ko će se razvijati, ko će ratovati, ko će živeti u luksuzu, a ko umirati od gladi. Za njih su ideali prava i pravde prihvatljivi samo ako su im korisni. Lažne vesti, lažni naučnici, lažni novinari i mnoštvo korisnih idiota, svi su u funkciji propagande koja bi od svih nas trebalo da napravi drveće, žive samo koliko je potrebno da budemo korisni (plaćamo porez), a po mogućnosti da ne dočekamo penziju. Njihov deo usluge globalističkom establišmentu je da potpuno izbezume javnost, da se ne javi otpor bezumlju.

Bombardovanje lažima je toliko uznapredovalo da je daleko prevazišlo prodaju cigle u lepom omotu. Suprotstaviti se organizovano je nemoguće jer je politički proces toliko monopolisan da je lakše naći finansijere za državni udar nego za promociju ideje. Ostaje, nažalost, individualni čin. Čemu ljubaznost prema zlikovcima, huljama i njihovim čaušima, koji svakom čoveku žele sve najgore? Koja je država imala koristi od njihove naklonosti duže od par godina? Izbor pred nama nije veliki. Možemo se praviti da neće da nam otmu Kosovo i Metohiju i da posle toga neće doći na red Vojvodina, Sandžak, istočna Srbija. Ali, na našu žalost, hoće. Možemo da se nadamo, ali nada je u politici ozbiljana greška. Treba se zapitati, da parafraziram predsednika Rusije, šta će nam svet ako u njemu nema mesta za Srbiju i svakog od nas? Kao žrtve koje su iskusile metode neoliberalnog globalizma, mi ne smemo da ćutimo o zlu u pozadini laži. Samo tako ćemo očuvati kapacitet da opstanemo i možda doći u priliku da nanesemo odsudni udarac Zlu pre nego što nas satre.

Miroslav Stevanović

Novi standard

4 KOMENTARA

  1. „vama je sve zabranjeno kao i kukavičkom, bednom i poniženom narodu Srbije koji nema muda.“ – И ТО пише ИЗБЕГЛИЦА… Ко о чему, ку*ва о поштењу. А од кога је побегао – од дрогираних Пицека који су гурали децу и жене испред себе у тзв. „Олуји“? „Понижени и увређени“, што би рекао Фјодор Михаилович.

  2. Ок. Па шта радите људи тамо? Плаћате порез за бомбардовање – сада Сирије?…

  3. И цела та машинерија лажи и зла почива на сразмерно врло малом броју политичара и придружених „активиста“, људској трулежи која добро зна да се огрешује и о људске и о божије законе, и не даје пет пара за то – сеје зло и неправду, пуни џепове и мирно спава. Дакле, ко год продаје тезу да су Срби „народ издајника“ или је злонамеран, или глуп, јер су они који сад издају Србију исти тај ђубровски сој који постоји свуда. Таквима је потпуно свеједно шта и за кога раде – овима у Србији је запало да је издају…

  4. Suđenje Šešelju je suđenje i osuda Srbije i srpskom narodu. Za Vučićeve prijatelje eu, vatikan i amere je bitno da su Gotovina, Čermak,Markač, Hardinaj, Tači, Naser Orić i ostali zločinci iz svih naroda osim srpskog heroji samo su Srbi zločinci kažu Vučićevi prijatelji a izdajnik to podržava. Ovo šta može u Srbiji ne može niđe kaže izgubili Kosovo zbog zločina nad šiftarima a NDH???Zašto takvu fakturu nije primila katolička Hrvatska koja u 3 zadnja rata genocidom i proterivanjem Srba sa vekovnih ognjišta gradi svoju državu? Zato šta svetom drma katoličko-protestanska eu i amerika u tom svetu nema mesta pravoslavnim narodima. Braćo Rusi urazumite Vučića dok nije uništio državu Srbiju i srpski narod taj sluga zapada i najveći izdajnik s ovih prostora. Dok veliki izdajnik Vućić poziva Srbe na ćutanje o zločinima hrvata ustaša nad našim narodom, ustaše i dalje javno orgijaju na veselje nacista, fašista, neonacista, ustaša, eu, vatikana i amera. Jek kako drukčije objasniti da svi ćute na njihovo orgijanje mada su to i zakonom zabranili ali niti policija niti državni vrh, vlada ne poštuju ni svoje ni evropske zakone link: http://www.hsp.hr/category/slider/
    Katolička crkva i ustaše drmaju hrvatskom sve ostalo je igrokaz za svet link; https://www.telegram.hr/politika-kriminal/fratar-koji-histericno-objasnjava-da-cemo-zbog-istanbulske-postati-robovi-zena-mozda-je-najzabavnija-stvar-s-prosvjeda/?utm_source=NetNaslovnica&utm_medium=Widget&utm_campaign=NetWidget
    Kaže naš veliki izdajnik, strani plaćenik i kukavica Srbija ništa ne sme, mi ne smemo , mi se moramo pokoriti inače nikad u eu??? NE ljigavče lažeš narod problem je šta si ti prevelika kukavica vidi kako hrvati smeju dok ti puziš bedo link: http://hr.n1info.com/a294294/Foto/Prosvjed-protiv-Istanbulske-konvencije-u-Splitu.html , Eto smeje se sve i ustaški, fašistički i nacistički pozdravi dragi su toj tvojoj eu jer ćuti, kao šta je ćutala kad su genocidom i proterivanjem očistili privremeno okupiranu Republiku Srpsku Krajinu od Srba, sad to rade na Kosovu uz odobrenje iste te eu, vatikana i amera sve tvoji veliki prijatelji vučko i vekovni neprijatelji Srba i Srbije. http://www.index.hr/vijesti/clanak/uzivo-u-splitu-se-okupljaju-prosvjednici-protiv-istanbulske-birajmo-hrvatskog-orbana/1038264.aspx , i https://www.vecernji.hr/vijesti/istanbulska-konvencija-prosvjed-split-riva-crkva-hdz-1238725 , i https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/prosvjed-na-splitskoj-rivi-na-miting-protiv-istanbulske-stigli-markic-glogoski-thompson-i-bujanec-svi-govornici-zestoko-napali-plenkovica/7236699/ , Jedino Židovi i to nedovoljno pozivaju ndh, hrvatsku da prekine s ustaštvom, nacizmom i fašizmom pa neće valjda vučić zbog par logora za Srbe po hrvatskoj , Srbi moraju ćutati kaže on i proustaški lobi u Srbiji link: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/komemoracija-za-zrtve-holokausta-kraus-pozvao-hrvatsku-da-zakonom-zabrani-ustaske-simbole/7238103/
    Srbi su u hrvatskoj pred potpunim nestajanjem a uz vučića i njegove izdajnike to će ići puno brže link: http://magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=412&cl=35 , Pa malo Lazanskog nekad donekle dobrog analitičara danas vučićeve podrepne muve eto da i on malo pljune na Srbe i Srbiju link: https://www.vecernji.hr/premium/srbija-dobro-zna-sto-gubi-hrvatskom-kupnjom-izraelskih-f-16-1238531, Dok ministar vojni Vulin veliča crnu ustašku uniformu koju nikad nije nosio ni jedan pošten Srbin link: https://radiogornjigrad.wordpress.com/2016/08/05/oluja-nisam-vam-brat-ja-sam-kurvin-sin/ , i vulin link: http://www.index.hr/indexforum/postovi/239313/koju-uniformu-nosi-vulin-/2 , Evo vuline samo za tebe i vučića koji ništa ne smete zbog straha od eu hrvati sve smeju možete kod njih slobodno kupiti ustaško, nacističko, fašističko prstenje koje obožava eu, vatikan i ameri vaši prijatelji pa je samim tim u slobodnoj prodaji link: https://www.lupiga.com/vijesti/facebook-ustase-zasto-policija-ne-sankcionira-prodavace-ndh-prstena , I za kraj vidite srpske kukavice, slabići i ljigavci sve se sme u evropi ako si sami uzmete i ne pitate nikoga. Ali za vas bednike koji dobijate naredbe od neprijatelja Srba i Srbije vama je sve zabranjeno kao i kukavičkom, bednom i poniženom narodu Srbije koji nema muda.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime