GODINA KOJA NOSI LEGENDE- Tozovac, Novica, Marinko, Merima

0
160

Ova 2011. godina biće upisana crnim slovima u istoriju srpske narodne muzike. Jedna za drugom odlazile su legende Tozovac, Novica, Marinko i danas Merima Njegomir.

Predrag Živković Tozovac, 6. april 2021. godine

Legendarni Tozovac je preminuo u 85. godini, 6. aprila ove godine. Rođen je u Kraljevu, od oca Svetozara-Toze Živkovića po kojem je i dobio nadimak i majke Budimke. Pravo ime mu je Predrag Živković.

Otac Toza je u to vreme bio čuveni harmonikaš i držao je kafanu u Mataruškoj Banji, gde je mali Predrag provodio često svoje vreme slušajući stare narodne pesme. Oca Tozu su Nemci streljali 1941. godine. Na harmonici koja mu je ostala od oca, počeo je da svira i tako zarađuje za hleb, svirajući na svadbama sa samo 10 godina.

Pored harmonike, naučio je da svira bubnjeve i trubu. Završio je gimnaziju i studije ekonomije. Prve singlove je snimio 11. juna 1965. godine.

Postao je poznat 1967. godine pesmom za singl ploču (pesma Miće Milutinovića) „Ispod lipe, kraj potoka”. Iste godine snima četiri singla u duetu sa Silvanom Armenulić („Devojčice garava”).

Njegova velika popularnost počinje 1971. godine, kada pobeđuje na Pesmi leta kompozicijom „Mirjana“. Sledeće godine opet pobeđuje pesmom „Oči jedne žene“ i potvrđuje status najpopularnijeg pevača. Godine 1972. peva pesmu „Jeremija“, koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četničke pesme, zbog čega biva prinuđen da se skloni kod prijatelja u Nemačku. Nakon dve godine vraća se u Srbiju, vlasti mu oduzimaju pasoš, ali Tozovac ostaje miljenik publike i nastavlja da peva.

Pored mnogo održanih koncerata i TV emisija pevao je i u duetu sa: Predragom Gojkovićem Cunetom, Miroslavom Ilićem, Lepom Lukić, Mirom Vasiljević itd. Osamdesetih godina, zajedno sa Predragom Gojkovićem Cunetom i glumicom Zlatom Petković bio je voditelj čuvene Folk parade.

Oktobra 2012. dobio je diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva. 24. avgusta 2018. godine, na koncertu održanom povodom šezdeset godina Radio televizije Srbije, uručen mu je Zlatni mikrofon Radio Beograda.

Novica Negovanović 09. avgust 2021. godine

Na žalost UCentar je prvi javio da je 09. avgusta 2021. godine preminula legenda šumadijske i srpske muzike Novica Negovanović. Novica je preminuo u kovid bolnici u Kruševcu u svojoj 75-oj godini.

Da Vas podsetimo:  AFORIZMI-SLOŽAN NAROD

Negovanović je rođen 1945.godine u selu Adrani kod Kraljeva, a kroz svoje stvaralaštvo ovekovečio je gružanski kraj.

Novica je autor i izvođač besmrtnih pesama „Jedna reka u mom kraju“, „Kada umoran budem pao“, „Teče reka teče gruža“, „Selo moje kraj Morave“, „Imam oči neposlušne“ i na desetina drugih…

Najveći hitovi Novice Negovanovića nastali su u periodu od 1970. do 1980. godine. Tada su i nastale pesme “Zar sam stranac u svom kraju”, “Vodeničar na Moravi”, “Sve bledi, sve nestaje”, “Počećemo sve iznova”, “Zna jedino jedna žena”, “Ljubomoro, ljubomoro”, “Ti anđeo a ja đavo”, “Kad kroz selo prođem”, “Prođe leto trideseto”, “Ko godine broji, starosti se boji”, “Ne vraćam se u tuđinu kletu”, “Kad umoran budem pao”, “Imam oči neposlušne”, “Jedna reka u mom kraju” i mnogi, mnogi drugi. Snimio je i dosta kola od kojih je najpoznatije “Pericino kolo“. Veliki hitovi su i pesme “Selo moje kraj Morave”, “Brzo živim”, “Vodeničar na Moravi”, “Teče reka, teče Gruža”, “Ako te potražim“…

Novica Negovanović je komponovao i veliki broj pesama za svoje kolege: “Janičar” za Cuneta Gojkovića, “Ko se jednom napije vode sa Baš čaršije” za Safeta Isovića, za Nedeljka Bilkića, Dušicu Bilkić, Lepu Lukić, Boru Spužića Kvaku, Tomu Zdravkovića, Gordanu Stojićević, Azeminu Grbić, Muharema Serbezovskog, Spasoja Dukića, Zoricu Brunclik, Snežanu Babić Sneki i mnoge druge. Sarađivao je sa mnogim tekstopiscima, Ruždijom Krupom, Dobricom Erićem, Safetom Kafedžićem, Radomirom Vasiljevićem i mnogim drugim tekstopiscima, a i sam je pisao pesme.

Marinko Rokvić, 06. novembar 2021

Marinko Rokvić je karijeru započeo 1974. godine i do sada snimio dvadeset jedan studijski album i nekoliko singl-ploča i veliki broj hitova: Skitnica, Svađalice moja mala, Potražiću oči zelenije, Zanela me svetla velikog grada, Polomio vetar grane, Da volim drugu ne mogu, Jedina moja, Ti za ljubav nisi rođena, Ljubav stara srce para, Tri u jednoj…

Rođen je 27. januara 1954. godine u Bosanskom Petrovcu. Marinko i njegov brat od malih nogu su pokazivali interesovanje za muziku i svirali harmoniku.

Pored muzike, Marinko je voleo i da trenira fudbal. Po završetku osnovne škole došao je u Beograd, u želji da upiše muzičku školu. Međutim, sva mesta su bila popunjena, osim na odseku za klarinet, ali se Marinko ipak odlučio za elektrotehničku školu i učlanio se u kulturno-umetničko društvo „Nikola Tesla“ u kom je pevao.

Da Vas podsetimo:  Desilo se na Ostrogu: Priča oca Gojka Perovića koja će vas naučiti kako da nikog ne osuđujete!

Sledeći veliki hit bila je pesma Da volim drugu ne mogu, koja je prodata u tiražu od 600.000 primeraka. Usledili su hitovi: Potražiću oči zelenije, Jedina moja, Svađalice moja mala, Samo me potraži, Pusti me da je vidim, I pijan i trezan za tebe sam vezan, Podeli sa mnom dobro i zlo, Zamiriši na brazdu, Ljubav stara srce para, Polomio vetar grane, I kad me svi zaborave, Koliba, il’ dvor, Tebe nema, Ko ukrade noći boje, Jelena, Ti za ljubav nisi rođena, Pravo na ljubav, Skitnica, Tri u jednoj, Gatara. Takođe, snimio je i album sa sevdalinkama, kao i trajne snimke za Radio Beograd.

Pojavio se u seriji Kamiondžije opet voze iz 1983. godine, u kojoj je otpevao pesmu Divne imam komšinice.

Merima Njegomir jutros- 20. novembra 2021

Merima Njegomir, bila je jedna od najpoznatijih pevačkih zvezda, školovani muzičar i vrsni interpretator i starogradskih i narodnih pesama, a na estradi je imala titulu velike dame i uvek je bila rado viđena gošća u raznim zabavnim TV emisijama, na svim televizijama.

Pored izuzetnih pevačkih postignuća, gde je interpretirala i stare ruske pesme i sevdalinke, te je i pevala na nekoliko stranih jezika koje tečno govori, Merima ima i nebrojene hitove, od kojih su najpoznatije pesme – „Ivanova korita“; „Ruzmarin“; „Što je lepo kad se neko voli“; „Ali pamtim još“; „Opilo nas vino“; „Kad zaškripi kapija“; „Bol bolujem“; „Zelene su oči tvoje“; „Da nije ljubavi tvoje“, i mnoge druge.

Poznata pevačica je rođena kao Merima Kurtiš, 9. novembra 1953. godine u Beogradu, od oca Adema i Fatime Kurtiš, i ima tri rođena brata, i dve sestre po ocu i majci.

Merima je odrasla u naselju Kalvarija u Zemunu, te je nakon završetka osnovne škole, poznata pevačica stekla i srednje obrazovanje u Višoj turističkoj školi, sa kojom je uporedo pohađala i srednju muzičku školu „Kosta Manojlović“ u Zemunu, odsek za solo pevanje, u klasi profesorke Milice Popović.

Zanimljiva je i činjenica da je Merima svoju ljubav prema pevanju, stekla dok je kao mala slušala svoju majku koja peva uz hitove sa popularnog „Radio Beograda“, te je i sama pokušavala da uz majku peva, ali kako kaže, njena majka je smatrala da Merima uopšte nema talenta, te da stalno falšira, i da je nije podržavala u nameri da se bavi muzikom.

Da Vas podsetimo:  Prebrojavanje i odbrojavanje

Godine 1979. Merima se udala za svog prvog supruga Milana Njegomira, a sa kojijm je bila u braku sve do 1995. godine, i sa kojim ima tri ćerke Ljubicu, Milicu, Jelanu i jednog sina Marka.

Nakon što se razvela od svog prvog supruga, poznata pevačica je dugo bila u vezi sa poznatim biznismenom Dragoljubom Markovićem, za koga se i udala 2015. godine, ali se i od njega ona razvela nakon nepunih godinu dana braka.

Pored pevačke karijere, Merima Njegomir je bla angažovana i kao urednik muzičkog programa na RTS-u.

Svoju muzičku karijeru, pevačica je započela 1972. godine, kada je u pratnji orkestra „Citadela“, počela da nastupa u jednoj lokalnoj kafani, i to samo povremeno pevajući za svoje društvo i drage prijatelje, ali je kasnije počela i da često nastupa sa pomenutim orkestrom u poznatom restoranu „Romanitar“, kada je naučila dovoljno pesama da osmisli svoj repertoar.

Upravo na jednom od njenih nastupa, mladu Merimu Njegomir je čuo i tadašnji urednik „Radio Beograda“, Svetomir Šešić Šele, koji ju je pozvao da za pomenutu stanicu snimi dve pesme, koje su i danas u arhivi „Radio Beograda“ – „Idem putem, pesma se ori“ i „Bisenija“.

Preokret u muzičkoj karijeri poznate pevačice, te i njen uspon, je nastao 1977. godine, nakon što je upoznala poznatog pevača Predraga Živkovića Tozovca, koji joj je komponovao dve pesme za prvi album koji je 1978. godine izdala poznata muzička kuća „Jugoton“.

Od tada je Merima Njegomir snimila 24 albuma, učestvovala na preko 45 festivala u periodu od 1979. do 2011. godine (gde je osvojila prvu nagradu čak na dvadeset festivala), te je snimila i preko sto snimaka za „radio Beograd“, gde je interpretirala srpske izvorne pesme (od nekih koje su najpoznatije u njenoj interpretaciji su pesme – „Jutros mi je ruža procvetala“; kao i „Zajdi, zajdi“; „Što si leno na golemo“; „Sejdefu majka buđaše“; „Svu noć mi bilbil peva“; „Marijo, bela kumrijo“).

ucentar.rs foto: printskrin/DM

https://ucentar.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime